Στο Ελεγκτικό Συνέδριο έχει «κολλήσει» η σύμβαση παραχώρησης του Θριασίου

Στο Ελεγκτικό Συνέδριο έχει «κολλήσει» η σύμβαση παραχώρησης του Θριασίου

1' 54" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στις διαδικασίες του Ελεγκτικού Συνεδρίου βρίσκεται προσώρας η σύμβαση παραχώρησης 588 στρεμμάτων του Θριασίου Εμπορευματικού Κέντρου από τη ΓΑΙΑΟΣΕ. Αν και υπάρχει συγκρατημένη αισιοδοξία μεταξύ των εμπλεκομένων πως το ζήτημα θα λυθεί μέχρι τα μέσα Φεβρουαρίου ώστε η σύμβαση να υπογραφτεί και να εγκριθεί από τη Βουλή, γεγονός παραμένει πως οι ρυθμοί προόδου της παραχώρησης έχουν υπερβεί κατά πολύ τα χρονοδιαγράμματα.

Επειτα από τις αρχικές παρατηρήσεις του Ελεγκτικού Συνεδρίου η ΓΑΙΑΟΣΕ και η πλειοδότρια κοινοπραξία του προτιμητέου επενδυτή επανήλθαν μέσω των προβλεπόμενων διαδικασιών, ζητώντας τροποποίησή τους. Η συζήτηση αυτή έγινε στα μέσα Ιανουαρίου και εκτιμάται πως θα απαιτηθεί τουλάχιστον ένας μήνας για να διαπιστωθεί κατά πόσον θα συναινέσει το Ελεγκτικό Συνέδριο. Η παρατήρηση η οποία φέρεται να δημιουργεί το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι αυτή περί των αποζημιωτικών δικαιωμάτων του επενδυτή σε περίπτωση βλαπτικής μεταβολής του νομικού πλαισίου ή αθέτησης των συμβατικών δικαιωμάτων του Δημοσίου. Παραχωρησιούχος έχει ανακηρυχθεί, έπειτα από διαγωνιστική διαδικασία που διενήργησε για 588 από τα συνολικά περίπου 2.000 στρέμματα έκτασης ιδιοκτησίας της ΓΑΙΑΟΣΕ, η κοινοπραξία της θυγατρικής της Τραπέζης Πειραιώς, ΕΤΒΑ ΒΙΠΕ, που συμμετέχει με ποσοστό 80% και της ελληνικής εταιρείας logistics, Goldair, που συμμετέχει με 20%.

Η παραχώρηση έχει διάρκεια 60 ετών και προβλέπει την υλοποίηση δεσμευτικών επενδύσεων σε δύο φάσεις. Η πρώτη και άμεση προβλέπει κατασκευή 120.000 τ.μ. αποθηκευτικών χώρων, τον εξοπλισμό του εμπορευματικού κέντρου και τη σιδηροδρομική διασύνδεσή του και η δεύτερη επιπλέον 115.000 τ.μ. σε ορίζοντα 5ετίας.

Ο συνολικός προϋπολογισμός της επένδυσης ανέρχεται στα 158,4 εκατ. ευρώ και κατανέμεται στην πρώτη και δεύτερη φάση σε 90,5 εκατ. και 67,9 εκατ. ευρώ, αντίστοιχα. Από τα 90,5 εκατ. της αρχικής επένδυσης τα 10 εκατ. είναι το εφάπαξ τίμημα που θα εισπράξει η ΓΑΙΑΟΣΕ, η οποία θα εκμισθώσει τον χώρο και θα εισπράττει το ετήσιο αντάλλαγμα.

Η χρηματοδότηση της πρώτης φάσης προέρχεται από ίδια κεφάλαια (36,1 εκατ. από την ΕΤΒΑ και την Goldair σε ποσοστό 80-20%), μακροπρόθεσμο τραπεζικό δανεισμό τον οποίο θα χορηγήσει η Τράπεζα Πειραιώς (38,4 εκατ.) και βραχυπρόθεσμο τραπεζικό δανεισμό (για την κάλυψη του ΦΠΑ) 16 εκατ. ευρώ.

Σημειώνεται πως τόσο η ολοκλήρωση της συγκεκριμένης παραχώρησης όσο και νέα ανάπτυξη στην υπόλοιπη έκταση του Θριασίου συμφερόντων της ΓΑΙΑΟΣΕ έχουν περιληφθεί στις μνημονιακές δεσμεύσεις. Συγκεκριμένα, προβλέπεται η προκήρυξη νέου διαγωνισμού για την αξιοποίηση της υπόλοιπης έκτασης 1.400 στρεμμάτων, η οποία θα γίνει με Σύμπραξη Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ).

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή