ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ: To παρασκήνιο της εξαγοράς

ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ: To παρασκήνιο της εξαγοράς

2' 49" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πρόταση εξαγοράς του ποσοστού της Reggeborgh Invest στη ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ φέρεται να είχε καταθέσει διεθνής επενδυτής πριν από τη συμφωνία με την πλευρά Γ. Περιστέρη και Μ. Λάτση. Πληροφορίες αναφέρουν ότι η ολλανδική εταιρεία, αφού έγινε αποδέκτρια της εν λόγω προσφοράς, με τίμημα 11,2 ευρώ, απευθύνθηκε στον κ. Γ. Περιστέρη παρέχοντάς του τη δυνατότητα να την «ισοφαρίσει», όπερ κι εγένετο τελικά, με το τίμημα να προσεγγίζει τα 200 εκατ. ευρώ, πλέον 88 εκατ. ευρώ που επένδυσε η Latsco Hellenic Holdings της κυρίας Μ. Λάτση. Επιπλέον ποσό αναμένεται να διαθέσει ο κ. Περιστέρης σε τρίτους επενδυτές, προκειμένου να μην ξεπεράσει το όριο της καταστατικής πλειοψηφίας. Σε κάθε περίπτωση, μέρος των απαιτούμενων κεφαλαίων θα προέλθει από τραπεζική χρηματοδότηση ενώ το υπόλοιπο θα προκύψει και από ρευστοποιήσεις μέρους του ποσοστού που ελέγχει ο κ. Περιστέρης στην ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή. Ηδη χθες διατέθηκαν δύο πακέτα 1.076.923 μετοχών της τελευταίας.

Αλλαξε χέρια άλλο ένα 3% του μετοχικού κεφαλαίου

Εκτός από τα πακέτα του κ. Περιστέρη στην ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, στα «ψιλά» πέρασε άλλη μία συναλλαγή άξια αναφοράς. Ο λόγος για πακέτο 3,2 εκατ. ευρώ της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, ή περίπου 3% του μετοχικού της κεφαλαίου, το οποίο πωλήθηκε την προηγούμενη Πέμπτη, από θεσμικό χαρτοφυλάκιο. Η τιμή πώλησης ανήλθε σε 10 ευρώ, δηλαδή λίγο χαμηλότερα από τα 11,2 ευρώ με τα οποία πούλησε η Reggeborgh Invest, ωστόσο και πάλι υψηλότερα από την τρέχουσα τιμή της μετοχής. Πηγές της αγοράς εκτιμούν πως οι πωλητές θέλησαν να ρευστοποιήσουν τις θέσεις τους με κέρδος.

Προσλήψεις στο Ιδρυμα Ερευνας και Καινοτομίας

Τρεις θέσεις επιδιώκει να καλύψει το Ελληνικό Ιδρυμα Ερευνας και Καινοτομίας και για τον σκοπό αυτόν έχει δημοσιοποιήσει πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος. Συγκεκριμένα, ο φορέας αναζητεί προϊστάμενο οικονομικών υπηρεσιών, υπεύθυνο προμηθειών για το τμήμα οικονομικών υπηρεσιών και υπάλληλο στο τμήμα ερευνητικών έργων. Οι ενδιαφερόμενοι έχουν τη δυνατότητα μέχρι και σήμερα Τετάρτη στις 14.00 να υποβάλουν ηλεκτρονικά την αίτησή τους. Σκοπός του Ιδρύματος είναι η προαγωγή της έρευνας και της καινοτομίας στη χώρα.

Εκτακτη αποζημίωση στους πωλητές «Σχεδίας»

Τη χορήγηση έκτακτης αποζημίωσης ειδικού σκοπού, ύψους 534 ευρώ για καθέναν από τους μήνες Ιανουάριο και Φεβρουάριο 2021, στους περίπου 150 πωλητές του περιοδικού δρόμου «Σχεδία» ανακοίνωσε ο υπουργός Εργασίας Κωστής Χατζηδάκης, ο οποίος συναντήθηκε χθες με διανομείς του περιοδικού, αλλά και εκπροσώπους της ΜΚΟ «Διογένης» που το εκδίδει. Παράλληλα, ο κ. Χατζηδάκης δεσμεύθηκε να εξετάσει τρόπους ώστε να μην αποκλείονται τελείως οι λήπτες επιδομάτων ανεργίας και γενικά προνοιακών επιδομάτων από τη δυνατότητα να συμπληρώνουν νομίμως το εισόδημά τους με ένα ποσό ως εργαζόμενοι, στα πρότυπα των πρακτικών που εφαρμόζονται σε χώρες του εξωτερικού.

Οι αγωνίες τεσσάρων οικονομολόγων

Tέσσερις διαπρεπείς Ελληνες οικονομολόγοι εγκατεστημένοι στην Ευρώπη μετέφεραν χθες τις εμπειρίες τους για τη συμπεριφορά των οικονομιών των χωρών όπου ζουν στον ένα χρόνο COVID, σε μια ενδιαφέρουσα συζήτηση που οργάνωσε το ΙΟΒΕ και συντόνισε ο γενικός του διευθυντής, Νίκος Βέττας. Διαπιστώθηκαν πολλές κοινές αγωνίες, όπως ο κίνδυνος της ανεργίας, όταν οι μισθοί θα πάψουν να είναι «κρατικοί», όπως τους χαρακτήρισε ο Γιώργος Σιώτης από τη Μαδρίτη. Εντοπίστηκαν άνισες επιπτώσεις: στη Γερμανία πλήττονται 2 εκατομμύρια ελευθέρων επαγγελματιών, στην Ιταλία κατέρρεε ο πολιτισμός, ενώ η βιομηχανία πάει καλά και στις δύο χώρες, όπως είπαν ο Αλέξανδρος Κρητικός από το Βερολίνο και ο Μάνος Ματσαγγάνης από το Μιλάνο. Η Βίκυ Πράις από το Λονδίνο μίλησε για 100-250 δισ. αποταμιεύσεις που περιμένουν να «ξοδευτούν». Ενδιαφέρον στοιχείο, η σχετική αισιοδοξία τους για την πορεία της Ελλάδας. Σίγουρα, πάντως, όλοι είπαν ότι θα έρθουν το καλοκαίρι για διακοπές εδώ!

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή