ΑΓΟΡΕΣ

Ποια είναι η πιο επικίνδυνη μετοχή στη Wall Street;

poia-einai-i-pio-epikindyni-metochi-sti-wall-street-561069370

Ελάχιστες μετοχές στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης έχουν καταγράψει φέτος τόσο εντυπωσιακές επιδόσεις όσο η μετοχή της Tesla, που από τις αρχές του έτους σημειώνει κέρδη 400%. Ορισμένοι όμως αναλυτές κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου: Ο Ντέιβιντ Τρέινερ, διευθύνων σύμβουλος της New Constructs, χαρακτηρίζει την Tesla ως την πιο επικίνδυνη μετοχή στη Wall Street, σημειώνοντας ότι τα θεμελιώδη δεν υποστηρίζουν τόσο υψηλές μετοχικές τιμές και αποτιμήσεις.

«Οποιοδήποτε θετικό σενάριο θέλει να σκιαγραφήσει κανείς για τα σχέδια της Tesla – είτε ότι η παραγωγή θα φθάσει τα 30 εκατ. αυτοκίνητα μέσα στην επόμενη 10ετία και ότι θα έχει τα ίδια, υψηλά περιθώρια κέρδους όπως η Toyota- ακόμη κι αν πιστέψει κανείς ότι όλα αυτά θα βγουν αληθινά, η τιμή της μετοχής συνεπάγεται ακόμη πιο υψηλά κέρδη», εξηγεί ο κ. Τρέινερ σε συνέντευξή του στο CNBC, προσθέτοντας ότι η μετοχή της εταιρείας ηλεκτρικών αυτοκινήτων κινείται σε επίπεδα που «δείχνουν» μερίδιο αγοράς μεταξύ 40% και 110%. «Θεωρούμε ότι πρόκειται για έναν πολύ μεγάλο πύργο με τραπουλόχαρτα, έτοιμο να καταρρεύσει», προειδοποιεί.

Σύμφωνα με τον κ. Τρέινερ, το πρόσφατο split μετοχών μπορεί επίσης να αποδειχθεί επικίνδυνο για τους επενδυτές. Η Tesla προέβη σε διάσπαση μετοχών(split) πέντε-προς μία στις 31 Αυγούστου, σε μια κίνηση που πυροδότησε ράλι 12% στη συνεδρίαση της τελευταίας ημέρας του Αυγούστου. Παρ’ όλα αυτά, οι μετοχές της εταιρείας ηλεκτρικών αυτοκινήτων έκλεισαν την προηγούμενη εβδομάδα με απώλειες πάνω από 5%, αφότου ο μεγαλύτερος εξωτερικός μέτοχος της Tesla περιόρισε το μερίδιό του. Επιπλέον, η Tesla επηρεάσθηκε και από το ευρύτερο sell-off που κλόνισε τη Wall Street.

Ο κ. Τρέινερ σημειώνει ότι μια πιο ρεαλιστική αποτίμηση θα ήταν σε επίπεδα πολύ χαμηλότερα.