Η Destiny έχει πωλήσει 152 κατοικίες αξίας 40 εκατ. σε Κινέζους

Η Destiny έχει πωλήσει 152 κατοικίες αξίας 40 εκατ. σε Κινέζους

2' 51" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στην αντεπίθεση πέρασε χθες ο κ. Ευάγγελος Παπαευαγγέλου, ιδρυτής της εταιρείας ακινήτων Destiny Επενδυτική Μονοπρόσωπη και μέχρι πρόσφατα αναπληρωτής αντιπρόεδρος και εκτελεστικό μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Jumbo, επιχειρώντας να δικαιολογήσει τη χρήση τερματικών POS για τις αγορές ακινήτων της εταιρείας του από Κινέζους.

Η δήλωση

Ειδικότερα, όπως ανέφερε σε σχετική γραπτή του δήλωση χθες, «η εταιρεία μας ζήτησε και έλαβε με νόμιμες διαδικασίες από δύο ελληνικά τραπεζικά ιδρύματα POS, τόσο για την Ελλάδα όσο και για την Κίνα, με σκοπό την πώληση ακινήτων.

Οι πληρωμές μέσω των POS έγιναν με χρήση ονομαστικών χρεωστικών καρτών των αγοραστών που είχαν εκδοθεί από τις τράπεζές τους». Συμπλήρωσε δε ότι «όλες οι συναλλαγές μέσω των καρτών εγκρίθηκαν ως νόμιμες από τις αρμόδιες ελεγκτικές αρχές και τα τραπεζικά ιδρύματα και εκτελέστηκαν. Τα ποσά από τα POS που ήταν συνδεδεμένα πιστώθηκαν στον εταιρικό μας ελληνικό τραπεζικό λογαριασμό, με τον οποίο ήταν συνδεδεμένα τα POS».

Σύμφωνα με πληροφορίες, τα εν λόγω POS ήταν της Eurobank και της Εθνικής Τράπεζας και λειτούργησαν παράλληλα, μέχρις ότου η πρώτη διέκοψε πριν από κάποιους μήνες τη σχετική χρήση τους εκτός Ελλάδας. Αντιθέτως, η Τράπεζα Πειραιώς δεν είχε χορηγήσει POS στην Destiny.

Οπως αντιλαμβάνεται κανείς, ο κ. Παπαευαγγέλου επιρρίπτει τις όποιες ευθύνες έχουν προκύψει στις ελεγκτικές υπηρεσίες των τραπεζών, οι οποίες ενέκριναν τις σχετικές συναλλαγές. Σημειώνει χαρακτηριστικά ότι «εφόσον οι συναλλαγές μέσω POS εγκρίθηκαν από τα θεσμικά συστήματα του κατόχου κάρτας καθώς και του κατόχου συσκευών, η πράξη είναι νόμιμη».

Η Destiny συστάθηκε το 2015 και έχει προχωρήσει στην απόκτηση διαμερισμάτων αλλά και στην ανέγερση πολυκατοικιών, με στόχο κυρίως την αγορά της Κίνας.

Μέχρι σήμερα, η εταιρεία έχει πωλήσει 152 κατοικίες αξίας 40 εκατ. ευρώ (μέση αξία συναλλαγής 263.000 ευρώ), ενώ έχει εξασφαλίσει και προκαταβολές ύψους 20 εκατ. ευρώ για υπό ανέγερση διαμερίσματά της.

Οι πωλήσεις

Θα πρέπει δε να σημειωθεί ότι το 2017, οι πωλήσεις δεν είχαν ξεπεράσει τα 7,4 εκατ. ευρώ, καταγράφοντας όμως έκρηξη φέτος. Σύμφωνα με κύκλους που πρόσκεινται στην Destiny, η πρακτική της χρήσης POS έγινε για λόγους προωθητικούς, δηλαδή κυρίως για τη διευκόλυνση των πωλήσεων ακινήτων σε Κινέζους και δεν ήταν σε γνώση της εταιρείας το ότι υπήρχαν περιορισμοί στην έξοδο κεφαλαίων από την Κίνα.

Η δε χρήση των POS έχει διακοπεί κατά τη διάρκεια του τελευταίου διμήνου, με όλες τις συναλλαγές να διεξάγονται πλέον μέσω τραπεζικών εμβασμάτων.

Ο κ. Παπαευαγγέλου σημείωσε χθες ότι η παραίτησή του από το Δ.Σ. της Jumbo έγινε για λόγους ηθικής τάξεως, συμπληρώνοντας ότι η εισηγμένη δεν είχε καμία σχέση με τη δική του προσωπική δραστηριότητα, μέσω της Destiny.

Αναφορικά με το γεγονός ότι διερευνάται από τις Αρχές και πιθανή νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες, σημειώνει ότι «για να ξεπλυθεί βρώμικο χρήμα πρέπει πρώτα να υπάρχει βρώμικο χρήμα, να έχει προηγηθεί άλλο έγκλημα. Βρώμικο είναι το χρήμα που προέρχεται από εγκληματική δραστηριότητα όπως απάτη, ληστεία, εμπόριο ναρκωτικών.

Στην περίπτωση της Destiny, εισπράττονται καθαρά χρήματα μέσω του τραπεζικού συστήματος για νόμιμες εργασίες».

Εκτός Εθνικής η κ. Νέλλη Τζάκου

Τη λύση της συνεργασίας της με τη μέχρι πρότινος γενική διευθύντρια Λιανικής Τραπεζικής, Νέλλη Τζάκου-Λαμπροπούλου, ανακοίνωσε και επισήμως χθες η Εθνική Τράπεζα. Η απομάκρυνση της κ. Τζάκου ήταν αναμενόμενη μετά την αποκάλυψη της υπόθεσης αγοραπωλησιών ακινήτων στην Κίνα μέσω της εταιρείας Destiny Επενδυτική του κ. Ευάγγελου Παπαευαγγέλου, στην οποία η Εθνική Τράπεζα είχε διαθέσει τερματικά μηχανήματα POS, μέσω των οποίων γίνονται συναλλαγές. Στην υπόθεση εμπλέκεται επίσης ο διευθυντής καρτών της τράπεζας, Γιώργος Χατζηανδρέου, καθώς και η ειδική σύμβουλος στη διεύθυνση Ελένη Αργυροπούλου, των οποίων πιθανολογείται επίσης η απομάκρυνση.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή