Αποζημίωση στον ΟΤΕ για την καθολική υπηρεσία

Αποζημίωση στον ΟΤΕ για την καθολική υπηρεσία

1' 56" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στην αποζημίωση των υπηρεσιών καθολικής υπηρεσίας για τα έτη 2010-2011 προχωρά η Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών & Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ). Με βάση σχετική απόφαση, οι ανταγωνιστές του ΟΤΕ θα αποζημιώσουν τον ίδιο ως πάροχο καθολικής υπηρεσίας στις τηλεπικοινωνίες για τα έτη 2010 και 2011 με περίπου 18 εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα με την απόφαση της ΕΕΤΤ, το συνολικό κόστος υπηρεσιών καθολικής υπηρεσίας που προσφέρθηκαν στη χώρα μας ανήλθε σε κάτι λιγότερο από 25 εκατ. ευρώ για το 2010 και σε 22 εκατ. ευρώ για το 2011. Τα ποσά αυτά πρέπει να αποζημιώσουν όλοι οι πάροχοι τηλεπικοινωνιών με ετήσιο τζίρο άνω των 15 εκατ. ευρώ.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τη μεθοδολογία της ΕΕΤΤ που ισχύει από το 2007, όλοι οι πάροχοι τηλεφωνίας, ευρυζωνικότητας και καταλόγων με ετήσιο τζίρο πάνω από 15 εκατ. ευρώ συνεισφέρουν στον σχηματισμό του ταμείου της καθολικής υπηρεσίας ανάλογα με τον τζίρο τους. Εγγυήτρια της όλης διαδικασίας είναι η ίδια η ΕΕΤΤ, καθώς, σύμφωνα με τον σχετικό κανονισμό, η επιτροπή θα ανοίξει τραπεζικό λογαριασμό και θα καλέσει τους παρόχους να καταβάλουν τις εισφορές τους εντός διμήνου.

Σε αυτούς συμπεριλαμβάνεται και ο ΟΤΕ. Στην πράξη, ο ίδιος θα καταβάλει το μεγαλύτερο μέρος της αποζημίωσης για την παροχή των υπηρεσιών καθολικής υπηρεσίας, δεδομένου ότι αυτή επιμερίζεται με βάση τον κύκλο εργασιών της κάθε επιχείρησης. Ετσι, περίπου τα δύο τρίτα του κόστους των 47 εκατ. ευρώ θα κληθεί να «απορροφήσει» ο ίδιος ο όμιλος, καθώς στην υπό εξέταση διετία οι εταιρείες ΟΤΕ-Cosmote ήλεγχαν περίπου τα 2/3 της αγοράς.

Ετσι ο ΟΤΕ θα εισπράξει κάτι λιγότερο από 18 εκατ. ευρώ, για τη διετία 2010-2011. Συγκεκριμένα θα εισπράξει περί τα 10 εκατ. ευρώ από τις εταιρείες Vodafone και HOL, 5,5 εκατ. από τις εταιρείες Wind και Tellas, 1,5 εκατ. ευρώ από τον όμιλο Forthnet-Νova και τα υπόλοιπα από τις εταιρείες Cyta Hellas, και Newsphone. Επίσης αναμένεται ότι η αναλογούσα συνεισφορά της OnTelecoms, που χρεοκόπησε το 2015, θα επιμεριστεί στους υπολοίπους παρόχους. Το ύψος της, ωστόσο, μόλις που ξεπερνά τις 100.000 ευρώ.

Σύμφωνα με χονδρικούς υπολογισμούς, οι παραπάνω συνεισφορές των παρόχων ισοδυναμούν με έσοδο περίπου 10 λεπτά του ευρώ τον μήνα ανά πελάτη.

Τις επόμενες εβδομάδες, η ΕΤΤΤ είναι υποχρεωμένη να ξεκινήσει διαδικασία ελέγχου του κόστους της καθολικής υπηρεσίας και για τα χρόνια που ακολουθούν (2012-2016), στα οποία πάροχος καθολικής υπηρεσίας ήταν ο ΟΤΕ, αλλά και για το 2017, οπότε πάροχος καθολικής υπηρεσίας είναι η Forthnet.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή