Ομόλογα: Με το βλέμμα στραμμένο στις κεντρικές τράπεζες

Ομόλογα: Με το βλέμμα στραμμένο στις κεντρικές τράπεζες

1' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Oι ανησυχίες για τις επιπτώσεις του κορωνοϊού στην οικονομία και οι προσδοκίες ότι οι κεντρικές τράπεζες θα συνεχίσουν να προσφέρουν στηρίγματα στην ανάπτυξη κρατούν στο ραντάρ των επενδυτών τα κρατικά ομόλογα της Ευρωζώνης, με αποκλιμάκωση των αποδόσεων. Καθοδική κίνηση και για τους ελληνικούς τίτλους, με το κόστος δανεισμού της Ελλάδας στη δεκαετία να υποχωρεί πέντε μονάδες βάσης, επιστρέφοντας κοντά στο ιστορικό χαμηλό του 0,74%. Από τις αρχές του έτους, η απόδοση του 10ετούς ομολόγου έχει υποχωρήσει περισσότερο από 60 μονάδες βάσης, όπως δείχνουν τα στοιχεία του Bloomberg.

Η Ελλάδα την προηγούμενη εβδομάδα εισήλθε στο «κλαμπ» των χωρών της Ευρωζώνης με αρνητικό κόστος δανεισμού, με τις αποδόσεις των βραχυπρόθεσμων τίτλων να υποχωρούν σε επίπεδα κάτω του μηδενός. Στην αποκατάσταση της εμπιστοσύνης των επενδυτών συμβάλλει η πρόσφατη αναβάθμιση του αξιόχρεου της ελληνικής οικονομίας από τον οίκο Moody’s.

Όμως ο βασικός παράγοντας στήριξης της αγοράς κρατικού χρέους είναι οι προσδοκίες ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και οι υπόλοιπες κεντρικές τράπεζες στις ανεπτυγμένες οικονομίες θα συνεχίσουν και ενδεχομένως να επεκτείνουν τα προγράμματα ποσοτικής χαλάρωσης. 

Η συγκεκριμένη πεποίθηση είχε ως αποτέλεσμα την υποχώρηση και των ομολογιακών αποδόσεων της Γερμανίας. Η είδηση για την αποτελεσματικότητα του εμβολίου της Pfizer στις αρχές της εβδομάδας είχε δημιουργήσει κλίμα ευφορίας στις αγορές, με στροφή του ενδιαφέροντος στις μετοχές και μακριά από το καταφύγιο των κρατικών ομολόγων. 

Τα νέα για το εμβόλιο είναι θετικά, θα χρειασθεί όμως να μεσολαβήσει κάποιο χρονικό διάστημα μέχρις ότου υπάρξει θετικός αντίκτυπος και στην οικονομική δραστηριότητα, εκτίμησε σήμερα ο Πάμπλο Χερνάντες, αξιωματούχος της ΕΚΤ.

Η ευφορία «ξεφούσκωσε», με τις τελευταίες εξελίξεις στο μέτωπο του κορωνοϊού να καταδεικνύουν ότι το δεύτερο κύμα συνεχίζει να σαρώνει την υφήλιο.

Η απόδοση του γερμανικού 10ετούς υποχωρούσε οκτώ μονάδες βάσης, στο -0,54% έχοντας απομακρυνθεί από τα υψηλά διμήνου που είχε αγγίξει στις αρχές της εβδομάδας. Σε εβδομαδιαία βάση όμως, οι αποδόσεις των γερμανικών τίτλων κατέγραψαν τη μεγαλύτερη άνοδο από τον Αύγουστο.

Πτωτικά κινήθηκαν και οι αποδόσεις των ιταλικών τίτλων, με το 10ετές να υποχωρεί στο 0,63%, επιστρέφοντας κοντά στα ιστορικά χαμηλά που είχε αγγίξει πρόσφατα. Το spread έναντι του αντίστοιχου γερμανικού ομολόγου κινείται κοντά στα χαμηλότερα επίπεδα από τις αρχές του 2018.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή