ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Στο μικροσκόπιο των επτά μνηστήρων η Forthnet

sto-mikroskopio-ton-epta-mnistiron-i-forthnet-2224324

Αμέσως μετά την Πρωτοχρονιά αναμένεται να ξεκινήσει ο οικονομικός και ο νομικός έλεγχος (due dilligence) της Forthnet (Nova) από τους ενδιαφερόμενους επενδυτές. Σύμφωνα με πληροφορίες, αυτές τις ημέρες υπογράφονται οι συμφωνίες εμπιστευτικότητας (NDAs) με τους επτά ενδιαφερόμενους. Πρόκειται για τις τηλεπικοινωνιακές εταιρείες Vodafone και Wind, τις επενδυτικές εταιρείες Apollo Global Management, Golden Tree, Pillarstone, Providence και τέλος μια κινεζική εταιρεία αγνώστων στοιχείων. Η τελευταία, σύμφωνα με πληροφορίες, δεν είναι η PCCW για την οποία αρχικά είχε εκφραστεί ότι ενδιαφέρεται για την ελληνική εταιρεία τηλεπικοινωνιών.

Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, η πώληση της Forthnet (Nova) θα ακολουθήσει εκείνη της Cyta Hellas. Για την τελευταία άλλωστε έχει ολοκληρωθεί το due dilligence και οι ενδιαφερόμενοι Vodafone και Wind ήδη έχουν υποβάλει τις δεσμευτικές προσφορές τους. Και εφόσον μία τουλάχιστον προσφορά κριθεί αρκούντως ελκυστική για τον μέτοχο της Cyta Hellas, τότε η συμφωνία θα κλειστεί. Και αυτό εκτιμάται ότι θα συμβεί αμέσως μετά την Πρωτοχρονιά.

Φαβορί στη συγκεκριμένη περίπτωση θεωρείται η Wind Hellas. Η εταιρεία ήδη έχει «σηκώσει» 106,6 εκατ. ευρώ νέων κεφαλαίων, αλλά η Vodafone δεν αποκλείεται να πραγματοποιήσει μια ρελάνς. Καθώς η επένδυσή της θα χρηματοδοτηθεί από κεφάλαια της μητρικής Vodafone, εξαρτάται από το πόσο βαθιά θα θελήσει η βρετανικών συμφερόντων επιχείρηση να βάλει το χέρι της στην τσέπη.

Σε ό,τι αφορά τη Forthnet, εφόσον δεν εξαγοραστεί από μια επενδυτική εταιρεία, φαβορί για την απόκτησή της είναι η τηλεπικοινωνιακή εταιρεία που δεν θα αγοράσει τη Cyta Hellas. Αυτό αναμένεται να συμβεί αφενός μεν για εξοικονόμηση πόρων, αφετέρου επειδή δεν έχουν κανένα λόγο οι δύο ενδιαφερόμενες επιχειρήσεις να «ματώσουν» για μια αγορά που αργά ή γρήγορα αναμένεται ότι θα κατακτήσουν.

Παράγοντες της αγοράς έκαναν λόγο χθες για σπουδή των τραπεζών στην πώληση της Forthnet. Συγκεκριμένα, θέλουν να προλάβουν μια διαδικασία πώλησης της Cyta Hellas, εφόσον η παρούσα που βρίσκεται σε εξέλιξη ναυαγήσει, π.χ. επειδή το τίμημα δεν είναι ικανοποιητικό. Ωστόσο δεν είναι λίγοι και αυτοί που υποστηρίζουν ότι οι τράπεζες μπορεί για άλλη μια φορά να καθυστερήσουν, όπως αυτό συμβαίνει με τη διάθεση άλλων περιουσιακών στοιχείων, π.χ. «Nηρέας» και «Σελόντα». Τέλος, φαίνεται αρκετά δύσκολο η Forthnet να περιέλθει σε μια επενδυτική εταιρεία, καθώς όλες όσες έχουν ενδιαφερθεί, λειτουργούν ως disstress funds, δηλαδή ενδιαφέρονται να αγοράσουν πολύ χαμηλά.