ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Alibaba: Το ρεκόρ της Singles Day επισκίασε η βουτιά της μετοχής

alibaba-to-rekor-tis-singles-day-episkiase-i-voytia-tis-metochis-561152590

Σε νέα επίπεδα ρεκόρ ήρθαν οι εφετινές πωλήσεις της Alibaba και της ανταγωνίστριάς της JD.com στο πλαίσιο των προσφορών για την Ημέρα των Εργένηδων (Singles Day). Ωστόσο η επιτυχία αυτή επισκιάστηκε από τη βουτιά των μετοχών τους, η οποία είναι αποτέλεσμα των αυστηρότερων κανονισμών ανταγωνισμού που προωθούν οι ρυθμιστικές αρχές της Κίνας. 

Η Singles Day είναι συνήθως ένα 24ωρο event διαδικτυακών αγορών στην Κίνα, με «γενναίες» εκπτώσεις σε εκατομμύρια προϊόντα, που βρίσκει κανείς στις πλατφόρες της Alibaba, της JD.com και άλλων παιχτών. Οι πωλήσεις πέρυσι σε ένα 24ωρο ξεπέρασαν το άθροισμα των πωλήσεων της Black Friday και της Cyber Monday στις ΗΠΑ. 

Φέτος η όλη καταναλωτική γιορτή κορυφώνεται μεν σήμερα, 11η Νοεμβρίου, αλλά είχε αρχίσει από την 1η Νοεμβρίου και θα ολοκληρωθεί τα μεσάνυχτα της 12ης Νοεμβρίου. Έως και σήμερα, Τετάρτη, 12:30 (ώρα Πεκίνου) οι πωλήσεις της Alibaba είχαν υπερβεί τα 372,3 δισ. γιουάν (56,42 δισ. δολάρια), με το σύνολο να υπολογίζεται από την 1η Νοεμβρίου. Πέρυσι είχαν φτάσει τα 268,4 δισ. γιουάν (αλλά σε ένα 24ωρο, που διήρκεσαν οι προσφορές). Η DJ.com από την πλευρά της είχε πωλήσεις ύψους 200 δισ. γιουάν στην πλατφόρμα της. 

Βυθίζονται οι μετοχές 

Η μεγάλη αυτή ανταπόκριση των καταναλωτών επισκιάζεται από το σφυροκόπημα που δέχονται οι μετοχές των δύο εταιρειών στο χηρματιστήριο. Οι εισηγμένες στην αμερικανική αγορά μετοχές της Alibaba έκλεισαν με πτώση 8% στα 266,54 δολάρια το βράδυ της Τρίτης. Χάθηκαν έτσι σε μία ημέρα 60 δισ. από την κεφαλαιποίηση της εταιρείας.

Οι μετοχές του κινεζικού κολοσσού ηλεκτρονικού εμπορίου στο Χονγκ Κονγκ καταγράφουν το πρωί της Τετάρτης πτώση επίσης της τάξης του 8%. Η μετοχή της DJ.com έκλεισε με απώλειες 5% την Τρίτη στη Νέα Υόρκη και παρουσιάζει απώλειες 7% το πρωί της Τετάρτης. 

Πηγή: CNBC