Η αύξηση των κρουσμάτων βάζει φρένο στο ανοδικό momentum των χρηματιστηρίων

Η αύξηση των κρουσμάτων βάζει φρένο στο ανοδικό momentum των χρηματιστηρίων

1' 48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αρνητικά πρόσημα σε Wall Street και Ευρώπη, με την αύξηση των κρουσμάτων σε ΗΠΑ και Ευρώπη να υπενθυμίζει στους επενδυτές ότι δεν έχει έλθει ακόμη η ώρα να κηρυχθεί το τέλος της πανδημίας, παρά τις αισιόδοξες ειδήσεις για την ανάπτυξη του εμβολίου.

H ανακοίνωση της Pfizer στις αρχές της εβδομάδας για 90% αποτελεσματικότητα του εμβολίου στις κλινικές δοκιμές δημιούργησε κλίμα ευφορίας στις αγορές, απογειώνοντας τη Wall Street σε επίπεδα-ρεκόρ και τις ευρωπαϊκές μετοχές σε υψηλά πολλών μηνών.

Η αρχική ευφορία έδωσε τη θέση της στις ανησυχίες για τις οικονομικές επιπτώσεις από την επαναφορά του lockdown σε αρκετές χώρες της Ευρώπης, την ώρα που στις ΗΠΑ τα κρούσματα καταρρίπτουν το ένα ρεκόρ μετά το άλλο, υπερβαίνοντας το φράγμα των 100.000 ημερησίως, δοκιμάζοντας τις αντοχές των συστημάτων υγείας.

Στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης, Dow Jones και S&P 500 άνοιξαν με απώλειες και συνέχισαν να κινούνται σε αρνητικό έδαφος. Οριακή άνοδος για τον τεχνολογικό Nasdaq, που μέχρι στιγμής καταφέρνει να αντισταθεί στις πιέσεις.

Οι μετοχές των αεροπορικών εταιρειών και των εταιρειών θαλάσσιου τουρισμού δέχονταν τις ισχυρότερες πιέσεις, με τη United Airlines και Delta Airlines να χάνει πάνω από 1,5%. Απώλειες άνω του 3% για τις μετοχές των Norwegian Cruise Line και Carnival, ενώ η Royal Caribbean κατέγραψε πτώση σχεδόν 4%.

Ο αριθμός των νέων κρουσμάτων συνεχίζει να επισκιάζει τις αγορές μετοχών, περιορίζοντας τη διάθεση των επενδυτών για ανάληψη ρίσκου. Παράλληλα, ορισμένοι επενδυτές έσπευσαν να κατοχυρώσουν τα κέρδη από το ανοδικό σερί των προηγουμένων συνεδριάσεων.

«Με ορισμένους από τους καταλυτικούς παράγοντες του Νοεμβρίου -όπως οι αμερικανικές εκλογές- να έχουν φύγει από το προσκήνιο, η αγορά φαίνεται να προβληματίζεται από τις βραχυπρόθεσμες τάσεις που αφορούν την εξέλιξη της νόσου Covid-19, με τον αριθμό ημερήσιων κρουσμάτων στις ΗΠΑ σε επίπεδα ρεκόρ και πάνω από το όριο των 100.000 για όγδοη συνεχόμενη ημέρα», εξηγεί σε υπόμνημά του ο Γιουσέφ Αμπασί, στρατηγικός αναλυτής στη StoneX.

Αρνητικά πρόσημα και στην Ευρώπη, με τους γενικούς δείκτες σε όλα τα μεγάλα χρηματιστήρια της Γηραιάς Ηπείρου στο «κόκκινο». Ο πανευρωπαϊκός STOXX 600 υποχωρούσε 0,85%, έχοντας ως μεγαλύτερο «βαρίδι» τις μετοχές του τραπεζικού κλάδου. Απώλειες πάνω από 1% σε Φραγκφούρτη, Παρίσι και Λονδίνο, ενώ ο FTSE MIB στο Χρηματιστήριο του Μιλάνου υποχωρούσε 0,77%.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή