«Πρωταθλητές» επιδόσεων ελληνικά και ιταλικά ομόλογα

«Πρωταθλητές» επιδόσεων ελληνικά και ιταλικά ομόλογα

1' 53" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ιταλικά και ελληνικά ομόλογα ξεχωρίζουν σε επιδόσεις στο τρίτο τρίμηνο, με τους επενδυτές να απολαμβάνουν ικανοποιητικά κέρδη σε έναν κόσμο όπου το 25% του παγκόσμιου κρατικού χρέους είναι με αρνητικό επιτόκιο.

Η «ομπρέλα» της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας με το έκτακτο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης του 1,35 τρισ. ευρώ για την αντιμετώπιση της πανδημίας(PEPP), σε συνδυασμό με τις συντονισμένα μέτρα στήριξης των εθνικών κυβερνήσεων σε συνεργασία με τις αρχές της Ευρωπαϊκής Ένωσης, προσφέρουν δίχτυ ασφαλείας. Την ίδια στιγμή, ιταλικό και ελληνικό χρέος αποτελούν ελκυστική επιλογή για τους επενδυτές που αναζητούν ευκαιρίες για υψηλότερα κέρδη. Ειδικότερα, για τους επενδυτές ιταλικών ομολόγων το τρίμηνο Ιουλίου-Μαρτίου ήταν το καλύτερο του έτους, σύμφωνα με στοιχεία του Bloomberg. Το ιταλικό 10ετές ομόλογο σημειώνει τις καλύτερες επιδόσεις μεταξύ των κρατικών τίτλων της Ευρωζώνης, έχοντας αποφέρει φέτος κέρδη πάνω από 5%. Οι αποδόσεις των ιταλικών ομολόγων 30ετούς διάρκειας υποχώρησαν σε ιστορικό χαμηλό αυτή την εβδομάδα, σε μια ένδειξη της ισχυρής επενδυτικής ζήτησης. Η απόδοση του ιταλικού 10ετούς κινείται στο 0,86%. έχοντας υποχωρήσει πάνω από 20 μονάδες βάσης στη διάρκεια του Σεπτεμβρίου.

Κατ’ αντιστοιχία, η απόδοση του ελληνικού 10ετούς κινείται κοντά σε ιστορικά χαμηλά, στο 1,01%, με το κόστος δανεισμού να μειώνεται 7 μονάδες βάσης τον Σεπτέμβριο και περισσότερο από 30 μονάδες βάσης από τις αρχές του έτους. Το γεγονός ότι η Ελλάδα παραμένει σταθερά στο ραντάρ των επενδυτών αποδεικνύει και η επιτυχημένη επανέκδοση του 10ετούς ομολόγου στις αρχές του Σεπτεμβρίου, μέσω του οποίου η Αθήνα άντλησε 2,5 δισ. ευρώ και το ύψος των προσφορών ξεπέρασε τα 18 δισ. ευρώ. Προ ημερών, η απόδοση του ελληνικού 10ετούς είχε υποχωρήσει σε νέο ναδίρ, κάτω από το όριο του 1%.

To ράλι των ιταλικών και ελληνικών ομολόγων τροφοδοτούν τα άνευ προηγουμένου μέτρα στήριξης από νομισματικές και κρατικές αρχές, αλλά και οι προσδοκίες για περισσότερη χρηματοδότηση των πληττόμενων οικονομιών από το νέο ευρωπαϊκό Ταμείο Ανάκαμψης. Οι αποδόσεις έχουν υποχωρήσει σε επίπεδα προ πανδημίας, παρά το γεγονός ότι παρατηρείται έξαρση των κρουσμάτων και η Ευρώπη βρίσκεται αντιμέτωπη με ένα δεύτερο κύμα Covid-19, απειλώντας τις προσπάθειες ανάκαμψης.

Το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων PEPP της ΕΚΤ θα συνεχίσει να προσφέρει στήριγμα στην ιταλική και ελληνική αγορά κρατικών ομολόγων. «Δεν θα πωλούσα τα ιταλικά ομόλογα σε περίπτωση εντεινόμενου ρίσκου, διότι είναι η ΕΚΤ παρούσα», δηλώνει στο BBG ο Πιέτ Κρίστιανσεν, στρατηγικός αναλυτής στην Danske Bank.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή