Η Folli Follie αναζητεί ρευστότητα με ενέχυρο πολυτελές ακίνητο

Η Folli Follie αναζητεί ρευστότητα με ενέχυρο πολυτελές ακίνητο

3' 19" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε αναζήτηση νέων χρηματοδοτικών γραμμών βρίσκεται η Folli Follie, προκειμένου να επιλύσει επιτακτικά προβλήματα ρευστότητας.

Ως πιθανότερη λύση στην τρέχουσα φάση εξετάζεται, σύμφωνα με πληροφορίες, η ενεχυρίαση του διαμερίσματος στο Χονγκ Κονγκ, το οποίο χρησιμοποιεί ως κατοικία η οικογένεια Κουτσολιούτσου αλλά φέρεται, όμως, να βρίσκεται μεταξύ των περιουσιακών στοιχείων του ενεργητικού της θυγατρικής της Folli Follie στην Ασία. Την ίδια ώρα σκληραίνει η στάση των ομολογιούχων απέναντι στον Τζώρτζη Κουτσολιούτσο, από τον οποίο ζητείται η αποχώρηση από τη θέση του διευθύνοντος σύμβουλου.

Παράλληλα, σε μια εξέλιξη που δεν έχει ακόμα ξεκαθαρίσει αν συνδέεται και πώς με την ελληνική εταιρεία, παραιτήθηκε χθες από τη θέση του αντιπροέδρου της ελβετικής Dufry o Andrés Holzer Neumann, ο οποίος είναι ο άνθρωπος πίσω από την εταιρεία Petrus AG που φέρεται να δάνεισε τον Δημήτρη Κουτσολιούτσο με 36,45 εκατ. ευρώ με προσημείωση ακίνητης περιουσίας του στις Σπέτσες νωρίτερα φέτος και αφού ξέσπασε το σκάνδαλο με τα οικονομικά και εμπορικά μεγέθη της εισηγμένης.

Επιπλέον, καθυστερεί η κατάθεση νέας αίτησης προληπτικών μέτρων για την προστασία της Folli Follie από άτακτες ρευστοποιήσεις, καθώς οι ελληνικές τράπεζες θέλουν να διασφαλίσουν την αποζημίωσή τους για χορηγήσεις ύψους 46 εκατομμυρίων ευρώ μέσω της παύσης της συμμετοχής του 36% της Folli Follie στα Αττικά Πολυκαταστήματα. Καθυστέρηση που θα επιτρέψει, όμως, την εγγραφή προσημείωσης σε περιουσιακά στοιχεία όπως αυτό του ακινήτου στο Χονγκ Κονγκ, προκειμένου να διασφαλιστεί ρευστότητα έως ότου συμφωνηθεί, εγκριθεί και υλοποιηθεί σχέδιο εξυγίανσης με τη μετατροπή των απαιτήσεων των ομολογιούχων σε πλειοψηφική συμμετοχή στο μετοχικό κεφάλαιο της εταιρείας, η οποία θα επιτρέψει την περαιτέρω χρηματοδότησή της από τους ίδιους τους ομολογιούχους ή και επενδυτή όπως ενδεχομένως η Fosun.

Ετσι, οι ομολογιούχοι προσδοκώντας πως θα υπάρχει εταιρεία για να μπορέσουν να ανακτήσουν μέρος των κεφαλαίων τους (περί τα 420 εκατομμύρια ευρώ είναι οι απαιτήσεις τους ) στο μέλλον δεν αντιτίθενται στην περαιτέρω μόχλευση του ενεργητικού της Folli. Να σημειωθεί πως την Παρασκευή έγινε άμεσα απαιτητό και το ομόλογο των 250 εκατομμυρίων ευρώ, καθώς ολοκληρώθηκαν οι σχετικές συμβατικές προβλέψεις και διαδικασίες.

Με δεδομένο πως η Folli Follie εκτιμάται πως έχει πλέον μονοψήφιο αριθμό εκατομμυρίων στα ταμεία της και ότι έχει εκποιήσει με εκπτώσεις μεγάλο μέρος των αποθεμάτων της για να συγκεντρώσει ρευστότητα, χρειάζεται άμεσα χρήματα τόσο για να προμηθευτεί νέο εμπόρευμα όσο και να καλύπτει τις βασικές της υποχρεώσεις όπως πάγια, μισθοδοσία κ.λπ.

Τα περιουσιακά στοιχεία που εκτιμάται πως μπορούν είτε να πουληθούν είτε να ενεχυριαστούν έναντι δανείου άμεσα είναι, μεταξύ άλλων, η συμμετοχή της στη μαρίνα της Μυτιλήνης, τα ναυπηγεία και ακίνητα της Planaco στην Αίγινα, το ελικόπτερο της εταιρείας, όλα σε εταιρείες που υπάγονται στο ευρωπαϊκό κομμάτι του ομίλου, και το διαμέρισμα στο Χονγκ Κονγκ, που ανήκει σύμφωνα με πληροφορίες σε θυγατρική της ασιατικής μονάδας, αναφέρουν στην «Κ» πηγές που ασχολούνται με την καθημερινή διαχείριση των προβλημάτων που έχουν ανακύψει.

Το διαμέρισμα εκτιμάται πως είναι ένα από τα πιο ρευστά στοιχεία του ενεργητικού με αξία ικανή να σηκώσει επαρκή χρηματοδότηση για έναν ή ενάμιση μήνα ακόμα λειτουργίας της Folli. Εκτιμάται πως ανέρχεται στα 18-20 εκατομμύρια ευρώ και ότι μπορεί να φέρει χρηματοδότηση της τάξης των περίπου 10-12 εκατομμυρίων.

Πάντως, διατυπώνονται από πολλές πλευρές και προβληματισμοί για τις ταχύτητες με τις οποίες κινείται εν γένει η διοίκηση του διευθύνοντος συμβούλου Τζώρτζη Κουτσολιούτσου. Πληροφορίες αναφέρουν χαρακτηριστικά πως «μέχρι στιγμής η ταχύτητα λήψης αποφάσεων από τον επικεφαλής του ομίλου δεν είναι αυτή που απαιτούν οι περιστάσεις». Είναι και γι’ αυτόν τον λόγο, άλλωστε, που οι ομολογιούχοι απέστειλαν δύο επιστολές την προηγούμενη εβδομάδα αξιώνοντας την αποχώρησή του από τη διοίκηση της εταιρείας, χωρίς πάντως κάποιο αποτέλεσμα επί του παρόντος.

Ο έλεγχος

Εν τω μεταξύ, σήμερα αναμένεται να συνεδριάσει το διοικητικό συμβούλιο της Folli Follie με θέμα, μεταξύ των άλλων, το ζήτημα του ελέγχου των αναμορφωμένων οικονομικών καταστάσεων του 2017 που εκκρεμεί. Ομως δεν έχει ακόμα συμφωνηθεί κάτι συγκεκριμένο με την PwC, οι αξιώσεις της οποίας εκτιμώνται από την εταιρεία ως εκτός των οικονομικών της δυνατοτήτων.

Παράλληλα, ο ελεγκτής της Ecovis Γ. Βαρθαλίτης απέστειλε χθες και επισήμως επιστολή άρνησης του έργου του έλεγχου επικαλούμενος μεταξύ άλλων και ολιγωρία της εταιρείας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή