Εξαγωγές ελληνικής βύνης σε Αυστρία και Ισραήλ

Εξαγωγές ελληνικής βύνης σε Αυστρία και Ισραήλ

1' 32" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στην εξαγωγή βύνης από ελληνικό κριθάρι προχώρησε φέτος η Αθηναϊκή Ζυθοποιία, σχέδιο το οποίο υπήρχε στις προθέσεις της εταιρείας εδώ και αρκετά χρόνια, στο πλαίσιο του εκτεταμένου προγράμματος συμβολαιακής καλλιέργειας κριθαριού που υλοποιεί τα τελευταία δέκα χρόνια. Οι δύο αγορές στις οποίες εξήχθη η ελληνική βύνη είναι αυτή της Αυστρίας και του Ισραήλ και, μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες, οι εξαγωγές έγιναν σε τρίτες εταιρείες και όχι σε εταιρείες του ομίλου Heineken, όπου ανήκει η Αθηναϊκή Ζυθοποιία.

Η Αθηναϊκή Ζυθοποιία προμηθεύεται το κριθάρι από τους Ελληνες παραγωγούς, το βυνοποιεί στα ιδιόκτητα βυνοποιεία της στη Θεσσαλονίκη και στην Πάτρα και με αυτό καλύπτει το 100% των αναγκών παραγωγής της στην Ελλάδα. Φέτος η εταιρεία προμηθεύτηκε και βυνοποίησε συνολικά 63.000 τόνους ελληνικό κριθάρι και, μετά την κάλυψη των αναγκών παραγωγής της, προχώρησε σε εξαγωγές βύνης στις δύο προαναφερθείσες αγορές και συγκεκριμένα 7.000 τόνους στην Αυστρία και 4.000 τόνους στο Ισραήλ.

Επιπλέον, η εταιρεία διευρύνει τις συνεργασίες της και εντός Ελλάδα. Πρόσφατα ξεκίνησε συνεργασία για την προμήθεια ελληνικής βύνης στη ροδίτικη εταιρεία ΒΑΠ Π. Κουγιός ΑΒΕΕ, η οποία παράγει την μπίρα Ζύθος ΒΑΠ.

Το πρόγραμμα συμβολαιακής καλλιέργειας κριθαριού της Αθηναϊκής Ζυθοποιίας μετράει ήδη δέκα χρόνια ζωής και σε αυτό συμμετέχουν πάνω από 2.500 παραγωγοί σε 19 νομούς. Από το 2008 η εταιρεία έχει προμηθευτεί πάνω από 390.000 τόνους βυνοποιήσιμου ελληνικού κριθαριού υψηλής ποιότητας. Η καλλιεργήσιμη έκταση υπολογίζεται σε περίπου 170.000 στρέμματα γης και η προστιθέμενη αξία που έχει παραχθεί υπερβαίνει τα 60 εκατ. ευρώ. Μέσω του προγράμματος έχουν δημιουργηθεί 830 θέσεις εργασίας στον αγροτικό τομέα.

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκονται εξάλλου οι προετοιμασίες για την έναρξη παραγωγής μηλίτη από το εργοστάσιο της εταιρείας στην Πάτρα τους πρώτους μήνες του 2019. Σύμφωνα με πληροφορίες, πιστοποιήθηκαν Ελληνες παραγωγοί χυμού μήλου (πρόκειται για το προϊόν που θα αποτελεί την πρώτη ύλη για τον μηλίτη) έτσι ώστε πλέον να θεωρούνται «παγκόσμιοι προμηθευτές» (global suppliers) του ομίλου Heineken.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή