Σε χαρτοφυλάκια επισφαλειών στοχεύει η Invel

Σε χαρτοφυλάκια επισφαλειών στοχεύει η Invel

1' 46" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την επιλεκτική τοποθέτηση στην αγορά των χαρτοφυλακίων μη εξυπηρετούμενων δανείων (NPLs), εφόσον αυτά συνοδεύονται από αξιόλογα ακίνητα, εξετάζει ήδη από το 2014, η Invel, μεγαλομέτοχος της Εθνικής Πανγαίας ΑΕΕΑΠ (ελέγχει το 66%). Μάλιστα, για τον σκοπό αυτό έχουν γίνει και σχετικές κινήσεις, με προσφορές σε διαγωνισμούς κυρίως ξένων τραπεζικών ιδρυμάτων.

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», από ανώτατα στελέχη της εταιρείας, η οποία σήμερα διαχειρίζεται περιουσιακά στοιχεία αξίας της τάξεως των 2,5 δισ. ευρώ σε Ελλάδα, Κύπρο, Μεγ. Βρετανία και Ιταλία, το 2016 κατατέθηκε προσφορά στην Commerzbank, ύψους 93 εκατ. ευρώ, για την απόκτηση πέντε δανείων, συνδεδεμένων με ακίνητα, όπως το Village Park στον Δήμο Αγ. Ιωάννη Ρέντη (ιδιοκτησίας Pradera). Μάλιστα, στο πακέτο αυτό βρισκόταν και εξυπηρετούμενο δάνειο, συνδεδεμένο με το εμπορικό κέντρο Mediterranean Cosmos της Lamda Development στη Θεσσαλονίκη.

Η Invel σχεδίαζε να πωλήσει τα ακίνητα (από όσα δάνεια δεν εξυπηρετούνταν) στην Εθνική Πανγαία, ωστόσο εν τέλει η Eurobank κατέθεσε ελάχιστα υψηλότερη προσφορά και επικράτησε στον σχετικό διαγωνισμό. Ανάλογη προσφορά είχε κατατεθεί και σε έτερο διαγωνισμό που έγινε το 2014 και αφορούσε σε χαρτοφυλάκιο δανείων της Credit Agricole. Σήμερα, η εταιρεία συνεχίζει να εξετάζει την απόκτηση χαρτοφυλακίων δανείων που να διαθέτουν ποιοτικά ακίνητα ως ενέχυρο.

Αναφορικά με την πρόσφατη αναβληθείσα πρωτοβουλία της Εθνικής Πανγαίας για την έκδοση ομολογιακού δανείου, οι επόμενες εβδομάδες θα κρίνουν και το αν θα προχωρήσει εντέλει φέτος, ή αν θα μετατεθεί για το τέλος του έτους. Οπως αναφέρουν στελέχη της εισηγμένης, εξετάζεται η πρόσληψη οίκου πιστοληπτικής αξιολόγησης, ώστε να προκύψει μια σχετική βαθμολόγηση της εταιρείας (κάτι που ζητήθηκε από μερίδα επενδυτών, προκειμένου να συμμετάσχουν στη διαδικασία). Αν συμβεί αυτό άμεσα, τότε είναι πιθανή η επανάληψη της διαδικασίας στις αρχές Ιουλίου, με δεδομένο ότι το ενημερωτικό δελτίο που εκδόθηκε έχει ισχύ μέχρι τότε και δεν απαιτείται η αναθεώρησή του. Ανεξάρτητα, όμως, από την τύχη του ομολογιακού, η εταιρεία διαθέτει την απαιτούμενη ρευστότητα για την υλοποίηση του επενδυτικού της σχεδίου, που κάνει λόγο για αγορές ακινήτων αξίας 500-700 εκατ. ευρώ έως το τέλος του 2020. Ηδη, η εταιρεία έχει εξασφαλίσει ανοικτές γραμμές χρηματοδότησης 200 εκατ. ευρώ (με δύο εγχώρια τραπεζικά ιδρύματα) και δρομολογείται μία ακόμα, ύψους 100 εκατ. ευρώ με την Τράπεζα Κύπρου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή