ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τα ΗΑΕ δηλώνουν έτοιμα να αυξήσουν την παραγωγή πετρελαίου αν θέλει ο OΠΕΚ

Ο υπουργός Ενέργειας της χώρας εκτιμά ότι θα υπάρχει υπερπροσφορά στο πρώτο τρίμηνο του 2022

Τα ΗΑΕ δηλώνουν έτοιμα να αυξήσουν την παραγωγή πετρελαίου αν θέλει ο OΠΕΚ

Την πρόθεση των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων να αυξήσουν την παραγωγή πετρελαίου αν απαιτηθεί έδειξε με δηλώσεις του τη Δευτέρα ο υπουργός Ενέργειας της χώρας, παρά τις αποφάσεις της ομάδας των πετρελαιοπαραγωγών χωρών (OΠEΚ+) την περασμένη εβδομάδα.

Μιλώντας στο δίκτυο Ashraq TV του Ντουμπάι, ο Σουχάιλ αλ-Μαζρουέι είπε ότι οι χώρες του OΠEΚ και οι σύμμαχοί τους είναι σε θέση να αυξήσουν την προσφορά πετρελαίου στις διεθνείς αγορές εφόσον υφίσταται αντίστοιχη ζήτηση στην αγορά,

Πρόσθεσε με νόημα ότι τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα έχουν τη δυνατότητα να παράσχουν πρόσθετες ποσότητες αργού πετρελαίου στην αγορά εάν υπάρχει ανάγκη γι΄ αυτό και εφόσον αποφασιστεί από τις χώρες του OΠΕΚ+.

Οι διεθνείς τιμές του πετρελαίου δείχνουν πάντως μικρές ανοδικές τάσεις και οι μετοχές των πετρελαϊκών εταιριών στην Ευρώπη άνοιξαν τη Δευτέρα με άνοδο της τάξης του 0,6%, καθώς οι χώρες του OΠΕΚ+ είχαν δείξει την αντίθεσή τους σε μεγαλύτερη αύξηση της παραγωγής, όπως είχαν ζητήσει οι ΗΠΑ, καθώς η παγκόσμια ζήτηση ανέρχεται πλέον κοντά στα επίπεδα προ πανδημίας.

Στην συνάντηση της περασμένης εβδομάδας οι χώρες του OΠΕΚ+ αποφάσισαν να μην τροποποιήσουν το σχέδιό τους για αύξηση κάθε μήνα της συνολικής παραγωγής τους κατά 400.000 βαρέλια την ημέρα, ενώ η Ουάσιγκτον είχε καλέσει για ταχύτερη αύξηση.

Ο υπουργός των ΗΑΕ είπε στη συνέντευξή του ότι η σημερινή πολιτική της μηνιαίας αύξησης κατά 400.000 βαρέλια ημερησίως μπορεί να οδηγήσει σε υπερβάλλουσα προσφορά κατά το πρώτο τρίμηνο του 2022, ενώ είπε ότι αναμένει τις ΗΠΑ να συνεχίσουν να αντλούν από τα στρατηγικά τους αποθέματα έως το 2025.

Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Πηγή: Reuters