ΑΓΟΡΕΣ

Πετρέλαιο: Άλμα 3% στις τιμές διά χειρός ΟΠΕΚ+

petrelaio-alma-3-stis-times-dia-cheiros-opek-561082591

Mεγαλύτερη συμμόρφωση στις δεσμεύσεις για μείωση της παραγωγής από ορισμένες χώρες-μέλη ζητεί ο ΟΠΕΚ και η Ρωσία, προειδοποιώντας ότι η αύξηση των κρουσμάτων Covid-19 σε ορισμένες χώρες μπορεί να υπονομεύσει ακόμη περισσότερο την ενεργειακή ζήτηση, παρά τις αρχικές ενδείξεις μείωσης των αποθεμάτων αργού. Εν μέσω ευρύτερης αβεβαιότητας εξαιτίας του κορωνοϊού, η επονομαζόμενη συμμαχία ΟΠΕΚ+ δεν αποκλείει τη διεξαγωγή έκτακτης συνόδου τον Οκτώβριο, ειδικά στην περίπτωση που υποχωρήσουν ακόμη περισσότεροι οι τιμές του πετρελαίου, φέρεται να δήλωσε ο υπουργός Ενέργειας της Σαουδικής Αραβίας, πρίγκιπας Αμπντουλαζίζ μπιν Σαλμάν.

Η είδηση προσέφερε στήριγμα στις τιμές, με άνοδο 3% και το μπρεντ πάνω από τα 43 δολάρια το βαρέλι.

Ο πρίγκιπας Αμπντουλαζίζ προχώρησε σε δηλώσεις μετά τη συνεδρίαση κεκλεισμένων των θυρών μεταξύ των αξιωματούχων του ΟΠΕΚ και των συμμάχων -μεταξύ των οποίων η Ρωσία- ζητώντας μεγαλύτερη συμμόρφωση στις δεσμεύσεις για μείωση της προσφοράς. Η συμμαχία ΟΠΕΚ+ προειδοποίησε ότι η αύξηση των κρουσμάτων κορωνοϊού που παρατηρείται σε ορισμένες χώρες θα μπορούσε να περιορίσει ακόμη περισσότερο την ενεργειακή ζήτηση, όπως μεταδίδει το Reuters, επικαλούμενο έκθεση επιστημονικού πάνελ. Ο ΟΠΕΚ δεν αναμένεται να προτείνει μεταβολές στους στόχους για μείωση της παραγωγής κατά 7,7 εκατ. βαρέλια ημερησίως -ποσότητα που ισοδυναμεί με το 8% της παγκόσμιας ζήτησης, ανέφεραν πηγές της συμμαχίας OΠΕΚ+.

Παρ’ όλα αυτά, θα ασκήσει πιέσεις σε χώρες όπως το Ιράκ, Νιγηρία και Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα για μεγαλύτερες μειώσεις, ώστε να αναπληρώσουν την υπέρβαση των ορίων τους προηγούμενους μήνες.