Οριστική η ρήξη των βασικών μετόχων στον όμιλο «Ελλάκτωρ»

Οριστική η ρήξη των βασικών μετόχων στον όμιλο «Ελλάκτωρ»

2' 38" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε τροχιά οριστικής ρήξης βρίσκονται πλέον οι μέτοχοι του ομίλου «Ελλάκτωρ», καθώς, ενόψει της προσεχούς ετήσιας γενικής συνέλευσης την 29η Ιουνίου, η πλευρά των αδελφών Καλλιτσάντση έσπευσε χθες να πυροδοτήσει τις σχετικές εξελίξεις. Συγκεκριμένα, οι κ. Αναστάσιος και Δημήτριος Καλλιτσάντσης παραιτήθηκαν από πρόεδρος και αντιπρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου, αντίστοιχα, διατηρώντας όμως την ιδιότητα του μέλους, και παράλληλα έσπευσαν να προτείνουν νέο διοικητικό σχήμα, στο οποίο δεν περιλαμβάνονται οι κ. Λεωνίδας Μπόμπολας, διευθύνων σύμβουλος του ομίλου, και Δημήτρης Κούτρας, αντιπρόεδρος του ομίλου.

Mε την κίνησή τους αυτή, οι αδελφοί Καλλιτσάντση επιχειρούν να πάρουν τα ηνία του κατασκευαστικού ομίλου, σχεδόν δύο δεκαετίες μετά τη συγχώνευση της Ελληνικής Τεχνοδομικής με την «Ακτωρ» των κ. Μπόμπολα και Κούτρα. Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, οι αδελφοί Καλλιτσάντση εμφανίζονται «πεπεισμένοι πως το παρόν διοικητικό συμβούλιο δεν μπορεί να προωθήσει τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις, αλλά και πως η “Ελλάκτωρ” βρίσκεται αντιμέτωπη με τον άμεσο κίνδυνο της περαιτέρω υποχώρησης της θέσης της στην εγχώρια αγορά».

Ενδιαφέρον όμως παρουσιάζει και η στόχευση της εν λόγω κίνησης. Σύμφωνα με τον σχεδιασμό που έχει γίνει, οι αδελφοί Καλλιτσάντση επιδιώκουν κατ’ αρχάς τη μετάβαση από το σημερινό συμβούλιο των μετόχων-διοικούντων, όπου ο καθένας διοικεί το δικό του «βασίλειο» και δεν επικοινωνεί με τους υπολοίπους, σε ένα μεταβατικό συμβούλιο, όπου οι ίδιοι θα αποτελέσουν τη γέφυρα από τη σημερινή μη βιώσιμη κατάσταση στην επόμενη μέρα και θα εισαγάγουν τις διοικητικές δομές που θα εξασφαλίσουν ένα μελλοντικό συμβούλιο με στόχο τη σταδιακή αποχώρησή τους και την πλήρως ανεξάρτητη λειτουργία του συμβουλίου με την υποστήριξη όλων των επενδυτών.

Απαντώντας στη χθεσινή κίνηση, ο κ. Λεωνίδας Μπόμπολας δήλωσε ότι «είναι κρίμα προσωπικές φιλοδοξίες και συμφέροντα να βάζουν σε κίνδυνο έναν από τους λίγους πνεύμονες ανάπτυξης που έχουν απομείνει στη χώρα». Σύμφωνα με κύκλους της εν λόγω πλευράς, είναι δεδομένη η συνέχιση της παρουσίας της στα διοικητικά δρώμενα του ομίλου, προσθέτοντας πως μεγάλο μερίδιο ευθύνης για τη σημερινή κατάσταση της εταιρείας έχουν οι ζημίες που προκλήθηκαν στα έργα που ανέλαβε ο όμιλος στη Μέση Ανατολή και τα οποία ήταν ευθύνη του κ. Δημ. Καλλιτσάντση. Υπενθυμίζεται ότι κατά την περσινή γενική συνέλευση (καλοκαίρι του 2017) είχαν γίνει προσπάθειες για εξομάλυνση της κατάστασης, με την ανάληψη από τη διοίκηση μιας σειράς δεσμεύσεων για αλλαγές στον τρόπο λειτουργίας του ομίλου, χωρίς όμως να εξομαλυνθούν οι διαφορές, όπως προκύπτει εκ του αποτελέσματος.

Ενδεικτικό της διαφοράς φιλοσοφίας μεταξύ των μεγαλομετόχων του ομίλου είναι και η παρακάτω αναφορά του κ. Καλλιτσάντση, ότι «η “Ελλάκτωρ” κρατείται όμηρος μιας στρατηγικής στην κατασκευή, η οποία θέτει ως πρώτη προτεραιότητα το ύψος του ανεκτέλεστου, σε βάρος της κερδοφορίας και της αναπτυξιακής προοπτικής. Κατά συνέπεια, από το 2012, ο όμιλος έχει καταγράψει ζημίες 370 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 232 εκατ. ευρώ προέρχονται από τον τομέα της κατασκευής».

Στο νέο εννεαμελές διοικητικό συμβούλιο που προτείνεται, περιλαμβάνονται, πλην των αδελφών Καλλιτσάντση, οι κ.κ. Γιώργος Προβόπουλος, τέως διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Αλέξιος Κομνηνός (στέλεχος της «Τιτάν»), Τάκης Δουμάνογλου (από τον τραπεζικό κλάδο), Ελένη Παπακωνσταντίνου (νομικός), Μιχαήλ Κατούνας, αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος της QInvest LLC (επενδυτικός όμιλος από το Κατάρ), Ιορδάνης Αϊβάζης (ειδικός σύμβουλος της Bain για επενδύσεις στην Ελλάδα) και Δέσποινα Μαρκάκη (διευθύντρια στον όμιλο εταιρειών Gategroup, υπεύθυνη για τη διαχείριση της ακίνητης περιουσίας του ομίλου σε 60 χώρες).

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή