Αύξηση κερδών 46% για την Deutsche Bank

Αύξηση κερδών 46% για την Deutsche Bank

Η κατά 46% αύξηση κερδών το δεύτερο τρίμηνο, η οποία και υπερέβη τις προβλέψεις των αναλυτών, επιτρέπει στον γερμανικό τραπεζικό κολοσσό της Deutsche Bank να αναθεωρήσει προς τα κάτω τον στόχο για εξοικονόμηση δαπανών, ενώ προειδοποίησε, παράλληλα, αγορές και επενδυτές ότι το δεύτερο ήμισυ του 2022 επιφυλάσσει προβλήματα

2' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η κατά 46% αύξηση κερδών το δεύτερο τρίμηνο, η οποία και υπερέβη τις προβλέψεις των αναλυτών, επιτρέπει στον γερμανικό τραπεζικό κολοσσό της Deutsche Bank να αναθεωρήσει προς τα κάτω τον στόχο για εξοικονόμηση δαπανών, ενώ προειδοποίησε, παράλληλα, αγορές και επενδυτές ότι το δεύτερο ήμισυ του 2022 επιφυλάσσει προβλήματα. Τα σχετικά αναφέρει σε δημοσίευμά της η βρετανική εφημερίδα των Financial Times. Πάντως, η γερμανική τράπεζα δεν μετέβαλε τον στόχο εσόδων της για το σύνολο του έτους στα 26 με 27 δισ. ευρώ, από τα 25,4 δισ. ευρώ το 2021, ενώ υποβάθμισε εκείνον για τις περικοπές δαπανών, επικαλούμενη την «υψηλότερη από την αναμενόμενη φορολογία, τον πληθωρισμό, τις απρόβλεπτες δαπάνες, οι οποίες σχετίζονται με τον πόλεμο στην Ουκρανία και με νομικά ζητήματα». Αυτός ο συνδυασμός παραγόντων έχει θέσει τον στόχο του να μειώσει το κόστος στο 70% του εισοδήματος απρόσιτο, όπως η ίδια ανέφερε χθες. Πλέον αποσκοπεί σε μια αναλογία της τάξεως του 75% μεταξύ κόστους και εισοδήματος. Το 2021 ήταν που η τράπεζα εγκατέλειψε τον στόχο να μειώσει το ετήσιο κόστος στα 16,7 δισ. ευρώ και αντ’ αυτού στράφηκε σε μια αναλογία κόστους προς εισόδημα, που εκείνη τη στιγμή ήταν 85%.

Το δεύτερο εξάμηνο του 2022 θα είναι δύσκολο, προειδοποίησε αναλυτές και επενδυτές η γερμανική τράπεζα.

Παρά τις αντιξοότητες, εντούτοις, η Deutsche Bank ανέφερε επίσης ότι τα μεικτά κέρδη του δευτέρου τριμήνου αυξήθηκαν κατά 46% σε 1,55 δισ. ευρώ, ξεπερνώντας κατά πολύ τις προσδοκίες των αναλυτών του τραπεζικού κλάδου για 1,39 δισ. ευρώ, όπως αναφέρει σχετικώς το Bloomberg. Πρόκειται για το καλύτερο δεύτερο τρίμηνο της γερμανικής τράπεζας από το 2011. Ο Αντριου Κουμπς, αναλυτής της Citi, χαρακτήρισε την απόδοση του τριμήνου «σταθερή» απευθυνόμενος προς τους πελάτες του, προσθέτοντας ότι η αλλαγή στον στόχο για το κόστος ευθυγραμμίζει την κατευθυντήρια γραμμή της τράπεζας με τις εκτιμήσεις των αναλυτών, όπως αναφέρουν οι Financial Times. Η Deutsche Bank διέθεσε 165 εκατ. ευρώ για πρόστιμα, τα οποία της είχαν επιβάλει ρυθμιστικές αρχές, καθώς και για κάλυψη δικαστικών εξόδων. Το μεγαλύτερο μέρος αυτών των χρημάτων προορίζεται για κάλυψη πιθανής ποινής εξαιτίας της χρήσης της εφαρμογής WhatsApp και άλλων μη εξουσιοδοτημένων καναλιών επικοινωνίας από το προσωπικό της. Λίγο καιρό πριν, όλοι οι συμμετέχοντες στο εκτελεστικό της συμβούλιο παραιτήθηκαν οικειοθελώς από μπόνους 75.000 ευρώ εξαιτίας αυτού του ζητήματος, το οποίο αποτελεί αντικείμενο ερεύνης για τις ρυθμιστικές αρχές των ΗΠΑ και της Ευρώπης.

Ο πολύ σημαντικός βραχίονας με δραστηριότητα στη διαπραγμάτευση ομολόγων ανακοίνωσε πως τα έσοδά του σε ετήσια βάση ενισχύθηκαν κατά 32%, ήτοι είχε ελαφρώς καλύτερη επίδοση από τους πέντε κύριους ανταγωνιστές του στην επενδυτική τραπεζική των ΗΠΑ. Εκεί τα έσοδα από συναλλαγές σταθερού εισοδήματος αυξήθηκαν 31% κατά μέσον όρο. Τα κέρδη προ φόρων στην ευρύτερη δραστηριότητα της επενδυτικής τραπεζικής της Deutsche Bank παρέμειναν σταθερά στο 1,1 δισ. ευρώ το δεύτερο τρίμηνο, με το κόστος να αυξάνεται ταχύτερα από τα έσοδα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή