Euronext: Πιο κοντά σε «γάμο» με το Χρηματιστήριο του Μιλάνου

Euronext: Πιο κοντά σε «γάμο» με το Χρηματιστήριο του Μιλάνου

1' 28" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε αποκλειστικές συνομιλίες με τον πανευρωπαϊκό όμιλο χρηματιστηρίων Εuronext εισέρχεται το Χρηματιστήριο Αξιών του Λονδίνου(LSE) για την πώληση του Borsa Italiana, απορρίπτοντας τις προκαταρκτικές προσφορές που είχαν κατατεθεί από το Deutsche Boerse και το ελβετικό χρηματιστήριο SIX.

Η πώληση του Borsa Italiana -που διαχειρίζεται το Χρηματιστήριο του Μιλάνου- αποτελεί μια διαδικασία ιδιαίτερης σημασίας για την κυβέρνηση της Ρώμης, εξαιτίας προβληματισμών για το ποιος θα αναλάβει τον έλεγχο της πλατφόρμας MTS, που διαχειρίζεται τις συναλλαγές των ιταλικών κρατικών ομολόγων.

Το LSE, μέσω του επονομαζόμενου «Project Botticelli», πωλεί το Ιταλικό Χρηματιστήριο, στο πλαίσιο των παραχωρήσεων που είναι αναγκαίες για την έγκριση της εξαγοράς, ύψους 27 δισ. δολαρίων, του data provider Refinitiv, εταιρείας στην οποία συμμετέχει με ποσοστό 45% η Thomson Reuters.

Oι προσφορές αποτιμούν την αξία του Borsa Italiana έως και τα 4 δισ. ευρώ, αναφέρουν στο Reuters ανώνυμες πηγές.

Το Euronext κατάφερε να κερδίσει την εύνοια τόσο του LSE όσο και των αρχών της Ρώμης μέσω της συνεργασίας του με το ιταλικό χρηματιστοπιστωτικό ίδρυμα Cassa Depositi e Prestiti και την Intesa Sanpaolo. 

Tόσο η CDP όσο και η Intesa θα καταστούν μέτοχοι στο Euronext, στην περίπτωση που δοθεί στο «πράσινο φως» στην προσφορά για την εξαγορά του Borsa Italiana. «Ο προτεινόμενος συνδυασμός των Borsa Italiana και Euronext θα δημιουργήσει έναν παίκτη με ηγετική θέση στις ευρωπαϊκές κεφαλαιαγορές», ανέφερε το Euronext σε ανακοίνωσή του. 

Στο πλαίσιο της προτεινόμενης συμφωνίας, η CDP θα έχει θέση στο εποπτικό συμβούλιο του Εuronext, ενώ θα προταθεί υποψήφιος ιταλικής καταγωγής για τη θέση του προέδρου στον χρηματιστηριακό όμιλο που θα προκύψει από τη συγχώνευση. Παράλληλα, το Borsa Italiana θα ενταχθεί σε έναν χρηματιστηριακό όμιλο που «φιλοξενεί» τις αγορές Δουβλίνου, Όσλο, Βρυξέλλες, Άμστερνταμ και Παρισιού. Επιπλέον, φέρνει το Χρηματιστήριο του Μιλάνου υπό ευρωπαϊκή ιδιοκτησία, μετά την έξοδο της Βρετανίας από την Ε.Ε.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή