Αλώβητη η ElvalHalcor από την κρίση στις διεθνείς αγορές αλουμινίου

Αλώβητη η ElvalHalcor από την κρίση στις διεθνείς αγορές αλουμινίου

2' 25" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ενδειξη της ανταγωνιστικότητας που έχει πετύχει στις διεθνείς αγορές η ElvalHalcor χαρακτηρίζεται από τους αναλυτές το γεγονός πως η επιβολή δασμών 10% στις εισαγωγές αλουμινίου στις ΗΠΑ και οι κυρώσεις της Ουάσιγκτον στη Rusal εκτιμάται ότι δεν θα επηρεάσουν τις επιδόσεις της ελληνικής βιομηχανίας.

Η μεγάλη άνοδος των τιμών του αλουμινίου –πρώτης ύλης για τη δραστηριότητα της πρώην Elval– εξαιτίας των κυρώσεων της Ουάσιγκτον στον Ρώσο μεγαλομέτοχο της Rusal Ολεγκ Ντεριπάσκα προκάλεσε μεγάλη αναστάτωση στις διεθνείς αγορές. Η τιμή του αλουμινίου από τα επίπεδα των 170 δολ. κατά μέσον όρο το 2017 εκτοξεύθηκε πάνω από τις 2.200 δολ. την τρέχουσα περίοδο, και μάλιστα έως και τις 2.718 δολ. στο αποκορύφωμα της κρίσης. Η άνοδος των τιμών δημιουργεί ανησυχία για το κόστος παραγωγής διεθνώς και κυρίως για τις επιπτώσεις στην τελική ζήτηση, αφού αυτό μετακυλίεται απευθείας στις τιμές. Με απλά λόγια, η έξοδος ενός μεγάλου προμηθευτή πρώτης ύλης, όπως η Rusal, από την αλυσίδα παραγωγής και η επιπλέον επιβάρυνση των προϊόντων με 10% στις ΗΠΑ αναδιατάσσουν το σύνολο της παγκόσμιας αγοράς.

Ποιότητα, καθετοποίηση

«Εδώ και κάποιες εβδομάδες τα τηλέφωνα έπαψαν να χτυπούν, καθώς οι πελάτες δεν ήξεραν τι μέλλει γενέσθαι», εξηγεί στην «Κ» επιχειρηματίας που δραστηριοποιείται στη μεταποίηση και την παραγωγή προϊόντων συσκευασίας αλουμινίου. Ομως το μείγμα και η ποιότητα των προϊόντων της ElvalHalcor, η καθετοποίησή της, τα μεγάλα της μεγέθη και οι οικονομίες κλίμακας δείχνουν να την έχουν θωρακίσει. «Οι πελάτες μας στις ΗΠΑ», αγορά στην οποία γίνεται το 6% των πωλήσεων αλουμινίου της ελληνικής βιομηχανίας, «εμφανίζονται να μην έχουν πρόβλημα να πληρώσουν το επιπλέον κόστος που δυνητικά θα φέρουν η επιβολή δασμών και οι υπόλοιπες εξελίξεις», αναφέρουν στην «Κ» πηγές της διοίκησης της ElvalHalcor. Οι δασμοί αναμένεται να επιβληθούν από την 1η Ιουνίου και μετά. Σε ό,τι αφορά το θέμα των προμηθειών από τη Rusal, ο ελληνικός όμιλος ξεκαθαρίζει πως αφενός έχει άλλους προμηθευτές και αφετέρου τα δύο ιδιόκτητα χυτήρια της Elval παρέχουν τη δυνατότητα παραγωγής πρωτόχυτου αλουμινίου και ως εκ τούτου περιορίζουν τη σχετική εξάρτηση από προμηθευτές.

Ο ελληνικός όμιλος εμφάνισε αθροιστικές πωλήσεις 1,863 δισ. ευρώ το 2017 και λειτουργικά κέρδη (EBITDA) 124,7 εκατ.

Αναφορικά με τους όγκους πωλήσεων του τομέα αλουμινίου της ElvalHalcor κατά το 2017, ανήλθαν στους 292,0 χιλ. τόνους (+ 3,4%), εξαντλώντας σχεδόν την παραγωγική δυναμικότητα των εγκαταστάσεων. Επιπλέον, η περυσινή άνοδος της τιμής του αλουμινίου οδήγησε στην κατά 13,5% αύξηση του κύκλου εργασιών του τομέα που ανήλθε σε 959 εκατ. ευρώ.

Σε εξαγωγές το 88%

Σημειώνεται ότι το 88% του όγκου των πωλήσεων πραγματοποιείται στο εξωτερικό. Το 44% των πωλήσεων κατευθύνεται στις συσκευασίες τροφίμων, το 24% στον κλάδο των μεταφορών και το 26% στον κλάδο κατασκευών και βιομηχανικών εφαρμογών. Την τελευταία δεκαετία, η ElvalHalcor έχει επενδύσει 330 εκατ., ενώ τα επόμενα δύο χρόνια θα επενδύσει επιπλέον 150 εκατ. στη βιομηχανική εγκατάσταση στα Οινόφυτα. Στόχος, να ενισχυθεί περαιτέρω ο όμιλος στις αγορές προϊόντων αλουμινίου για συσκευασίες, μεταφορικά μέσα, βιομηχανικές και αρχιτεκτονικές εφαρμογές και στην αυτοκινητοβιομηχανία και την αεροναυπηγική, υπογραμμίζουν οι αναλυτές.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή