Στα 13 δισ. ευρώ οι τοποθετήσεις της ΕΚΤ σε ελληνικά ομόλογα

Στα 13 δισ. ευρώ οι τοποθετήσεις της ΕΚΤ σε ελληνικά ομόλογα

1' 11" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στο ποσό των 12,966 δισ. ευρώ ανέρχεται η αξία των ελληνικών κρατικών ομολόγών που έχει αγοράσει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα μέσω το συμπληρωματικού προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης PEPP για την αντιμετώπιση της πανδημίας.

Η ΕΚΤ μέσω του συγκεκριμένου προγράμματος -στο πλαίσιο του οποίου αγοράζει και ομόλογα του ελληνικού Δημοσίου- είχε αγοράσει έως τις 2 Οκτωβρίου τίτλους χρεογράφων, συνολικής αξίας 571,3 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΚΤ το δίμηνο Αυγούστου – Σεπτεμβρίου αγοράστηκαν ομόλογα 3,020 δισ. ευρώ, ενώ συνολικά από την αρχή του προγράμματος η ΕΚΤ έχει απορροφήσει 12,966 δισ. ευρώ σε τίτλους του ελλ. Δημοσίου.

Οι προσδοκίες για επέκταση των μέτρων νομισματικής στήριξης από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, σε συνδυασμό με την νέα βουτιά του πληθωρισμού στην Ευρωζώνη, συντηρούν τις αποδόσεις των κρατικών ομολόγων σε ιστορικώς χαμηλά επίπεδα.

Η στροφή των επενδυτών προς το «καταφύγιο» του κρατικού χρέους και η αναζήτηση ευκαιριών για υψηλότερες αποδόσεις κρατούν αμείωτο το ενδιαφέρον για το ελληνικό χρέος και ευρύτερα το χρέος της ευρωπαϊκής περιφέρειας. Ενδεικτικό το γεγονός ότι σήμερα στο Ηλεκτρονικό Σύστημα Συναλλαγών της Τραπέζης της Ελλάδος (ΗΔΑΤ) καταγράφηκαν συναλλαγές 154 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 71 εκατ. ευρώ αφορούσαν σε εντολές αγοράς. Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου αναφοράς αυξήθηκε οριακά στο 0,985 από 0,97% έναντι – 0,50% του αντίστοιχου γερμανικού με αποτέλεσμα το περιθώριο να διαμορφωθεί στο 1,485 από 1,47%. Η απόδοση του ελληνικού 10ετούς παραμένει κοντά σε ιστορικό χαμηλό και κάτω από το όριο του 1%.

με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή