Συμμετοχή στο Athens Heart συζητεί ο όμιλος Hines

Συμμετοχή στο Athens Heart συζητεί ο όμιλος Hines

1' 47" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε συζητήσεις για την απόκτηση ποσοστού συμμετοχής στο εμπορικό κέντρο Athens Heart, επί της Πειραιώς 180, στην περιοχή του Ταύρου, βρίσκεται ο αμερικανικός επενδυτικός όμιλος της Hines, όπως επιβεβαιώνουν στην «Κ» στελέχη του. Αν και επί του παρόντος δεν έχουν γίνει γνωστές περισσότερες λεπτομέρειες, είναι σαφές ότι μια πιθανή είσοδος της Hines ως στρατηγικού επενδυτή θα διαφοροποιήσει τα μέχρι σήμερα δεδομένα για το ακίνητο της Pasal Development.

Το ακίνητο διαχειρίζεται η εταιρεία ειδικού σκοπού Doreco, της οποίας το σύνολο των υποχρεώσεων ξεπερνά τα 57 εκατ. ευρώ, με την πλειονότητα των χρεών να αφορά την Εθνική Τράπεζα, η οποία «τρέχει» και τις σχετικές διαπραγματεύσεις με την Hines. Στο ακίνητο υφίσταται άλλωστε προσημείωση. Υπενθυμίζεται ότι η μητρική Pasal Development βρίσκεται σε διαδικασία σύναψης συμφωνίας εξυγίανσης με τις πιστώτριες τράπεζες, καθώς ο καθαρός δανεισμός της (δάνεια μείον ταμειακά διαθέσιμα) ξεπερνά τα 128 εκατ. ευρώ, ενώ οι ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις προσεγγίζουν τα 9 εκατ. ευρώ (με βάση τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία). Κατά το πρώτο εξάμηνο του 2017, τα λειτουργικά έσοδα της εταιρείας υποχώρησαν σε 1,55 εκατ. ευρώ (από 1,57 εκατ. ευρώ κατά το αντίστοιχο διάστημα του 2016), ενώ οι ζημίες διαμορφώθηκαν σε 5,95 εκατ. ευρώ. Η αξία του χαρτοφυλακίου των ακινήτων της εταιρείας ανέρχεται σε 97 εκατ. ευρώ.

Το Athens Heart είναι το πιο σημαντικό ακίνητο για την εταιρεία, με αποτέλεσμα να είναι κομβικό στις διαπραγματεύσεις που πραγματοποιούνται για τη διάσωση της Pasal. Επί του παρόντος, δεν έχουν γίνει γνωστές οι προθέσεις της Hines για την τύχη του ακινήτου, σε περίπτωση που εντέλει εισέλθει ως στρατηγικός επενδυτής ή το αποκτήσει εξ ολοκλήρου (με αντάλλαγμα προφανώς την απομείωση του τραπεζικού δανεισμού της Pasal κατά το αντίστοιχο ποσό εξαγοράς). Μάλιστα, σύμφωνα με φορείς της αγοράς ακινήτων, δεν θα πρέπει να αποκλείεται και η αλλαγή χρήσης στο ακίνητο και η μετατροπή του από εμπορικό κέντρο σε κτίριο γραφείων.

Σημειωτέον ότι η Hines έχει ήδη πραγματοποιήσει την πρώτη της επενδυτική κίνηση στην ελληνική αγορά, καθώς το 2017 απέκτησε αντί 33 εκατ. ευρώ το ξενοδοχείο Ledra στη Λ. Συγγρού. Παράλληλα, έχει συνάψει μνημόνιο συναντίληψης (MOU) με τις τράπεζες (Alpha Bank και Πειραιώς) που έχουν στην κατοχή τους και το ημιτελές εμπορικό κέντρο της «Μπ. Βωβός»­ στην περιοχή του Βοτανικού.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή