Μπέζος εναντίον Μπράνσον στην κούρσα του Διαστήματος

Μπέζος εναντίον Μπράνσον στην κούρσα του Διαστήματος

Κάποτε η μάχη για την κατάκτηση του Διαστήματος αφορούσε τις υπερδυνάμεις του πλανήτη. Σήμερα είναι μια κόντρα μεταξύ των πλουσιότερων ανθρώπων της Γης.

2' 41" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η «μάχη του Διαστήματος» ανάμεσα σε δισεκατομμυριούχους επιχειρηματίες έχει αρχίσει να εντείνεται ήδη από προχθές, όταν ο Βρετανός Ρίτσαρντ Μπράνσον επιβεβαίωσε πως θα πετάξει σε διαστημική αποστολή με το σκάφος της εταιρείας του Virgin Galactic στις 11 Απριλίου, εννέα ημέρες, δηλαδή, πριν από τον ανταγωνιστή του, Τζεφ Μπέζος, ιδιοκτήτη της Amazon. Επειτα από δύο δεκαετίες έρευνας και δοκιμαστικών τεστ από τις εταιρείες των δύο δισεκατομμυριούχων, η διαστημική αποστολή που θα πραγματοποιήσει η εταιρεία του κ. Μπράνσον θα προηγηθεί εκείνης του κ. Μπέζος που έχει δρομολογηθεί για τις 20 Ιουλίου. «Πιστεύω βαθιά πως το Διάστημα ανήκει σε όλους μας» επεσήμανε ο Ρίτσαρντ Μπράνσον σε σχετική ανακοίνωσή του. «Επειτα από 17 χρόνια έρευνας, μηχανικής και καινοτομίας, η νέα εμπορική βιομηχανία του Διαστήματος είναι έτοιμη να φέρει την ανθρωπότητα κοντά στο Διάστημα και να αλλάξει τον κόσμο για πάντα». Οπως αναφέρει δημοσίευμα των Financial Times, η μετοχή της Virgin Galactic, της διαστημικής εταιρείας του κ. Μπράνσον, σημείωσε άνοδο 25% τις επόμενες ώρες μετά τη σχετική ανακοίνωση. 

Μπέζος εναντίον Μπράνσον στην κούρσα του Διαστήματος-1
Η μετοχή της Virgin Galactic σημείωσε άνοδο 25% τις επόμενες ώρες μετά τη σχετική ανακοίνωση. Φωτ. AP

Το αεροσκάφος της Virgin Galactic, μέσω του οποίου θα πραγματοποιηθούν τα ταξίδια, SpaceShipTwo Unity, έχει ήδη ολοκληρώσει τρεις δοκιμαστικές αποστολές στο Διάστημα στο παρελθόν, με πιο πρόσφατη αυτή που πραγματοποιήθηκε τον Μάιο. Επίσης, μόλις πριν από μία εβδομάδα η «διαστημική» εταιρεία του σερ Ρίτσαρντ Μπράνσον έλαβε την άδεια να μεταφέρει επιβάτες από την Ομοσπονδιακή Αρχή Αεροπλοΐας των ΗΠΑ, ανοίγοντας τον δρόμο στον επιχειρηματία να πραγματοποιήσει ταξίδια στο Διάστημα. Στη συγκεκριμένη αποστολή, επιβάτης θα είναι ο ίδιος ο κ. Μπράνσον, ο νεότερος αδερφός του Μαρκ, αλλά και εκείνος που αναδείχθηκε στη δημοπρασία για την τρίτη θέση του αεροσκάφους, η οποία πουλήθηκε για 28 εκατομμύρια δολάρια. Εκπρόσωπος της εταιρείας του Τζεφ Μπέζος, Blue Origin, δεν έκανε κανένα σχόλιο για την αναθεώρηση του σχεδίου του κ. Μπράνσον. Ωστόσο, νωρίτερα αυτή την εβδομάδα η Blue Origin ανακοίνωσε πως ο τέταρτος και τελευταίος επιβάτης που θα συμμετάσχει στην προγραμματισμένη διαστημική πτήση θα είναι η 82χρονη Γουάλι Φανκ η οποία συμμετείχε το 1961 σε πρόγραμμα αποστολής γυναικών στο Διάστημα, το οποίο ωστόσο είχε ακυρωθεί, προκαλώντας τότε έντονες αντιδράσεις. Θα πρόκειται για το γηραιότερο άτομο που έχει ποτέ ταξιδέψει στο Διάστημα. Αξίζει να σημειωθεί ότι η Blue Origin επέλεξε σκόπιμα την 20ή Ιουλίου για την παρθενική πτήση, διότι πρόκειται για την 52η επέτειο της προσεδάφισης του Apollo 11 στη Σελήνη. Την Τετάρτη, ο κ. Μπράνσον αρνήθηκε να αναφέρει πότε θα ξεκινήσει το διαστημικό ταξίδι, καθώς η εταιρεία του είναι εισηγμένη στο χρηματιστήριο και υπόκειται σε ορισμένους περιορισμούς. Ωστόσο, επεσήμανε πως είναι υγιής και έτοιμος να πετάξει, αφού του δώσουν οι μηχανικοί του το σήμα να ταξιδέψει. Οι τρεις πλουσιότεροι άνθρωποι του κόσμου, ο Μπράνσον, ο Μπέζος και ο Ελον Μασκ, ιδρυτής της Tesla και της εταιρείας SpaceX, διαγκωνίζονται για να αποκτήσουν τον έλεγχο της βιομηχανίας του Διαστήματος. Σε πρόσφατο βίντεο που ανήρτησε στο Instagram, ο κ. Μπέζος ανακοίνωσε πως έχει ονειρευτεί το ταξίδι στο Διάστημα από την ηλικία των 5. ετών. «Εάν δεις τη Γη από το Διάστημα αλλάζεις», είχε αναφέρει. «Αλλάζεις τη σχέση που έχεις με τον πλανήτη και την ανθρωπότητα. Είναι η Γη. Πρόκειται για περιπέτεια».

⇒ Διαβάστε ακόμη: Τα UFO επιστρέφουν ξαφνικά δριμύτερα στην Αμερική

Τελευταίες ειδήσεις

Yπερεμβόλιο για τους κορωνοϊούς

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή