Στα 41,45 ευρώ/MWh έκλεισε η πρώτη δημοπρασία ηλεκτρικής ενέργειας του 2018

Στα 41,45 ευρώ/MWh έκλεισε η πρώτη δημοπρασία ηλεκτρικής ενέργειας του 2018

2' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι χαμηλές τιμές της κιλοβατώρας στις γειτονικές χώρες που καθιστούν μη ελκυστικές τις εξαγωγές ήταν ο παράγοντας που συγκράτησε την τιμή της χθεσινής δημοπρασίας (ΝΟΜΕ) στα 41,45 ευρώ η μεγαβατώρα έναντι των 45,2 ευρώ η μεγαβατώρα της αμέσως προηγούμενης.

Στην πρώτη δημοπρασία του 2018 η ΔΕΗ (μέσω του ΛΑΓΗΕ) διέθεσε 400 ΜW/h, ενώ θα ακολουθήσουν άλλες δύο με την ίδια ποσότητα έκαστη, τον Απρίλιο και τον Ιούλιο, καθώς και μία τέταρτη τον Οκτώβριο, στην οποία θα διαθέσει 511 ΜW/h.

Η χθεσινή δημοπρασία ήταν ταυτόχρονα η πρώτη που πραγματοποιήθηκε με τους νέους περιοριστικούς όρους που επέβαλε η ΡΑΕ με απόφασή της, με στόχο να αποτρέψει τη διάθεση του προϊόντος σε εξαγωγές. Ετσι έμειναν εκτός δημοπρασίας προμηθευτές με δραστηριότητα μόνον ως traders, αφού η απόφαση της ΡΑΕ θέτει ως προϋπόθεση για τη συμμετοχή κάποιου προμηθευτή που έχει συμμετάσχει σε προηγούμενη δημοπρασία την παρουσίαση δήλωσης φορτίου (τουλάχιστον έναν πελάτη) τουλάχιστον για ένα μήνα. Προμηθευτές που συμμετείχαν στις προηγούμενες δημοπρασίες, όπως και σε αυτή, αλλά με στόχο τις εξαγωγές αποσύρθηκαν από τη διαδικασία χθες, όταν οι τιμές άρχισαν να ξεπερνούν τα 40 ευρώ/μεγαβατώρα, αφού στις γειτονικές χώρες η τιμή αυτή την περίοδο διαμορφώνεται σε χαμηλότερα επίπεδα. Αυτοί ήταν οι δύο κατ’ εξοχήν λόγοι που τελικά συγκράτησαν την τιμή της χθεσινής δημοπρασίας στα 41,45 ευρώ/μεγαβατώρα. Μικρές ποσότητες της τάξης του ενός μεγαβάτ και των δύο προμηθεύθηκαν μέσω της δημοπρασίας οι βιομηχανίες ΕΛΒΑΛ και ΤΙΤΑΝ αντιστοίχως.

Για τους ιδιώτες προμηθευτές στη λιανική αγορά η τιμή κλεισίματος της χθεσινής δημοπρασίας δεν αποτέλεσε έκπληξη· είναι κοινή η εκτίμηση ωστόσο ότι κινήθηκε σε υψηλά επίπεδα σε σχέση με την τιμή εκκίνησης των 32,05 ευρώ/μεγαβατώρα. Είναι επίσης κοινή η εκτίμηση της αγοράς ότι το μεγαλύτερο βαρίδι για την ενίσχυση του ανταγωνισμού παραμένει το περίφημο τέλος προμηθευτή (ΕΛΑΠΕ), που θεσμοθετήθηκε επί υπουργίας Πάνου Σκουρλέτη για τον μηδενισμό του ελλείμματος ΑΠΕ. Το τέλος αυτό επιβαρύνει το κόστος της μεβατώρας κατά 7-8 ευρώ. Η συνολική επιβάρυνση της αγοράς από το τέλος προμηθευτή το 2017 έφτασε στα 385 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 330 εκατ. αντιστοιχούν στη ΔΕΗ, καθώς είναι ο μεγαλύτερος προμηθευτής. Το πρόβλημα αξιολογήθηκε και στις πρόσφατες διαπραγματεύσεις με τους πιστωτές, όπου και συμφωνήθηκε το πλεόνασμα του λογαριασμού ΑΠΕ να επιστρέψει στους προμηθευτές μέσω της μείωσης του ΕΛΑΠΕ. Ωστόσο, η ΡΑΕ στις 22 Δεκεμβρίου 2017 αποφάσισε να διαθέσει το ήμισυ του πλεονάσματος για τη μείωση του ΕΤΜΕΑΡ (τέλος ΑΠΕ) και να μην επιστρέψει το σύνολό του στους προμηθευτές κατά παράβαση της συμφωνίας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή