Μακροχρόνιες ρυθμίσεις δανείων και στο βάθος «κούρεμα»

Μακροχρόνιες ρυθμίσεις δανείων και στο βάθος «κούρεμα»

2' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εμφαση στις μακροχρόνιες ρυθμίσεις –οι οποίες υπό προϋποθέσεις περιλαμβάνουν και απομείωση (κούρεμα) μέρους της αρχικής οφειλής–, με έμφαση στα στεγαστικά δάνεια, προχωρούν οι τράπεζες. Σύμφωνα με πηγές της Εθνικής Τράπεζας, στις περιπτώσεις δανειοληπτών που αντιμετωπίζουν πραγματικά προβλήματα στην εκπλήρωση των υποχρεώσεών τους παρέχεται η δυνατότητα ρύθμισης με την οποία γίνεται επανεκτίμηση της κατάστασης του δανειολήπτη και του δανείου και κατόπιν το δάνειο «σπάει» σε δύο τμήματα, αυτό που μπορεί να αποπληρωθεί, βάσει της αναθεωρημένης οικονομικής κατάστασης του δανειολήπτη, και αυτό που δεν μπορεί να εξυπηρετηθεί. Το τμήμα που δεν μπορεί να αποπληρωθεί «παγώνει» και ο δανειολήπτης αποκτά τη δυνατότητα διαγραφής του υπό την προϋπόθεση ότι αποπληρώνει το «υγιές» τμήμα του δανείου.

Σύμφωνα με πηγές της Εθνικής, το 50% των ρυθμίσεων που αφορούν στεγαστικά δάνεια γίνεται στο παραπάνω πλαίσιο, με στόχο το ποσοστό αυτό να ανέλθει το επόμενο διάστημα στο 80%. Οπως σημειώνουν, από τον περασμένο Δεκέμβριο –μετά την καθιέρωση των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών– σημειώνεται μεγάλη αύξηση στις ρυθμίσεις στεγαστικών δανείων, τάση που συνεχίστηκε και τον Ιανουάριο. Για το 2018 αναμένεται να πραγματοποιηθούν 12.000 πλειστηριασμοί, ωστόσο το μεγαλύτερο μέρος αυτών θα πραγματοποιηθεί κατά το δεύτερο εξάμηνο, καθώς η μετάβαση από τους φυσικούς στους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς απαιτεί κάποιο χρόνο.

Προς την κατεύθυνση της ρύθμισης οφειλών βοηθάει και η γενικότερη βελτίωση του οικονομικού περιβάλλοντος, η μείωση της ανεργίας και η υποχώρηση της αβεβαιότητας. Ολα αυτά δημιουργούν αισιοδοξία στην Εθνική, ότι το πρόβλημα των μη εξυπηρετούμενων δανείων έχει εισέλθει σε πορεία αποκλιμάκωσης, αν και για την πλήρη ομαλοποίηση της κατάστασης θα απαιτηθεί πολύ χρόνος. Αναφορικά με τη μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων που έχει συμφωνηθεί με τον SSM, πηγές της τράπεζας αναφέρουν ότι ο εσωτερικός στόχος της ΕΤΕ είναι κάθε έτος να επιτυγχάνεται μείωση του αποθέματος κόκκινων δανείων, σημαντικά υψηλότερη των στόχων του SSM. Στην κατεύθυνση αυτή η Εθνική προωθεί την πώληση χαρτοφυλακίων προβληματικών δανείων ονομαστικής αξίας 2 δισ. ευρώ, ενώ προετοιμάζεται και για δεύτερη σχετική συναλλαγή χαρτοφυλακίου έως 1 δισ. ευρώ εντός του έτους.

Σε ό,τι αφορά το stress test, σημειώνουν ότι σε πρώτη ανάγνωση το μακροοικονομικό πλαίσιο είναι ήπιο και φαίνεται ότι οι τράπεζες δεν θα αντιμετωπίσουν κάποιο μεγάλο πρόβλημα. Ωστόσο, υπογραμμίζουν, απομένουν πολλές τεχνικές λεπτομέρειες –οι οποίες θα αποσαφηνιστούν τις επόμενες εβδομάδες– και οι οποίες είναι αυτές που θα καθορίσουν τα τελικά αποτελέσματα.

Για την οικονομία αναφέρουν ότι οι συνθήκες και οι προοπτικές έχουν βελτιωθεί δραστικά, και για τη φετινή χρονιά οι οικονομολόγοι της τράπεζας αναμένουν ρυθμό ανάπτυξης +2,2% και λίγο χαμηλότερο το 2019, ενώ εκτιμούν ότι οι χρηματοδοτήσεις προς τις επιχειρήσεις –νέες εκταμιεύσεις και αναχρηματοδοτήσεις– θα ανέλθουν στα 3 δισ. ευρώ ετησίως.

Για το ζήτημα της Εθνικής Ασφαλιστικής σχολιάζουν ότι η διαδικασία προχωρεί και ότι δεν υπάρχουν ζητήματα που να δημιουργούν αμφιβολίες για την ολοκλήρωση της συναλλαγής. Οι σχετικές διαδικασίες θα πρέπει να ολοκληρωθούν μέχρι τις 28 Μαρτίου και μόνο αν δεν υπάρξει ουσιαστική πρόοδος μέχρι τότε η τράπεζα θα εξετάσει εναλλακτικά βήματα. Η πορεία της Εθνικής Ασφαλιστικής είναι ιδιαίτερα θετική, σύμφωνα με το επιχειρησιακό σχέδιο. Τέλος, σημειώνουν ότι η τράπεζα θα αποχωρήσει και από την αγορά της Κύπρου, σύμφωνα με το σχέδιο αναδιάρθρωσης που έχει συμφωνηθεί με τις ευρωπαϊκές αρχές.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή