Με ζημίες 21,4 εκατ. ευρώ «έκλεισε» το 2017 η Pasal

Με ζημίες 21,4 εκατ. ευρώ «έκλεισε» το 2017 η Pasal

1' 59" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ζημίες 21,4 εκατ. ευρώ κατέγραψε κατά τη διάρκεια του 2017 (από ζημίες 20,2 εκατ. ευρώ το 2016) η εταιρεία ανάπτυξης ακινήτων Pasal Development. Η εισηγμένη ανακοίνωσε χθες λειτουργικά έσοδα 3,16 εκατ. ευρώ (από 3,15 εκατ. ευρώ) και πτώση της αξίας των ακινήτων της σε 82,2 εκατ. ευρώ, έναντι περίπου 97 εκατ. ευρώ πριν από ένα χρόνο. Το μεγαλύτερο ζήτημα βέβαια είναι ο πολύ υψηλός δανεισμός της, ο οποίος στο τέλος του έτους είχε διαμορφωθεί σε 132,2 εκατ. ευρώ, έναντι 127,9 εκατ. ευρώ, ενώ το θετικό είναι ότι η εταιρεία εξακολουθεί να μην εμφανίζει ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το Δημόσιο, τα ασφαλιστικά ταμεία ή τους εργαζομένους της.

Πλέον, οι προσδοκίες της διοίκησης στρέφονται στην εξασφάλιση της δικαστικής έγκρισης του σχεδίου εξυγίανσης, στο οποίο έχει καταλήξει σε συνεργασία με τις πιστώτριες τράπεζες. Η συμφωνία θα συζητηθεί από το Πρωτοδικείο Αθηνών στις 23 Μαΐου και η απόφαση αναμένεται να εκδοθεί κατά τη διάρκεια του φετινού δεύτερου εξαμήνου. Υπενθυμίζεται ότι με το εν λόγω σχέδιο ρυθμίζονται οριστικά τα τραπεζικά δάνεια της εταιρείας, κατά το ποσό των 61 εκατ. ευρώ, τόσο μέσω της διαγραφής υποχρεώσεων όσο και μέσω της μεταβίβασης ακινήτων. Παράλληλα, έχει επιτευχθεί η σύμφωνη γνώμη πιστωτών που κατέχουν το 60,5% των υποχρεώσεων της εταιρείας. Συνολικά, οι πιστωτές θα εισπράξουν το 39,2% των απαιτήσεων (σε επίπεδο ομίλου), ύψους 71 εκατ. ευρώ, ενώ αν γινόταν βίαιη εκποίηση των περιουσιακών στοιχείων της Pasal, εκτιμάται ότι το ποσοστό ανάκτησης δεν θα ήταν υψηλότερο του 15,1% των απαιτήσεων.

Σημαντική διευκόλυνση προς την Pasal θα παράσχει η Εθνική Τράπεζα, καθώς θα επιτρέψει την άρση των εγγυήσεων που είχε παράσχει η Pasal για δάνειο 55 εκατ. ευρώ της θυγατρικής Doreco, η οποία έχει στην κατοχή της το εμπορικό κέντρο Athens Heart, που είναι και το σημαντικότερο περιουσιακό στοιχείο της Pasal και αποτελεί αντικείμενο επενδυτικού ενδιαφέροντος από τον αμερικανικό όμιλο της Hines. Το μεγαλύτερο μέρος των ακινήτων (αξίας 23,3 εκατ. ευρώ) θα μεταβιβαστεί στην Alpha Bank, η οποία θα εισπράξει και 900.000 ευρώ. Το σημαντικότερο εξ αυτών αφορά το κέντρο logistics του ομίλου SATO, επιφάνειας άνω των 55.000 τ.μ., στο 27ο χιλιόμετρο της εθνικής οδού Αθηνών – Κορίνθου, το οποίο θα παραχωρηθεί οικειοθελώς στην τράπεζα με αντάλλαγμα τη διαγραφή οφειλής αξίας 14,5 εκατ. ευρώ. Με τη μεταβίβαση των παραπάνω ακινήτων, η Alpha θα διαγράψει τις υπόλοιπες απαιτήσεις της ύψους 22,1 εκατ. ευρώ, ενώ θα αρθούν και όλες οι εγγυήσεις που έχουν παρασχεθεί έναντι του συνολικού οφειλόμενου ποσού 46,3 εκατ. ευρώ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή