Διπλασιασμό καθαρών κερδών εμφάνισε ο ΟΤΕ το εννεάμηνο

Διπλασιασμό καθαρών κερδών εμφάνισε ο ΟΤΕ το εννεάμηνο

2' 16" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σταθερά έσοδα και αύξηση καθαρών κερδών παρουσίασε ο όμιλος ΟΤΕ το 9μηνο του 2018. Τα ενοποιημένα έσοδα σημείωσαν οριακή αύξηση (+0,5%) φτάνοντας τα 2,87 δισ. ευρώ, ενώ τα καθαρά κέρδη μετά από φόρους σχεδόν διπλασιάστηκαν (+98%) φτάνοντας τα 196,8 εκατ. ευρώ. Τα κέρδη μετά από φόρους που αφορούν τους μετόχους της μητρικής ανήλθαν σε 207,3 εκατ. ευρώ και ήταν ενισχυμένα κατά 72,9% σε σύγκριση με το αντίστοιχο 9μηνο του 2017.

Τα κέρδη ενισχύθηκαν, πρώτον, εξαιτίας των μειωμένων χρηματοοικονομικών εξόδων και, δεύτερον, λόγω της χαμηλότερης φορολογίας. Η εταιρεία αναγνώρισε λιγότερους φόρους κατά 47,7 εκατ. ευρώ εξαιτίας ζημιών σε συμμετέχουσες επιχειρήσεις (Cosmoholding Romania) για τις οποίες, όπως αναφέρει ο ΟΤΕ, δεν είχε αναγνωριστεί αναβαλλόμενη φορολογική απαίτηση.

Αναφορικά με τα έσοδα, φαίνεται ότι η Ελλάδα είναι ο βασικός μοχλός ενίσχυσης του ομίλου ΟΤΕ. Συγκεκριμένα, τα έσοδα από την Ελλάδα σημείωσαν αύξηση κατά 1,4%, ενώ στη Ρουμανία υποχώρησαν κατά 2,1% και στην Αλβανία υποχώρησαν κατά 0,4%. Πλέον το 74% των εσόδων και το 87% των λειτουργικών κερδών EBITDA του ομίλου προέρχονται από τη χώρα μας. Και είναι κυρίως η σταθερή τηλεφωνία που δίνει την ώθηση (+1,9% σε ετήσια βάση), ενώ η κινητή παραμένει σταθερή (-0,2%). Ο ΟΤΕ φαίνεται να κερδίζει μερίδιο στη χώρα μας, τόσο στις ευρυζωνικές συνδέσεις όσο και στις συνδέσεις συνδρομητικής τηλεόρασης.

Την τάση αυτή παραδέχτηκε και ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ομίλου ΟΤΕ, Μιχάλης Τσαμάζ. «Στην Ελλάδα, η οποία ανακάμπτει οικονομικά, είχαμε ένα καλό τρίμηνο, με τις υπηρεσίες λιανικής σταθερής, αλλά και την κινητή τηλεφωνία, να καταγράφουν αύξηση εσόδων», είπε χαρακτηριστικά. «Στη σταθερή τηλεφωνία Ελλάδας», πρόσθεσε, «καταγράψαμε υψηλότερα έσοδα από υπηρεσίες, κυρίως ευρυζωνικές, ενώ η κινητή τηλεφωνία επωφελήθηκε από τη συνεχιζόμενη αύξηση των εσόδων από δεδομένα και την επιτυχημένη τουριστική περίοδο, που ενίσχυσε τα έσοδα περιαγωγής». Ο πρόεδρος του ομίλου ΟΤΕ σημείωσε ότι η δυναμική στη σταθερή τηλεφωνία αναμένεται να συνεχιστεί και τα επόμενα τρίμηνα, ενώ για την κινητή τηλεφωνία τόνισε πως οι προκλήσεις θα συνεχιστούν.

Για τη Ρουμανία, όπου το γ΄ τρίμηνο του έτους η κάμψη εσόδων διευρύνθηκε στο 5,3%, ο κ. Τσαμάζ παραδέχθηκε ότι οι λειτουργικές επιδόσεις παρέμειναν υπό πίεση. Μόνον στην κινητή ο ΟΤΕ διέγραψε πάνω από 100.000 πελάτες. Παρά όμως την κάμψη στις διεθνείς αγορές, για το σύνολο του έτους, η διοίκηση του ΟΤΕ δηλώνει αισιόδοξη. «Για το σύνολο του έτους θα κινηθούμε εντός των εκτιμήσεών μας για το ύψος του επενδυτικού μας πλάνου. Αυτό θα μας επιτρέψει να επιτύχουμε τους στόχους που είχαμε θέσει για το έτος, όσον αφορά τις ταμειακές ροές και την ανταμοιβή των μετόχων».

Σημειώνεται ότι ο ΟΤΕ έχει υποσχεθεί την ανταμοιβή των μετόχων με το σύνολο των προσαρμοσμένων ελεύθερων ταμειακών, οι οποίες πέρυσι ανήλθαν σε 260 εκατ. ευρώ. Εξ αυτών περίπου το 65% διατέθηκε ως μέρισμα και το υπόλοιπο 35% για την εξαγορά ιδίων μετοχών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή