Εξι ενδιαφερόμενοι στον πρώτο γύρο για τους λιγνίτες της ΔΕΗ

Εξι ενδιαφερόμενοι στον πρώτο γύρο για τους λιγνίτες της ΔΕΗ

3' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Δύο τσεχικές εταιρείες, που αποτέλεσαν και την έκπληξη, και τέσσερις ελληνικές, εκ των οποίων η μία σε συνεργασία με κινεζικό όμιλο, περιλαμβάνει η λίστα των επενδυτών που εκδήλωσαν ενδιαφέρον για τις λιγνιτικές μονάδες Φλώρινας και Μεγαλόπολης της ΔΕΗ.

Η λίστα

Η ακριβής λίστα, όπως ανακοινώθηκε από τη ΔΕΗ περιλαμβάνει τα εξής επενδυτικά σχήματα:

1. Beijing Guohua Power Company Limited And Damco Energy S.A. (Consortium).

2. ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ Α.Ε.

3. ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ Ελληνική Βιομηχανία Χαλκού και Αλουμινίου Ανώνυμη Εταιρεία.

4. Energeticky Α Prumyslovy Holding, Α.S. («EPH»).

5. Indoverse (CZECH) Coal Investments Limited.

6. Μυτιληναίος Ανώνυμη Εταιρεία – Ομιλος Επιχειρήσεων.

Η κινεζική εταιρεία που κατέβηκε στον διαγωνισμό από κοινού με την Damco Energy του ομίλου Κοπελούζου προέκυψε από τη συγχώνευση των λιγνιτικών μονάδων του Shenhua Group και του China Guodian Group και η συμμετοχή τους είχε προεξοφληθεί, όπως και των ελληνικών εταιρειών που εκδήλωσαν χθες ενδιαφέρον.

Εκπληξη αποτελούν οι δύο τσεχικές εταιρείες, Energeticky Α Prumyslovy Holding Α.S. («EPH») και Indoverse (Czech) Coal Investments Limited, με δραστηριότητα στον ενεργειακό κλάδο και σημαντικό χαρτοφυλάκιο στον άνθρακα. O ενεργειακός όμιλος της EPH δραστηριοποιείται στην κεντρική Ευρώπη, ενώ ελέγχει και λειτουργεί μονάδες σε Τσεχία, Σλοβακία, Γερμανία, Ιταλία, Μεγάλη Βρετανία, Ουγγαρία και Πολωνία. Η τσεχική εταιρεία εξαγόρασε προ διετίας το χαρτοφυλάκιο σε ανθρακωρυχεία και μονάδες ηλεκτροπαραγωγής από λιθάνθρακα που διέθετε η σουηδική Vattenfall στη Γερμανία έναντι συμβολικού τιμήματος ενός ευρώ. Η ΕPΗ είναι ένας πλήρως καθετοποιημένος ενεργειακός όμιλος που δραστηριοποιείται σε όλη την «αλυσίδα», που εκτείνεται στη συμπαραγωγή και την παραγωγή ενέργειας, στη μεταφορά, στη διανομή φυσικού αερίου και ηλεκτρικής ενέργειας. Η EPH ανήκει στον Τσέχο επιχειρηματία Ντάνιελ Κρετίνσκι, που είναι και ο μεγαλομέτοχος της ποδοσφαιρικής ομάδας Σπάρτακ Πράγας, ενώ έχει σημαντική παρουσία και στα μέσα μαζικής ενημέρωσης.

Η έτερη τσεχική εταιρεία, Indoverse (Czech) Coal Investments Limited, ελέγχει τα μεγαλύτερα αποθέματα άνθρακα στην Τσεχία και δραστηριοποιείται στην εμπορία ηλεκτρικής ενέργειας και μέσω μιας σειράς από θυγατρικές παροχής υπηρεσιών στους τομείς των χωματουργικών εργασιών, μεταφορών και κατασκευών. Το 50% των μετοχών της ελέγχεται από τον δισεκατομμυριούχο Πάβελ Τάικακ. Με δραστηριότητα επίσης στην αγορά ακινήτων και στον χρηματοπιστωτικό τομέα ο Πάβελ Τάικακ, ο πέμπτος πλουσιότερος άνθρωπος της Τσεχίας, έχει τη φήμη αμφιλεγόμενου προσώπου. Πρέπει να σημειωθεί ότι το επενδυτικό ενδιαφέρον σε αυτή τη φάση δεν είναι δεσμευτικό, κάτι που διευκρίνισε και η EΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ στην επίσημη ανακοίνωση που εξέδωσε για τη συμμετοχή της στον διαγωνισμό.

Οι σύμβουλοι της ΔΕΗ θα αξιολογήσουν το ενδιαφέρον που εκδηλώθηκε σε αυτή τη φάση και θα υποβάλουν το πόρισμά τους προς τη ΔΕΗ σχετικά με τους υποψηφίους που πληρούν τα κριτήρια συμμετοχής στην επόμενη φάση της υποβολής δεσμευτικών προσφορών. Η τελική απόφαση για τους υποψηφίους που προκρίνονται στην επόμενη φάση του διαγωνισμού θα ληφθεί από το διοικητικό συμβούλιο της ΔΕΗ.

Αναχρηματοδότηση

Στο μεταξύ, χθες η ΔΕΗ ενημέρωσε το χρηματιστήριο για την ολοκλήρωση της αναχρηματοδότησης του ομολογιακού δανείου ύψους 1,2 δισ. ευρώ με νέο πενταετές δάνειο, χωρίς καμία εξασφάλιση, καθώς επίσης και την έγκριση από τις τράπεζες του υφιστάμενου κοινοπρακτικού ομολογιακού δανείου ύψους 175 εκατ. ευρώ, όπως επίσης και την παροχή νέας γραμμής χρηματοδότησης ύψους 200 εκατ. ευρώ την οποία η εταιρεία μπορεί να χρησιμοποιήσει εφόσον κριθεί αναγκαίο για την αποπληρωμή του διεθνούς ομολόγου λήξεως 2019. Το περιθώριο του επιτοκίου θα ανέρχεται σε 5,80 % αποκλιμακούμενο με έκτακτες προπληρωμές (ποσοστό εσόδων από πώληση παγίων ή τιτλοποίηση απαιτήσεων), πέραν των χρεολυσίων, ως εξής:

• Με έκτακτες προπληρωμές ύψους 75 εκατ. ευρώ, το επιτόκιο μειώνεται σε 5,5%.

• Με επιπλέον έκτακτες προπληρωμές ύψους 45 εκατ. ευρώ, το επιτόκιο μειώνεται σε 5,25%.

• Με επιπλέον έκτακτες προπληρωμές ύψους 80 εκατ. ευρώ, το επιτόκιο μειώνεται σε 5% τελικό.

Σημειώνεται ότι το περιθώριο του επιτοκίου του αρχικού δανείου το 2014 ήταν 6,5%.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή