Τη μαρίνα του Αλίμου διεκδικεί η κοινοπραξία «Ακτωρ» και Koç Holding

Τη μαρίνα του Αλίμου διεκδικεί η κοινοπραξία «Ακτωρ» και Koç Holding

2' 6" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την από κοινού κάθοδό τους στον διαγωνισμό του ΤΑΙΠΕΔ για την παραχώρηση της μαρίνας του Αλίμου, στην οποία προβλέπεται και δυνατότητα ανέγερσης ξενοδοχειακού συγκροτήματος, δρομολογούν η Setur θυγατρική του τουρκικού ομίλου Koç Holding A.E. και η «Ακτωρ Παραχωρήσεις».

Η Setur είναι η τρίτη τουρκική επιχείρηση που εκδηλώνει ενδιαφέρον για τον Αλιμο. Στον προηγούμενο διαγωνισμό για τη μαρίνα, που δεν προχώρησε για διάφορους λόγους, μη δεσμευτικό ενδιαφέρον είχαν εκδηλώσει τόσο η Global Liman Isletmeleri όσο και η Dogus. Η τελευταία, που είναι μέτοχος και στο σχήμα που έχει αποκτήσει τον Αστέρα Βουλιαγμένης, αναμένεται να συμμετάσχει στον διαγωνισμό για τον Αλιμο χωρίς να έχει διευκρινιστεί το κατά πόσον θα αναζητήσει και Ελληνα εταίρο.

Η προθεσμία για την εκδήλωση ενδιαφέροντος έχει τώρα προσδιοριστεί για την 16η Ιανουαρίου του 2018. Ο προηγούμενος κηρύχθηκε άγονος, επειδή, πρώτον, μαζί με τον Αλιμο περιελήφθησαν «πακέτο» και οι παραχωρήσεις μικρότερων μαρίνων στον Σαρωνικό για τις οποίες δεν υπήρχε ενδιαφέρον και, δεύτερον, διαπιστώθηκε σειρά προβλημάτων με συμβάσεις χερσαίων και όχι μόνον χώρων της. Τα δύο αυτά θέματα δεν υφίστανται πλέον. Τουναντίον, η νέα Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων που έχει ωριμάσει το ΤΑΙΠΕΔ, προβλέπει δομήσιμη επιφάνειας 18,5 χιλιάδων τετραγωνικών μέτρων και σε τρεις από τις χερσαίες ζώνες (1, 3 και 4) της συνολικής έκτασης των 210 στρεμμάτων που παραχωρούνται, χρήσεις τουρισμού. Αν και το μέγιστο επιτρεπόμενο ύψος δεν επιτρέπει περισσότερους από δύο ορόφους εξακολουθεί να θεωρείται αξιοποιήσιμη για χρήσεις φιλοξενίας και διανυκτέρευσης.

Η μαρίνα του Αλίμου είναι η μεγαλύτερη των Βαλκανίων με 1.100 θέσεις ελλιμενισμού. Η στρατηγική της θέση, ως μέρος του αστικού ιστού της Αθήνας και η μεγάλη της χερσαία ζώνη της, που εκτείνεται σε 210 στρέμματα, αποτελούν σημαντικά συγκριτικά πλεονεκτήματα για την αξιοποίησή της. Στον προηγούμενο διαγωνισμό για τον Αλιμο, εκτός από τους προαναφερθέντες μη δεσμευτικό ενδιαφέρον είχαν εκδηλώσει και κοινοπραξία των Azimut – Benetti, η ΑΤΕΣΕ, η J&P Αβαξ, η Πόρτο Καρράς, η Envitec και η Archirodon.

Πύλος, Χίος, Αρετσού

Σημειώνεται πως εκτός από τον Αλιμο σε διαγωνιστική διαδικασία βρίσκονται και οι μαρίνες Πύλου και Χίου. Η προθεσμία για τη Χίο είναι στις 18 Ιανουαρίου και για την Πύλο στα τέλη Φεβρουαρίου. Σε διαδικασία ωρίμανσης βρίσκεται ο διαγωνισμός για τη μαρίνα της Αρετσούς στη Θεσσαλονίκη, που εκτιμάται όμως πως μπορεί να προκηρυχθεί έως τα τέλη του πρώτου τριμήνου, σύμφωνα με όσα προβλέπει το επιχειρησιακό πλάνο του ΤΑΙΠΕΔ. Το ζήτημα της ωρίμανσης εντοπίζεται στην ανάγκη για νέα στρατηγική μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων, ώστε να καταστεί δυνατή η διά προεδρικού διατάγματος μεγέθυνσή της και να αποκτήσει μια επαρκέστερη υποδομή η συμπρωτεύουσα ώστε να γίνει το περιουσιακό στοιχείο ελκυστικότερο στους επενδυτές.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT