Ο Covid19 και ο κίνδυνος επισιτιστικής κρίσης

Ο Covid19 και ο κίνδυνος επισιτιστικής κρίσης

1' 22" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την ώρα που οι οικονομίες βυθίζονται στην ύφεση και το εισόδημα των νοικοκυριών απειλείται, οι τιμές των τροφίμων ακολουθούν την ανιούσα ως αποτέλεσμα της πανδημίας του νέου κορωνοϊού. Μερίδα ειδικών προειδοποιεί για τον μεσοπρόθεσμο κίνδυνο μίας νέας επισιτιστικής κρίσης. 

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του Οργανισμού Τροφίμων και Γεωργίας του ΟΗΕ (FAO) οι διεθνείς τιμές των βασικών ειδών διατροφής αυξήθηκαν για τρίτο διαδοχικό μήνα τον Αύγουστο, σκαρφαλώνοντας στα υψηλότερα επίπεδα από τον Φεβρουάριο. Η πανδημία έχει θέσει εμπόδια στην παραγωγή και την αλυσίδα εφοδιασμού, ενώ έχει οδηγήσει σε αύξηση της ζήτησης, σε μία περίοδο κατά την οποία το δολάριο δέχεται πιέσεις. Όσο υποτιμάται το αμερικανικό νόμισμα τόσο περισσότερη ώθηση δίνεται στις τιμές. 

Σε επιμέρους μεγάλες αγορές υπάρχουν και πρόσθετοι αρνητικοί παράγοντες, όπως στην Κίνα, όπου η γρίπη των χοίρων έχει εκτινάξει στα ύψη την τιμή του χοιρινού. Τον Αύγουστο οι τιμές των τροφίμων στην Κίνα αυξήθηκαν 11,2% με εκείνες του χοιρινού να κάνουν άλμα 52,6% σε σχέση με ένα χρόνο νωρίτερα. 

Προς το παρόν δεν διαφαίνεται άμεση απειλή μίας κρίσης. Ωστόσο μεσοπρόθεσμα εάν η άνοδος τιμών συνεχιστεί, οι πιέσεις ειδικά για τις φτωχές χώρες του πλανήτη θα ενταθούν. 

Τον Ιούλιο έρευνα της Olam στην οποία συμμετείχαν περισσότεροι από 2.400 κάτοχοι μικρών καλλιεργειών σε Αφρική και Ινδονησία, έδειξε ότι υπάρχουν σημαντικές ελλείψεις βασικών ειδών διατροφής, εξαιτίας των περιορισμών στις μετακινήσεις, των ανατιμήσεων και των ανεπαρκών αποθεμάτων στο εσωτερικό των χωρών. Το 70% των αγροτών, που συμμετείχαν, στην έρευνα δήλωσαν ότι έχει επιδεινωθεί η δυνατότητά τους να αγοράσουν τρόφιμα, καθώς το εισόδημά τους ήταν χαμηλότερο. Η Παγκόσμια Τράπεζα έχει προειδοποιήσει για σοβαρά προβλήματα στην προσφορά, εάν οι αγρότες των φτωχών περιοχών συνεχίσουν να αντιμετωπίζουν δυσκολίες. 

Πηγή: CNBC 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή