Παραγγελία αξίας άνω των 37 δισ. δολ. εξασφάλισε η Boeing

Παραγγελία αξίας άνω των 37 δισ. δολ. εξασφάλισε η Boeing

O ευρωπαϊκός όμιλος της Αirbus έχει κάθε λόγο να πανηγυρίζει

1' 55" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

O ευρωπαϊκός όμιλος της Αirbus έχει κάθε λόγο να πανηγυρίζει, διότι εξασφάλισε μία από τις μεγαλύτερες παραγγελίες στην ιστορία του για 292 αεροσκάφη αξίας άνω των 37 δισ. δολαρίων από τέσσερις κινεζικές αεροπορικές εταιρείες.

Ούτως ή άλλως, η «νίκη» αυτή προσφέρει ένα σημαντικό πλεονέκτημα στην εταιρεία, η οποία ανταγωνίζεται με την αμερικανική Boeing για την κυριαρχία στη μεγαλύτερη οικονομία της νοτιοανατολικής Ασίας.

Ειδικότερα, η China Eastern Airlines θα αγοράσει 100 αεροσκάφη βραχείας ατράκτου A320neo, ενώ η Air China θα αποκτήσει 64 και η θυγατρική της Shenzhen Airlines άλλα 32 αεροσκάφη. Η China Southern Airlines δήλωσε νωρίτερα ότι θα αγοράσει 96 Airbus A320neo, καθώς και θα μισθώσει επιπλέον αεροπλάνα.

Οι ανακοινώσεις αυτές σηματοδοτούν τις πρώτες μεγάλες παραγγελίες αεροσκαφών της Κίνας τα τελευταία περίπου τρία χρόνια και συμβάλουν στην ενίσχυση της θέσης της Airbus στην παγκόσμια αγορά. Οπως επισημαίνει σε σχετικό δημοσίευμά του το ειδησεογραφικό πρακτορείο Bloomberg, η ευρωπαϊκή αεροναυπηγική εταιρεία έχει πλεονέκτημα στην αγορά χάρις σε μια τοπική γραμμή τελικής συναρμολόγησης στην Κίνα. Ιστορικά μιλώντας, η Boeing θεωρεί ως τη μεγαλύτερη πελάτισσά της την China Southern, αλλά οι σχέσεις τους αυτές διαταράχθηκαν με αφορμή τη διπλή συντριβή των αεροσκαφών 737 Μax προ πανδημίας – το εν λόγω μοντέλο είχε και τις υψηλότερες πωλήσεις για την αμερικανική εταιρεία. Αρνητικά επηρέασε τη συνεργασία τους και το ότι οι εντάσεις μεταξύ Ουάσιγκτον και Πεκίνου οξύνονται. «Η Airbus έχει εδώ και καιρό ένα προπύργιο στην Κίνα όσον αφορά τις πτήσεις μικρών αποστάσεων και επίσης διαθέτει εργοστάσιο εκεί, επομένως έχει διαμορφώσει ένα ισχυρό μείγμα παραγωγής και πωλήσεων», δήλωσε ο Τζον Στρίκλαντ, αναλυτής αερομεταφορών στην JLS Consulting.

Αφορά 292 αεροσκάφη από τέσσερις κινεζικές αεροπορικές εταιρείες.

Από το 2024 έως το 2027 θα παραδοθούν τα αεροσκάφη στην China Southern, η οποία θα μισθώσει χωριστά και 19 A320neos. Οι παραδόσεις στην Air China θα διαρκέσουν από το 2023 έως το 2027 και αυτές στη Shenzhen Airlines από το 2024 έως το 2026. Τέλος, θα πρέπει να επισημανθεί ότι, ανεξαρτήτως της τελευταίας παραγγελίας, η Boeing ξεπέρασε σε πωλήσεις την Airbus το 2021 πρώτη φορά σε τρία χρόνια χάρις στην τόνωση της ζήτησης για το 737 Max. Είχε πέρυσι 909 μεικτές παραγγελίες έναντι των 771 αεροσκαφών που πούλησε η ευρωπαϊκή αεροναυπηγική.

Πηγή: Bloomberg

Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή