Κίνα: Αίτηση ένταξης στη συμφωνία ελεύθερου εμπορίου για την περιοχή του Ειρηνικού

Κίνα: Αίτηση ένταξης στη συμφωνία ελεύθερου εμπορίου για την περιοχή του Ειρηνικού

Αίτηση για ένταξη στη Συνολική και Προοδευτική Συμφωνία για τη Διασυνοριακή Εταιρική Σχέση στην Περιοχή του Ειρηνικού (CPTPP)

55" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αίτηση για ένταξη στη Συνολική και Προοδευτική Συμφωνία για τη Διασυνοριακή Εταιρική Σχέση στην Περιοχή του Ειρηνικού (CPTPP) κατέθεσε η Κίνα, σε μία προσπάθεια ενίσχυσης της επιρροής της στον εμπορικό τομέα.

Ο υπουργός Εμπορίου της δεύτερης μεγαλύτερης οικονομίας σε παγκόσμια επίπεδο, Γουάνγκ Γουεντάου, κατέθεσε τη σχετική αίτηση συμμετοχής στην αναφερόμενη συμφωνία ελεύθερου εμπορίου, μέσω μιας επιστολής προς τον υπουργό Εμπορίου της Νέας Ζηλανδίας Ντάμιεν Ο’ Κόνορ, όπως ανέφερε σε μία ανακοίνωσή του, το κινεζικό υπουργείο αργά το βράδυ της Πέμπτης.

Διαβάστε ακόμη: AUKUS: Αντικινεζικό μέτωπο ερήμην της Ευρώπης

Η CPTPP έχει υπογραφεί από 11 χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Αυστραλίας, του Καναδά, της Χιλής, της Ιαπωνίας και της Νέας Ζηλανδίας το 2018.

Στο προηγούμενο χρονικό διάστημα, η συμφωνία ήταν γνωστή ως το Σύμφωνο Συνεργασίας των Δύο Πλευρών του Ειρηνικού (TPP) και θεωρούνταν ως ένα σημαντικό οικονομικό αντίβαρο στην άσκηση περιφερειακής επιρροής από την Κίνα.

Η Ιαπωνία, που ασκεί την προεδρία της CPTPP κατά τη χρονιά που διανύουμε, ανακοίνωσε ότι θα διαβουλευτεί με τις χώρες-μέλη για να αντιδράσει στο αίτημα της Κίνας, χωρίς ωστόσο, να ανακοινώσει ένα πιθανό χρονοδιάγραμμα.

Τελευταίες ειδήσεις

Με πληροφορίες από ΑΠΕ – ΜΠΕ

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή