ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Αγωγές κατά των πρώην βασικών μετόχων της TIM Hellas

Αγωγές κατά των πρώην βασικών μετόχων της TIM Hellas

Στη νομική διεκδίκηση έως και 565 εκατ. δολ. (περίπου 460 εκατ. ευρώ) εισέρχεται ο θεματοφύλακας των δανειστών της TIM Hellas, στις ΗΠΑ. Απόφαση του Εφετείου της Νέας Υόρκης επιβεβαιώνει αρχική απόφαση του πρώτου τμήματος του ίδιου δικαστηρίου για το δικαίωμα έγερσης αγωγών κατά των επενδυτικών κεφαλαίων Αpax Partners και TPG Capital, πρώην βασικών μετόχων της ελληνικής εταιρείας κινητής τηλεφωνίας TIM Hellas.

Oι επενδυτικές εταιρείες κατηγορούνται ότι δολίως «φόρτωσαν» την TIM Hellas με δάνεια ύψους 2,8 δισ. ευρώ, οδηγώντας την ουσιαστικά στη χρεοκοπία, ενώ οι ίδιοι αποκόμισαν υψηλά κέρδη ύψους 974 εκατ. ευρώ. Ενάγοντες στην υπόθεση είναι η εταιρεία Wilmington Trust Co., θεματοφύλακας των δανειστών και η πληρεξούσια στη διεκδίκηση αποζημιώσεων Cortland Street Recovery Corp.

Οι ενάγοντες κατηγορούν τις επενδυτικές εταιρείες Apax Partners και TPG Capital, ότι δολίως προχώρησαν στην έκδοση μετατρέψιμων τίτλων ύψους 974 εκατ. ευρώ, τους οποίους διέθεσαν με στόχο να καρπωθούν το έσοδο από την πώληση, αντί να ανακεφαλαιοποιήσουν την επιχείρηση η οποία ήταν ήδη υπέρμετρα δανεισμένη. Οι ενάγοντες σημειώνουν ότι πριν από την έκδοση των συγκεκριμένων μετατρέψιμων τίτλων η ελληνική εταιρεία κινητής τηλεφωνίας ήταν υποκεφαλαιοποιημένη, με συνολικό δανεισμό 1,8 δισ. ευρώ και ίδια κεφάλαια μόλις 38 εκατ. ευρώ.

Δύο μήνες μετά την έκδοση των μετατρέψιμων τίτλων ύψους 974 εκατ. ευρώ, η TIM Hellas πουλήθηκε. Το 2009 η εταιρεία κινητής τηλεφωνίας χρεοκόπησε και δεν αποπλήρωσε δάνειο, από τα πολλά που είχε συνάψει, ύψους 200 εκατ. Η αθέτηση του συγκεκριμένου δανείου ξεκίνησε έναν αγώνα νομικών διεκδικήσεων της εταιρείας Wilmington Trust Co. που συνεχίζεται μέχρι σήμερα. Η εταιρεία διεκδικεί την επιστροφή του δανείου εντόκως, τις αμοιβές του θεματοφύλακα, καθώς και όλα τα δικαστικά έξοδα τα οποία έχει κάνει μέχρι σήμερα.

Σημειώνεται ότι αρχικά (2014) το Ανώτατο Πολιτειακό Δικαστήριο της Νέας Υόρκης είχε απορρίψει τις προσφυγές του θεματοφύλακα του δανείου, αλλά η Wilmington Trust επανήλθε με νέο νομικό σκεπτικό σχετικά με την υπόθεση. Το 2016 το πρώτο τμήμα εφέσεων του δικαστηρίου της Νέας Υόρκης τη δικαίωσε και η απόφαση αυτή επιβεβαιώθηκε από ίδιο δικαστήριο κατά την εκδίκασή της.

Η απόφαση μάλιστα που εκδόθηκε την περασμένη Τρίτη είναι καταπέλτης για τους κατηγορούμενους, καθώς οι δικαστές υπερψήφισαν το αίτημα του θεματοφύλακα με πέντε ψήφους υπέρ και καμία κατά. Η απόφαση μάλιστα, όπως υποστηρίζουν οι συνήγοροι των εναγόντων, μπορεί να δημιουργήσει προηγούμενο για όλα τα δικαστήρια της χώρας σε αντίστοιχες υποθέσεις.

Σημειώνεται ότι αντίστοιχη νομική διεκδίκηση κατά των Apax Partners και TPG Capital έχει εγερθεί και στο Λουξεμβούργο από τους εκκαθαριστές της τοπικής εταιρείας Hellas, μητρικής της TIM Hellas. Οι εκκαθαριστές κατηγορούν τις δύο αμερικανικές επενδυτικές εταιρείες ότι επιβάρυναν δολίως την TIM Hellas, με στόχο να αποκομίσουν 1 δισ. ευρώ. Σύμφωνα με δήλωση του επικεφαλής της SPQR Capital, Bertrand Des Pallieres, στον βρετανικό Guardian, «δεν μπορείς να πάρεις 1 δισ. ευρώ από μια εταιρεία που δεν έχει αποθεματικά. Αυτό ανοίγει την πόρτα για τη λεηλασία των επιχειρήσεων».