Ευρωπαίος διπλωμάτης: Ομοφωνία και κράτος Δικαίου θα κρίνουν την τύχη του Ταμείου Ανάκαμψης

Ευρωπαίος διπλωμάτης: Ομοφωνία και κράτος Δικαίου θα κρίνουν την τύχη του Ταμείου Ανάκαμψης

1' 37" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ – ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ. Το ζήτημα της διακυβέρνησης του Ταμείου Ανάκαμψης θα βρεθεί στο επίκεντρο των διαπραγματεύσεων στη Σύνοδο Κορυφής που θα λάβει χώρα αυτήν την Παρασκευή και το Σάββατο στις Βρυξέλλες.

Όπως επιβεβαίωσε νωρίτερα υψηλόβαθμος Ευρωπαίος διπλωμάτης, ανοιχτά παραμένουν επίσης τα ζητήματα του συνολικού όγκου του πακέτου, του ύψους των επιχορηγήσεων αλλά και το μηχανισμού αναστολής χρηματοδότησης σε περιπτώσεις παραβίασης του κράτους Δικαίου (την απάλειψη του οποίου ζητά επιτακτικά ο Βίκτορ Όρμπαν της Ουγγαρίας).

Το πλέον ακανθώδες, ωστόσο, σύμφωνα με την ίδια πηγή, αφορά τον τρόπο με τον οποίο θα λαμβάνεται η απόφαση για την εκταμίευση των πόρων του Ταμείου. Σύμφωνα με τον εν λόγω αξιωματούχο, «μία αντιπροσωπεία» (σ.σ.: αναφέρεται στην Ολλανδία) επιμένει όχι απλά στην εμπλοκή του Συμβουλίου και στις δύο φάσεις της απόφασης, αλλά εξακολουθεί να υποστηρίζει ότι πρέπει να λαμβάνεται με ομοφωνία.

Υπενθυμίζεται ότι η πρόταση του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ (και της γερμανικής προεδρίας) προβλέπει ότι η Κομισιόν θα εξετάζει για περίοδο δύο μηνών τα εθνικά προγράμματα ανάκαμψης και ανθεκτικότητας (recovery and resilience) που θα καταθέτει κάθε κράτος-μέλος για να εισπράξει τους πόρους που του αναλογούν. Στη συνέχεια, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα ψηφίζει επί της εισήγησης της Επιτροπής, που θα περιλαμβάνει ορόσημα, στόχους και ύψος χρηματοδότησης, με την απόφαση να λαμβάνεται με ειδική πλειοψηφία. Μετά από δύο ακόμα μήνες, η Κομισιόν θα κρίνει αν πληρούνται οι προϋποθέσεις για την εκταμίευση, κατόπιν γνωμοδότησης της Οικονομικής και Δημοσιονομικής Επιτροπής της Ένωσης (όργανο που αποτελείται από ανώτερους υπαλλήλους των εθνικών διοικήσεων και των κεντρικών τραπεζών, της ΕΚΤ και της Επιτροπής). Δεν θα απαιτείται νέα ψηφοφορία σε αυτή τη φάση από το Συμβούλιο.

Ο ίδιος Ευρωπαίος διπλωμάτης στάθηκε και στον μηχανισμό για το κράτος Δικαίου, λέγοντας ότι «για μία-δύο αντιπροσωπείες πρέπει να φύγει από το τραπέζι, ενώ για κάποιες άλλες είναι απολύτως απαραίτητος». Εκτίμησε ότι το ζήτημα αυτό «θα μπορέσει να επιλυθεί μόνο σε επίπεδο ηγετών». Παρά τις διαφορές αυτές, επέμεινε ότι «δεν είναι καθόλου απίθανο» να υπάρξει συμφωνία εντός του Σαββατοκύριακου. 

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT