Δύο οι δεσμευτικές προσφορές για το «Ερρίκος Ντυνάν»

Δύο οι δεσμευτικές προσφορές για το «Ερρίκος Ντυνάν»

2' 53" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μόνον δύο δεσμευτικές προτάσεις κατατέθηκαν για την απόκτηση της «Ημιθέα Α.Ε.», ιδιοκτήτριας εταιρείας του Νοσοκομείου «Ερρίκος Ντυνάν». Ομως η μία αξιολογείται κατ’ αρχάς ως μη ικανοποιητική, ενώ η άλλη, του Ιδρύματος Ωνάση, φέρεται να συνδέεται με πλήθος αιρεσιμοτήτων (conditionalities). Εφόσον οι σχετικές πληροφορίες επαληθευθούν θα μπορούσαν να ανατρέψουν τα σχέδια για την επανακρατικοποίηση του «Ντυνάν» μέσω της εξαγοράς του και εκχώρησής του στο Δημόσιο από το Ιδρυμα Ωνάση. Και αυτό διότι μπορεί όλος ο διαγωνισμός να κηρυχθεί άγονος. Αλλωστε, εκτιμάται ευρέως από την αγορά αλλά και Ευρωπαίους επόπτες πως το σχετικό σχέδιο έμμεσης κρατικοποίησης και η δημόσια στήριξή του από τον Ελληνα πρωθυπουργό είναι και αυτά που αποθάρρυναν επενδυτές που είχαν περάσει το στάδιο της προεπιλογής όπως το Farallon Capital και fund από το Αμπου Ντάμπι να υποβάλουν, τελικά, δεσμευτικές προσφορές.

Το Iδρυμα Ωνάση είναι ένα από τα δύο υποψήφια σχήματα, ενώ σαφείς πληροφορίες για την ταυτότητα του δεύτερου υποψηφίου μέχρι αργά το βράδυ της Δευτέρας δεν είχαν προκύψει. Πάντως, στην προηγούμενη φάση του διαγωνισμού είχαν εμφανιστεί τέσσερα σχήματα, με το Ιδρυμα Ωνάση να φέρεται να κινήθηκε, σε εκείνη την φάση, κοντά στο κάτω εύρος των οικονομικών προσφορών, πλησίον των 50 εκατ., ενώ άλλοι υποψήφιοι προσέφεραν έως και 85 εκατ. ευρώ, επίπεδα που αποτελούσαν σε γενικές γραμμές και τον στόχο του πωλητή. Οι προσφορές υπεβλήθησαν στον σύμβουλο της Τράπεζας Πειραιώς PwC, η οποία είναι και ο κάτοχος του 100% των μετοχών της «Ημιθέα», δηλαδή του νοσοκομείου. Η τελική αξιολόγησή τους εκτιμάται πως θα απαιτήσει χρόνο ακριβώς λόγω των αιρεσιμοτήτων που προαναφερθήκαν και οι οποίες μεταξύ άλλων αφορούν περίοδο χάριτος για τον δανεισμό, υπολογισμό αποτίμησης σε όρους καθαρής παρούσας αξίας κ.ά.

Υπενθυμίζεται πως ο πρωθυπουργός στη ΔΕΘ έκανε λόγο για υφαρπαγή του «Ερρίκος Ντυνάν» από το Δημόσιο και, εμμέσως πλην σαφώς, «έδειξε» το Ιδρυμα Ωνάση ως δυνητικό νικητή του διαγωνισμού, ευχαριστώντας μάλιστα τη διοίκησή του για την πρόθεσή της να δωρίσει στη συνέχεια το νοσοκομείο στο Δημόσιο. Η εξέλιξη εκείνη, που έχει αποδοθεί σε πρωτοβουλία του αναπληρωτή υπουργού Υγείας Παύλου Πολάκη, είχε εφιστήσει την προσοχή των ευρωπαϊκών αρχών που είναι αρμόδιες για την τραπεζική εποπτεία αλλά και τον ανταγωνισμό. Και αυτό διότι εκτιμήθηκε πως διά των δηλώσεων εκείνων ενδέχεται να αποθαρρύνθηκαν δυνητικοί επενδυτές.

Κύκλοι της διοίκησης του νοσοκομείου, πάντως, αρνήθηκαν να σχολιάσουν οιαδήποτε πληροφορία και παρέπεμψαν σε σχετική ανακοίνωση που θα εκδοθεί. Το «Ντυνάν» είχε περάσει στον έλεγχο της πιστώτριας Τράπεζας Πειραιώς προ ολίγων ετών και αυτή με τη σειρά της και στο πλαίσιο των υποχρεώσεών της προς τους ρυθμιστές ξεκίνησε τον Ιούνιο την έναρξη της διαγωνιστικής διαδικασίας με σύμβουλο την PwC.

Τον Δεκέμβριο του 2017 μέρος του βραχυπρόθεσμου δανεισμού μετατράπηκε σε μακροπρόθεσμο με την έκδοση ομολογιακού δανείου ύψους 78 εκατ. ευρώ. Στη χρήση του 2017 ο κύκλος εργασιών (προ Rebate & Clawback) από την κύρια δραστηριότητα του νοσοκομείου ανήλθε σε 43,5 εκατ. ευρώ. Αν και η αύξηση του τζίρου ήταν σημαντική, εντούτοις δεν έχει ακόμη φθάσει στο επίπεδο που απαιτείται για να σταματήσουν οι ζημιογόνες χρήσεις. Το 2017 κατεγράφη αρνητικό EBITDA (ζημίες προ τόκων, φόρων, επενδυτικών αποτελεσμάτων και αποσβέσεων) 6,9 εκατ. ευρώ, αν και βελτιωμένο έναντι του 2016 κατά 28%. Οι ζημίες μετά από φόρους διαμορφώθηκαν σε 13,5 εκατ. ευρώ, παρουσιάζοντας βελτίωση κατά 20%. Τα ίδια κεφάλαια είναι αρνητικά, ως αποτέλεσμα των ζημιών της χρήσης 2017 και ανήλθαν σε -19,5 εκατ. ευρώ. Η Τράπεζα Πειραιώς είχε κατηγοριοποιήσει τη συμμετοχή της στην «Ημιθέα» στο χαρτοφυλάκιο μη κύριων δραστηριοτήτων Piraeus Legacy Unit (PLU), μεταφέροντάς την στο «διακρατούμενο προς πώληση χαρτοφυλάκιο», με στόχο την ολοκλήρωση της διαδικασίας πώλησης εντός του 2018.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή