Η Ελλάδα, δεύτερη πιο ακριβή χώρα στην Ε.Ε. στη χονδρική τιμή ρεύματος

Η Ελλάδα, δεύτερη πιο ακριβή χώρα στην Ε.Ε. στη χονδρική τιμή ρεύματος

2' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τη δεύτερη υψηλότερη τιμή χονδρικής στο ρεύμα μεταξύ των χωρών της Ευρωπαϊκής Ενωσης κατέγραψε η Ελλάδα το δεύτερο τρίμηνο του 2018, σύμφωνα με τα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Το ίδιο διάστημα, η τιμή των οικιακών τιμολογίων στη χώρα μας βρισκόταν στη 19η θέση μεταξύ των χωρών της Ε.Ε., απόκλιση που καταδεικνύει τη στρέβλωση μεταξύ χονδρικής και λιανικής αγοράς και τα κρυφά κόστη του ρεύματος που δεν αντανακλώνται στα τιμολόγια και υπονομεύουν τη βιωσιμότητα των επιχειρήσεων με πρώτη τη ΔΕΗ που συγκεντρώνει το μεγαλύτερο μερίδιο αγοράς και δίνει τον τόνο της τιμολογιακής πολιτικής του κλάδου προμήθειας.

Mιλώντας πάντως χθες για τα τιμολόγια ρεύματος, ο υπουργός Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης, παρά το γεγονός ότι το αμέσως προηγούμενο διάστημα είχε αφήσει ανοικτό το ενδεχόμενο για αυξήσεις λόγω των πιέσεων που ασκεί το υψηλό κόστος των CO2, εκτίμησε ότι δεν θα υπάρξουν αυξήσεις. «Κατά τη γνώμη μου, δεν θα υπάρξουν αυξήσεις στα τιμολόγια της ΔΕΗ. Τα μέτρα που πάρθηκαν, εξάλλου, για την ενίσχυση της ρευστότητας της ΔΕΗ διευκολύνουν σε αυτή την κατεύθυνση. Υπάρχει μια πανευρωπαϊκή συζήτηση, όπως ξέρετε, για τη ρήτρα των CO2, την οποία και παρακολουθούμε. Δεν έχει ληφθεί καμία απόφαση για το πώς θα το χειριστούμε», είπε ο κ. Σταθάκης σε συνέντευξή του στoν ραδιοφωνικό σταθμό Real FM 97,8. Υπενθυμίζεται ότι την περασμένη εβδομάδα ο κ. Σταθάκης ανακοίνωσε την κατάργηση της χρέωσης προμηθευτή (ΠΧΕΦΕΛ), μέτρο που ενισχύει τη ρευστότητα της ΔΕΗ και των άλλων παρόχων, όπως και την κατάργηση του τέλους λιγνίτη, μέτρο που θα συμβάλει στη μείωση του κόστους παραγωγής των λιγνιτικών μονάδων. Η χθεσινή τοποθέτηση του υπουργού στο θέμα των τιμολογίων δείχνει την πρόθεσή του να μεταφέρει τις επιβεβλημένες ανατιμήσεις από την αύξηση της χονδρικής τιμής του ρεύματος στα τιμολόγια για μετά το κρίσιμο διάστημα της προεκλογικής περιόδου.

Σύμφωνα με την έκθεση της Κομισιόν για την αγορά της ηλεκτρικής ενέργειας, οι μέσες τιμές χονδρικής στην Ευρώπη διαμορφώθηκαν το δεύτερο τρίμηνο του 2018 σε 44 ευρώ/MWh, αυξημένες κατά 18% σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο, ενώ στην Ελλάδα η τιμή διαμορφώθηκε σε 55,8 ευρώ/MWh. Την υψηλότερη μέση χονδρική τιμή κατέγραψε η Μεγάλη Βρετανία, στα 60,1 ευρώ/MWh, ενώ υψηλές τιμές πολύ κοντά στην ελληνική κατέγραψαν η Ιρλανδία, με μέση τιμή 55,1 ευρώ/MWh, η Ιταλία, με τιμή 53,4 ευρώ/MWh, η Ισπανία με 52,2 ευρώ/MWh, και η Πορτογαλία, με 52,1 ευρώ/MWh. Μεταξύ των παραγόντων που επηρέασαν το κόστος παραγωγής ρεύματος η Κομισιόν αναφέρει τις τιμές του φυσικού αερίου που αυξήθηκαν σημαντικά σε σχέση με το προηγούμενο έτος, λόγω της υψηλής ζήτησης, καθώς και τις αυξανόμενες τιμές του πετρελαίου και του άνθρακα. Ειδική αναφορά γίνεται και στην εξέλιξη των τιμών των CO2 όπου σημειώνεται ότι τον Ιούνιο ανήλθαν στα 16 ευρώ ανά τόνο από 13 ευρώ ανά τόνο τον Απρίλιο. Θα πρέπει, τέλος, να σημειωθεί ότι το μερίδιο των ανανεώσιμων πηγών στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας της Ε.Ε. έφθασε στο υψηλότερο σημείο του καλύπτοντας το 38%, κυρίως λόγω της αυξημένης παραγωγής υδροηλεκτρικών και αιολικών σταθμών στις περισσότερες χώρες της Ευρώπης, ενώ η κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας αυξήθηκε μόλις κατά 0,3%.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή