Παγκόσμια οικονομία: Από το «σοκ και δέος» σε ένα πιο συντηρητικό plan b

Παγκόσμια οικονομία: Από το «σοκ και δέος» σε ένα πιο συντηρητικό plan b

2' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εάν ο πρώτος γύρος των προσπαθειών επανεκκίνησης των οικονομιών από το σαρωτικό πέρασμα του κορωνοϊού μπορεί να θεωρηθεί ισοδύναμος με «σοκ και δέος», η επόμενη δέσμη μέτρων που σχεδιάζουν οι μεγαλύτερες οικονομίες ανά τον κόσμο για τη στήριξη επιχειρήσεων και καταναλωτών αναμένεται πιο συντηρητική. Άλλωστε, τόσο σε δημοσιονομικό επίπεδο όσο και σε επίπεδο νομισματικής πολιτικής, δεν υπάρχουν πλέον μεγάλα περιθώρια για ένα πακέτο μέτρων εξίσου γενναιόδωρο όσο το πρώτο.

Οι κυβερνήσεις ανά τον κόσμο έδρασαν άμεσα στις πρώτες τους προσπάθειες να μετριάσουν τον οικονομικό αντίκτυπο από την πανδημική κρίση, ξοδεύοντας συνολικά σχεδόν δέκα τρισ. δολάρια έως τον Ιούνιο στις διάφορες δράσης στήριξης και ανακούφισης από τις οικονομικές επιπτώσεις της πανδημίας, σύμφωνα με εκτιμήσεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου. Στη «μάχη» ρίχτηκαν και οι κεντρικές τράπεζες, με μειώσεις επιτοκίων, αγορές ομολόγων και προγράμματα χορήγησης πιστώσεων.

Αλλά με τον πρόεδρο της μεγαλύτερης οικονομίας στον κόσμο σε καραντίνα αφότου διεγνώσθη θετικός στον κορωνοϊό και την Ευρώπη αντιμέτωπη με ένα δεύτερο κύμα έξαρσης κρουσμάτων και επαναφορά ορισμένων περιοριστικών μέτρων, εγείρονται εμπόδια στην εύθραυστη παγκόσμια ανάκαμψη.

Κυβερνήσεις και κεντρικές τράπεζες προχωρούν στο Σχέδιο Β, που προβλέπει πιο στοχευμένα προγράμματα στήριξης με την ελπίδα ότι θα βοηθήσουν επιχειρήσεις και εργαζομένους που συνεχίζουν να πλήττονται από την κρίση.

Με δεκάδες εκατομμύρια χωρίς εργασία, το Σχέδιο Β των κυβερνήσεων υπολογίζεται σε αρκετά τρισ. δολάρια. Αρκετοί κλάδοι δεν έχουν επανακάμψει από τους περιορισμούς που είχαν επιβληθεί την άνοιξη στις προσπάθειες ανάσχεσης της πανδημίας και οι καταναλωτές παραμένουν ακόμη επιφυλακτικοί στην επιστροφή καθημερινών δραστηριοτήτων, όπως το φαγητό σε εστιατόρια ή η επίσκεψη σε κινηματογράφους και θέατρα.

Αυτοί τη φορά οι πολιτικοί ανά τον κόσμο γνωρίζουν ότι οι οικονομίες δεν αντέχουν ένα δεύτερο καθολικό lockdown, στοιχηματίζοντας ότι ο κορωνοϊός μπορεί να περιορισθεί χωρίς να χρειασθεί να καταφύγουν σε τέτοιου είδους μέτρα που «παραλύουν» την οικονομική δραστηριότητα, επιτρέποντας στην παγκόσμια οικονομία να συνεχίσει την πορεία προς την ανάκαμψη.

Το στοίχημά τους θα καθορίσει εάν ο κόσμος οδεύει προς το 2021 με την παγκόσμια οικονομία να ανεβάζει ταχύτητα- ώστε να είναι σε θέση να επωφεληθεί την κυκλοφορία ενός επιτυχημένου εμβολίου.

Σε συγχρονισμό με τις προσπάθειες των κυβερνήσεων για τη συγκράτηση του κορωνοϊού, οι κεντρικές τράπεζες φρόντισαν να διοχετεύσουν ρευστότητα, μέσω προγραμμάτων ποσοτικής χαλάρωσης, επιτοκιακών μειώσεων και πρωτοβουλιών χορήγησης φθηνής πίστωσης.

Οι εκτιμήσεις του ΔΝΤ για μέτρα δημοσιονομικής στήριξης 10 τρισ. δολαρίων αφήνουν μια «τρύπα» περίπου 2 τρισ. δολαρίων που έχει αφήσει ο κορωνοϊός στο παγκόσμιο ΑΕΠ, που εκτιμάται ότι θα συρρικνωθεί 4,9% φέτος. Εξίσου συντηρητική προβλέπεται και η προσέγγιση των κεντρικών τραπεζών, δεδομένων των τολμηρών μέτρων νομισματικής στήριξης που έχουν ήδη λάβει. Παρ’ όλα αυτά, τόσο η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ όσο και η Τράπεζα της Αγγλίας δεν έχουν αποκλείσει περισσότερες αγορές ομολόγων και στην περίπτωση της Τράπεζας της Αγγλίας, την πιθανότητα αρνητικών επιτοκίων.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή