ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Μπλόκο στην άνοδο των Μινωικών Γραμμών στις Κυκλάδες από τις Αρχές

Μπλόκο στην άνοδο των Μινωικών Γραμμών  στις Κυκλάδες από τις Αρχές

Σε αχαρτογράφητα νερά κινείται πλέον η ελληνική ακτοπλοϊκή αγορά, καθώς οι αποφάσεις του Συμβουλίου Ακτοπλοϊκών Συγκοινωνιών (ΣΑΣ) και του υπουργείου Ναυτιλίας φαίνεται να περιπλέκονται ή και να αμφισβητούνται τόσο από την πρόσφατη απόφαση της Επιτροπής Ανταγωνισμού για την εξαγορά της Hellenic Seaways από την Αttica Group όσο και από προσφυγές ακτοπλόων στο Συμβούλιο της Επικρατείας.

Τα θέματα αυτά έφερε και πάλι στο προσκήνιο το πρώτο φετινό Συμβούλιο Ακτοπλοϊκών Συγκοινωνιών. Σε αυτό απορρίφθηκε αίτημα των Μινωικών Γραμμών να δρομολογήσουν το καλοκαίρι στη γραμμή Πειραιάς – Σύρος – Μύκονος – Νάξος το «Μύκονος Παλλάς», ενώ δόθηκε η άδεια για τη δρομολόγηση των δύο ταχυπλόων της Golden Star Ferries. Η πρώτη περίπτωση, που ναι μεν απορρίφθηκε για τυπικούς λόγους, πλην όμως αναμένεται να επανέλθει στο επόμενο ΣΑΣ στις αρχές Ιουνίου, δείχνει πως είναι δύσκολη η άμεση εφαρμογή των όσων ζητεί η Επιτροπή Ανταγωνισμού.

Υπενθυμίζεται πως η επιτροπή έχει αποφασίσει, προκειμένου να εγκρίνει την εξαγορά της Hellenic Seaways, να αποσύρονται πλοία της ή της Αttica από συγκεκριμένες αγορές, στις οποίες από κοινού έχουν δεσπόζουσα θέση, αν άλλη εταιρεία με παρόμοιο πλοίο επιθυμεί να εισέλθει. Αν και η ουσία του αιτήματος των Μινωικών δεν συζητήθηκε, έγινε σαφές από τη συζήτηση πως απαιτείται πρώτα διαβούλευση με την Επιτροπή Ανταγωνισμού και, εφόσον αυτή εγκρίνει πλοίο και δρομολόγιο, τότε μόνον το θέμα θα πάει στο ΣΑΣ και στο υπουργείο προς έγκριση. Με δεδομένες τις ισχύουσες από τον νόμο προθεσμίες, όμως, είναι πιθανόν οι όποιες αλλαγές να έρθουν από το 2019 και μετά. Σε κάθε περίπτωση, το ενδιαφέρον των Μινωικών να «ανεβούν» στις Κυκλάδες επιβεβαιώθηκε, και αυτό έχει το δική του σημασία δεδομένων των μεγεθών και του συνολικού εκτοπίσματος του μητρικού του ομίλου Grimaldi.

Μεγαλύτερη αναστάτωση, όπως ήταν αναμενόμενο, προκάλεσε στο ΣΑΣ η έγκριση της δρομολόγησης των δύο ταχυπλόων της Golden Star, στην οποία αντιδρούν τόσο η Hellenic και η Aegean Speed Lines όσο και η Seajets. Τελικά αυτές πέτυχαν τα δρομολόγια της Golden Star να ξεκινούν στις 10.00 το πρωί, δυόμισι ώρες μετά τα δικά τους και σε ώρα που θεωρείται ευρέως μη εμπορική. Επιπλέον, η Seajets γνωστοποίησε πως θα κινηθεί νομικά εναντίον αυτής της δρομολόγησης, που είναι, όπως αναφέρει, εκπρόθεσμη και αδικαιολόγητη, ενώ ήδη έχει καταθέσει προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατείας κατά της δρομολόγησης δύο άλλων συμβατικών πλοίων της Golden Star.

«Η εικόνα αυτή που προέκυψε από το πρώτο Συμβούλιο Ακτοπλοϊκών Συγκοινωνιών φέτος αντικατοπτρίζει δυστυχώς το τέλος μιας μακράς περιόδου, κατά την οποία μπορούσαν να λυθούν εκεί με αμοιβαία αποδεκτό τρόπο τα προβλήματα των δρομολογήσεων», αναφέρουν χαρακτηριστικά οι παλαιότεροι εκ των συμμετεχόντων σε αυτό. Παράλληλα, βέβαια, υφίσταται το ενδεχόμενο μια θετική απόφαση του ΣτΕ στην προσφυγή της Seajets να ανοίξει τον δρόμο για συνολική αμφισβήτηση των αποφάσεων του ΣΑΣ και του υπουργείου (σ.σ. το υπουργείο ελέγχει de facto τις περισσότερες ψήφους στο ΣΑΣ) ή και του ιδίου του θεσμικού πλαισίου, προσθέτουν οι ίδιες πηγές.