Μεταφέρει τα πάντα σε όλο τον πλανήτη

Μεταφέρει τα πάντα σε όλο τον πλανήτη

5' 40" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με κεντρική βάση-στρατηγείο την Ελευσίνα και διαθέτοντας υπερσύγχρονες αποθήκες-εγκαταστάσεις συνολικής έκτασης 120.000 τ.μ. στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, η «Ορφεύς Βεϊνόγλου», είναι η μεγαλύτερη εταιρεία μεταφορών και αποθήκευσης (logistics) της χώρας μας, διοχετεύοντας προϊόντα και εμπορεύματα σε περισσότερες από 100 χώρες σε όλο τον κόσμο.

Εν πολλοίς, κόντρα στην πολυετή ύφεση, τη χαμηλή πτήση της οικονομίας και την υπερφορολόγηση η «Βεϊνόγλου» έχει καταφέρει να πετύχει κάτι για το οποίο γίνεται πολύ θεωρητική συζήτηση στην Ελλάδα: το πώς η χώρα θα καταστεί κεντρικός διαμετακομιστικός εμπορικός κόμβος, αξιοποιώντας το μεγάλο γεωγραφικό της πλεονέκτημα.

Η εταιρεία ιδρύθηκε το 1923 από τον Ορφέα Βεϊνόγλου, ο οποίος βρέθηκε στην Ελλάδα μετά τη Μικρασιατική Καταστροφή. Ανήσυχο πνεύμα και μυημένος στην τέχνη του εμπορίου, δημιούργησε την εταιρεία «Οίκος Διεθνών Μεταφορών Ορφεύς Βεϊνόγλου» και ήταν η πρώτη οργανωμένη μεταφορική εταιρεία που λειτούργησε στην Ελλάδα. Επειτα από 95 χρόνια, ο όμιλος Ορφεύς Βεϊνόγλου είναι ο κορυφαίος πάροχος μεταφοράς εμπορευμάτων και logistics στην Ελλάδα, με θυγατρικές στη Βουλγαρία, στη Ρουμανία, στα Σκόπια, στην Κύπρο και στον Λίβανο.

Εχοντας τεράστια εμπειρία και τεχνογνωσία στη διαχείριση επαγγελματικών μετακομίσεων και μεταφορών σε όλον τον κόσμο, η εταιρεία καλύπτει κάθε πτυχή των μετακινήσεων, μεταφορών και logistics.

Μεταφορές παντός είδους

Για την ακρίβεια, δεν υπάρχει κάτι που συνδέεται με μεταφορά, όσο απαιτητική και αν είναι, και να μην το καλύπτει η εταιρεία: από μια απλή μετακόμιση, μέχρι τη μεταφορά τεραστίων βιομηχανικών μηχανημάτων αλλά και λεπτεπίλεπτων έργων τέχνης και αρχαιολογικών θησαυρών. Επιπλέον, διαχειρίζεται εμπορεύματα εκατοντάδων εταιρειών, φροντίζοντας η εφοδιαστική αλυσίδα να δουλεύει στην εντέλεια.

Η εταιρεία παρέχει υπηρεσίες μεταφοράς οδικώς – αεροπορικώς – θαλάσσια και σιδηροδρομικώς, ειδικές μεταφορές μηχανολογικού εξοπλισμού και βαρέων οχημάτων μεγάλων έργων, μεταφορές οικοσκευών εσωτερικού – εξωτερικού, μεταφορές έργων τέχνης, φύλαξη έργων τέχνης σε ειδικές εγκαταστάσεις, εκθέσεις (αρχαιολογικές, πινακοθήκες κ.ά.) και διαχείριση εκθέσεων, υπηρεσίες μετεγκατάστασης εργοστασιακών μονάδων – εξοπλισμού – οικοσκευών, υπηρεσίες Logistics – διαχείριση και διανομή εμπορευμάτων σε Ελλάδα και εξωτερικό καθώς και υπηρεσίες ταχυμεταφορών.

Απαιτητικά έργα

Πρόσφατα πραγματοποίησε το ιδιαίτερα πολύπλοκο έργο της μεταφοράς της ανεκτίμητης συλλογής της Εθνικής Βιβλιοθήκης, στη νέα στέγη της στο Κέντρο Πολιτισμού Ιδρυμα Σταύρος Νιάρχος. Περίπου 5.400 ανεκτίμητα χειρόγραφα που χρονολογούνται από τον 9ο έως τον 19ο αιώνα, σπάνια αρχέτυπα και παλαίτυπα, χάρτες, χαρακτικά κ.ά. συνολικά περισσότερα από 2.000.000 γραπτά τεκμήρια του ελληνικού πολιτισμού μεταφέρθηκαν στη νέα στέγη της Εθνικής Βιβλιοθήκης με απόλυτη ασφάλεια και κάτω από αυστηρά ελεγχόμενες συνθήκες. Η «Ορφεύς Βεϊνόγλου» έχει φέρει εις πέρας πολλά άλλα μεταφορικά έργα ειδικού τύπου όπως η Documenta, η Εκθεση του Αγίου Ορους, της Ακρόπολης, μετακομίσεις μουσείων κ.ά.

Ο μετασχηματισμός της εταιρείας από μια παραδοσιακή οικογενειακή επιχείρηση σε μια μεγάλη και υπερσύγχρονη εταιρεία logistics οφείλεται στην τρίτη γενιά, τον Ορφέα Μοσχόπουλο-Βεϊνόγλου. Ο κ. Βεϊνόγλου ανέλαβε τα ηνία το 1973 και με τη βοήθεια της αδερφής του Ζωής. Χαρακτηριστικό είναι ότι τότε η εταιρεία απασχολούσε συνολικά 7 άτομα. Σήμερα, ο κύκλος εργασιών του ομίλου ανέρχεται στα 80 εκατ. ευρώ, ενώ απασχολεί συνολικά 850 εργαζομένους.

Μεταφέρει τα πάντα σε όλο τον πλανήτη-1

Επέκταση στα logistics

Το πρώτο βήμα για την επέκταση στον τομέα του logistics έγινε τη δεκαετία του 1980, όταν έφτιαξε τον πρώτο αποθηκευτικό χώρο, μόλις 500 τμ., ενώ η δεύτερη αποθήκη, 3.000 τ.μ. έγινε δεκτή από πολλούς με δυσπιστία: «Τι θα βάλεις μέσα, όλοι την Αθήνα;», ρωτούσαν. Ωστόσο, ο κ. Βεϊνόγλου διαβλέποντας τις ριζικές αλλαγές που έφερνε η παγκοσμιοποίηση, ήταν βέβαιος για τις μεγάλες προοπτικές ανάπτυξης των υπηρεσιών logistics. «Οταν φτιάξαμε αποθηκευτικούς χώρους στην Αθήνα δεν υπήρχε κάτι αντίστοιχο. Ημασταν πρωτοπόροι στο κομμάτι της αποθήκευσης, του logistics, στην Ελλάδα. Μέχρι τότε η κάθε εταιρεία, ο κάθε έμπορος, έπαιρνε έναν οδηγό, ένα φορτηγό είχε και μια αποθηκούλα και έκανε τη δουλειά του. Ηταν ένα μη βιώσιμο, ασύμφορο, μοντέλο. Πέραν των αλλαγών της παγκοσμιοποίησης, κάθε επιχείρηση αντιμετωπίζει μια εποχικότητα.

Ετσι, στην αιχμή μπορεί να έχει ανάγκη αποθηκευτικών χώρων ας πούμε 2.000 τ.μ., ενώ σε περιόδους χαμηλής έντασης 1.000 τ.μ. Και δεν είναι δουλειά μιας επιχείρησης να κάνει τον φορτηγατζή ή τον αποθηκάριο. Τη δουλειά των logistics έπρεπε να την κάνουν σε μεγάλη κλίμακα πολύ πιο αποτελεσματικά και με πολύ χαμηλότερο κόστος εξειδικευμένες σχετικές εταιρείες», σημειώνει στην «Κ» ο κ. Βεϊνόγλου.

Η… αποθήκη των πολυεθνικών εταιρειών

Με μεγάλες επενδύσεις σε αποθηκευτικούς χώρους και υψηλή τεχνολογία η «Ορφεύς Βεϊνόγλου» ήταν από πολύ νωρίς καλά τοποθετημένη στην ελληνική αγορά και επωφελήθηκε από τη στροφή των επιχειρήσεων σε τρίτους, για υπηρεσίες logistics. Παράλληλα, από νωρίς, αρχές δεκαετίας 1990, επέκτεινε την παρουσία της στο εξωτερικό, δημιουργώντας εταιρείες σε γειτονικές χώρες. Η εταιρεία παρέμεινε σε ανοδική τροχιά και κατά τη διάρκεια της κρίσης και είναι χαρακτηριστικό ότι στο διάστημα 2009-2015 παρουσίασε αύξηση πωλήσεων κατά 21%.

Σύμφωνα με τον κ. Βεϊνόγλου, η ανοδική πορεία της εταιρείας κατά τα χρόνια της κρίσης οφείλεται στο υψηλό επίπεδο υπηρεσιών, τις συνεχείς επενδύσεις σε τεχνολογία και υποδομές, που της επιτρέπουν να κάνει τη δουλειά της με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, τη συνέπεια και υψηλή αξιοπιστία, την εύρωστη οικονομική κατάστασή της αλλά και το ξεκαθάρισμα της αγοράς όπου πολλές εταιρείες του κλάδου, ειδικά οι πιο αδύναμες, βρέθηκαν σε αδιέξοδο εξαιτίας της ύφεσης.

Σήμερα, στο πελατολόγιο της «Ορφεύς Βεϊνόγλου» περιλαμβάνονται εταιρείες- μεγαθήρια όπως Nike, Samsung, LG, IBM, Hewlett Packard, Boss, BIC, Vodafone,

Nespresso, Nestle, Total, Goodyear και πολλές άλλες.

Την τελευταία δεκαετία έχει πραγματοποιήσει επενδύσεις σε εγκαταστάσεις και εξοπλισμό άνω των 50 εκατ. ευρώ. Μόνο την τελευταία 2ετία υλοποιήθηκαν επενδύσεις 8 εκατ. ευρώ και άμεσα ξεκινά η ανέγερση νέων εγκαταστάσεων σε Ελευσίνα και Βουλγαρία συνολικού κόστους 8,5 εκατ. Η εταιρεία προγραμματίζει για την επόμενη 5ετία επενδύσεις τουλάχιστον 20 εκατ. ευρώ για την επέκταση των αποθηκευτικών χώρων, νέες υποδομές και τεχνολογία. Απασχολεί 15 άτομα στον τομέα της πληροφορικής και οι τεχνολογικές υποδομές που έχει αναπτύξει, για την παρακολούθηση και διαχείριση όλου αυτού του όγκου εμπορευμάτων και του στόλου φορτηγών και αυτοκινήτων, είναι εφάμιλλες των τραπεζών. Στους στόχους του ομίλου περιλαμβάνεται η επέκταση στον χώρο του ψυχρού φορτίου και του φαρμάκου, τομέας που εμφανίζει μεγάλες προοπτικές ανάπτυξης.

Στο πλαίσιο αυτό έχει πραγματοποιήσει εις βάθος έρευνες, με τη συνεργασία εξειδικευμένων γραφείων, και σχετικές συζητήσεις προκειμένου σταδιακά να δημιουργήσει τις συνθήκες και τα μέσα που θα της επιτρέψουν να παίξει σημαντικό ρόλο και στους χώρους αυτούς.

Σε ό,τι αφορά την πορεία της οικονομίας, ο κ. Βεϊνόγλου εμφανίζεται συγκρατημένος, επισημαίνοντας το ζήτημα της υπερφορολόγησης. «Αν δεν γίνει μείωση των φόρων, είναι πολύ δύσκολο η οικονομία να αποκτήσει δυναμική. Πρώτα πρώτα έχουν φύγει πολλές εταιρείες στο εξωτερικό. Οι διαφορές είναι χαοτικές. Δεν μπορεί εσύ να χρεώνεις φόρο, άμεσα και έμμεσα, 50% και ακριβώς δίπλα να είναι στο 10% και 12%. Λέμε ότι έχει μειωθεί ο κατώτατος μισθός, αλλά αν υπολογίσει κανείς το συνολικό εργοδοτικό κόστος, το κόστος τριπλασιάζεται. Πώς να γίνουν προσλήψεις; Και δεν είναι μόνον οι φόροι. Η δημόσια διοίκηση. Είναι σοκαριστικό το πώς λειτουργεί η δημόσια διοίκηση στην Ελλάδα και πώς σε χώρες όπως η Βουλγαρία ή η Ρουμανία. Το πώς οι γειτονικές χώρες αξιοποιούν την τεχνολογία και το Ιnternet παρέχοντας υψηλού επιπέδου υπηρεσίες, ενώ στην Ελλάδα όλο το σύστημα ζει και αναπνέει για να δημιουργεί εμπόδια και δυσκολίες».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή