Επενδύσεις 100 εκατ. «τρέχει» η Mitsis Hotels

Επενδύσεις 100 εκατ. «τρέχει» η Mitsis Hotels

2' 36" χρόνος ανάγνωσης

Επενδυτικό πρόγραμμα 100 εκατομμυρίων ευρώ υλοποιεί ο ξενοδοχειακός όμιλος Μήτση με ορίζοντα το 2021 και στόχο τη συνολική αναβάθμιση των 17 συγκροτημάτων του αλλά και των παρεχόμενων υπηρεσιών. Η «Ξενοδοχεία Ελλάδος – Mitsis Company Α.Ε.», η οποία ενοποιεί πλέον τα αποτελέσματα και από τα 17 ξενοδοχεία του ομίλου σε Ρόδο, Κω, Αττική, Κρήτη και Καμένα Βούρλα και δίνει έτσι τη συνολική εικόνα του ομίλου, κατέγραψε αύξηση κύκλου εργασιών της τάξης του 17% στα 119,7 εκατομμύρια ευρώ το 2017 και πενταπλασιασμό των προ φόρων και τόκων κερδών στα 11,14 εκατ., από τα 2,1 εκατ. ευρώ.

Πριν ξεκινήσει η σεζόν του 2018 είχε ήδη εκτελέσει έργα ύψους 25 εκατομμυρίων σε εμβληματικές μονάδες όπως το Norida Beach Hotel στην Κω, το Rinela Beach Resort & Spa στην Κρήτη και το Rodos Village Beach Hotel & Spa και περιμένει πλέον περαιτέρω διψήφια αύξηση του τζίρου και της κερδοφορίας του φέτος. «Εχουμε γυρίσει σελίδα ως όμιλος και προχωράμε στο μέλλον με καθημερινή διεξοδική αναζήτηση βελτιωμένων εσόδων από κάθε μονάδα και κάθε δωμάτιο και αδιάλειπτη βελτίωση του προϊόντος», εξηγεί στην «Κ» ο διευθύνων σύμβουλος του μεγαλύτερου σε αριθμό δωματίων ελληνικού ξενοδοχειακού ομίλου Σταύρος Κ. Μήτσης.

Ο όμιλος στα 17 ξενοδοχεία του διαθέτει 5.440 δωμάτια, στα οποία πραγματοποιεί 2,5 εκατομμύρια διανυκτερεύσεις από 350.000 επισκέπτες ετησίως, ενώ απασχολεί σχεδόν 4.000 υπαλλήλους. Για τους θερινούς μήνες δηλώνει πληρότητα 97%.

Για τον επιχειρηματία η επιστροφή στην καθαρή κερδοφορία και η τακτοποίηση του συνόλου των δανειακών υποχρεώσεων, σε συνδυασμό με τη συνολική αναβάθμιση των προσφερόμενων υπηρεσιών που ξεκίνησε τα τελευταία λίγα χρόνια, σηματοδοτεί και τη νέα εποχή του ομίλου.

Στον ενοποιημένο ισολογισμό της «Ξενοδοχεία Ελλάδος – Mitsis Company Α.Ε.» η αξία των ξενοδοχειακών ακινήτων του ομίλου αναφέρεται στα 306,85 εκατομμύρια ευρώ, ενώ τα μακροπρόθεσμα τραπεζικά δάνεια στα τέλη του 2017 ήταν 70,3 εκατ. και τα βραχυπρόθεσμα 11,4 εκατ., όλα εξυπηρετούμενα και με σημαντικές εγγυήσεις προς τις πιστώτριες τράπεζες.

«Σε μια εποχή κατά την οποία ο τουρισμός αλλάζει με ταχείς ρυθμούς, ο όμιλος Mitsis Hotels αναπτύσσεται σύμφωνα με τις διεθνείς εξελίξεις, αναβαθμίζοντας τις παρεχόμενες υπηρεσίες και εκσυγχρονίζοντας το προσφερόμενο προϊόν, υιοθετώντας καινοτόμες πρακτικές και επενδύοντας στις υποδομές και στο ανθρώπινο δυναμικό, με σύμμαχο την τεχνολογία και σεβασμό στο περιβάλλον».

Αν και αισιόδοξος για τη γενικότερη εικόνα της αγοράς και κυρίως για τον όμιλό του, ο Σταύρος Μήτσης εμφανίζεται επιφυλακτικός για το 2019, καθώς όπως επισημαίνει η επανάκαμψη γειτονικών ανταγωνιστικών αγορών, κυρίως της Τουρκίας, καθιστά επιτακτική την ανάγκη άριστα μελετημένων κινήσεων.

Ξεκίνημα το 1978

Το πρώτο ξενοδοχείο του ομίλου, το Ramira, άνοιξε το 1978 στην Κω από τον ιδρυτή του ομίλου, τον εκλιπόντα εδώ και λίγα χρόνια Κωνσταντίνο Στ. Μήτση. Ακολούθησαν άλλα στη Ρόδο και την Κρήτη αλλά και στην ηπειρωτική χώρα, ενώ ο επιχειρηματίας έγινε γνωστός και για το εκδοτική του εγχείρημα με τον «Αδέσμευτο Τύπο». Στην αγορά ο όμιλος θεωρείται, πάντως, πρωτοπόρος για την παροχή ξενοδοχειακών υπηρεσιών all inclusive από τα πρώτα χρόνια που αυτές εισήχθησαν διεθνώς.

Η κόρη του ιδρυτή Χριστίνα Μήτση, και αδελφή του διευθύνοντος συμβούλου Σταύρου Μήτση, είναι σήμερα πρόεδρος του ξενοδοχειακού ομίλου και υπογραμμίζει πως απαιτείται «διαρκής αναβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών προς τους επισκέπτες μας από όλο τον κόσμο και μέριμνά μας να τους παρέχουμε μια μοναδική φιλοξενία».