Στα 20 εκατ. τα κέρδη της Εθνικής Τράπεζας το πρώτο τρίμηνο

Στα 20 εκατ. τα κέρδη της Εθνικής Τράπεζας το πρώτο τρίμηνο

2' 9" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Κέρδη ύψους 20 εκατ. ευρώ, από συνεχιζόμενες δραστηριότητες, παρουσίασε στο πρώτο τρίμηνο του 2018 η Εθνική Τράπεζα έναντι ζημιών 60 εκατ. το αντίστοιχο περυσινό διάστημα. Οπως εκτιμά η διοίκηση, και τα επόμενα τρίμηνα της εφετινής χρήσης η τράπεζα θα παραμείνει σε κερδοφόρο τροχιά. Αναλυτικότερα, τα καθαρά λειτουργικά έσοδα διαμορφώθηκαν στο τέλος Μαρτίου στα 376 εκατ. ευρώ μειωμένα κατά 19% σε σύγκριση με το αντίστοιχο διάστημα του 2017, μείωση που οφείλεται κυρίως στην πίεση στα καθαρά έσοδα από τόκους. Οι λειτουργικές δαπάνες ανήλθαν στα 231 εκατ. ευρώ μειωμένες κατά 7% συγκριτικά με το τέταρτο τρίμηνο του 2017 αλλά αυξημένες οριακά κατά 1% σε σχέση με το α΄ τρίμηνο του 2017. Τα κέρδη προ προβλέψεων διαμορφώθηκαν στα 134 εκατ. ευρώ στο τέλος Μαρτίου από 153 εκατ. το προηγούμενο τρίμηνο.

Σε ό,τι αφορά τα κόκκινα δάνεια, τα μη εξυπηρετούμενα ανοιγμάτων (NPEs) μειώθηκαν κατά 800 εκατ. ευρώ σε σύγκριση με το προηγούμενο τρίμηνο. Η ΕΤΕ έχει ήδη μειώσει τα NPEs κατά 5 δισ. από το τέλος του 2015, υπερβαίνοντας τον στόχο που είχε συμφωνηθεί με τον SSM για το α΄ τρίμηνο του 2018 κατά 920 εκατ. ευρώ. Η μείωση οφείλεται κατά 3,2 δισ. ευρώ σε διαγραφές αλλά στον αρνητικό ρυθμό δημιουργίας νέων επισφαλειών (1,8 δισ. ευρώ). Ο εγχώριος δείκτης NPEs μειώθηκε κατά 100 μ.β. σε τριμηνιαία βάση και διαμορφώθηκε στο τέλος Μαρτίου στο 43,1% ενώ το ποσοστό κάλυψής του από σωρευμένες προβλέψεις διαμορφώνεται στο 60,4% (Ελλάδα), το υψηλότερο ποσοστό μεταξύ των συστημικών ελληνικών τραπεζών.

Η χρηματοδότηση από το ευρωσύστημα διαμορφώνεται στα 2,8 δισ. ευρώ (Μάιος 2018) από 12,3 δισ. ευρώ στο τέλος του δ΄ τριμήνου του 2016 και αφορά αποκλειστικά το πρόγραμμα στοχευμένων συναλλαγών μακροχρόνιας αναχρηματοδότησης της ΕΚΤ (TLTROs). Σημειώνεται ότι η Εθνική διατηρεί μηδενική εξάρτηση από τον έκτακτο μηχανισμό ρευστότητας (ELA) της Τράπεζας της Ελλάδος από το τέλος Νοεμβρίου 2017.

Σε ό,τι αφορά την κεφαλαιακή επάρκεια, ο δείκτης CET1 διαμορφώθηκε σε 16,5%, μη ενσωματώνοντας τη θετική επίπτωση από τις εναπομείνασες ενέργειες κεφαλαιακής ενίσχυσης, με την πώληση της Εθνικής Ασφαλιστικής, καθώς και διαφόρων θυγατρικών στη ΝΑ Ευρώπη, κάτι που σύμφωνα με τη διοίκηση της τράπεζας αναμένεται να συμφωνηθεί εντός του β΄ εξαμήνου του 2018.

Ο Παύλος Μυλωνάς, διευθύνων σύμβουλος της Εθνικής Τράπεζας, με αφορμή τα αποτελέσματα σημείωσε: «Τα αποτελέσματα α΄ τριμήνου 2018 σηματοδοτούν την επιστροφή της ΕΤΕ στην οργανική κερδοφορία, κεφαλαιοποιώντας στον ισχυρό ισολογισμό και την ποιότητα του δανειακού χαρτοφυλακίου της τράπεζας. Η ρευστότητα της τράπεζας συνιστά ένα ισχυρό συγκριτικό πλεονέκτημα, καθώς η ΕΤΕ παραμένει η μοναδική ελληνική τράπεζα που αποδεσμεύτηκε από τον ELA. Αναφορικά με την ποιότητα του δανειακού χαρτοφυλακίου, η ΕΤΕ κατόρθωσε να μειώσει τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα για όγδοο συνεχόμενο τρίμηνο».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή