Φυσικό αέριο: Πρόοδο για νέο σύστημα τιμολόγησης «βλέπει» η Μαδρίτη

Φυσικό αέριο: Πρόοδο για νέο σύστημα τιμολόγησης «βλέπει» η Μαδρίτη

Οι ηγέτες της Ε.Ε. κινούνται προς μια «συναίνεση» για μια εναλλακτική τιμή αναφοράς σε σχέση με το TTF, δήλωσε η υπουργός Ενέργειας της Ισπανίας

2' 25" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πρόοδος στη θέσπιση ενός νέου συστήματος τιμολόγησης του φυσικού αερίου καταγράφεται κατά τις συνομιλίες των ηγετών της Ε.Ε. στην Πράγα, σύμφωνα με την υπουργό Ενέργειας της Ισπανίας, Τερέσα Ριμπέρα.

Όπως τόνισε η Ισπανίδα αξιωματούχος, η Γερμανία και η Ολλανδία είναι θετικά διακείμενες απέναντι σε μια επιλογή που θα μπορούσε να δημιουργήσει μια εναλλακτική λύση στο τρέχον σημείο αναφοράς.

Μιλώντας στο Reuters, η κ. Ριμπέρα σημείωσε ότι ενώ χώρες όπως η Γερμανία και η Ολλανδία ήταν αντίθετες στην επιβολή πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου, οι ηγέτες της Ε.Ε. κινούνται προς μια «συναίνεση» για μια εναλλακτική τιμή αναφοράς σε σχέση με το TTF (Title Transfer Facility ή Ταμείο Μεταφοράς Τίτλων, που αποτελεί σήμερα την τιμή αναφοράς για την Ευρώπη).

Κορυφώνεται το μπρα ντε φερ για την ενεργειακή κρίση

Νωρίτερα, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ δήλωσε ότι δεν αναμένεται απόφαση σήμερα, Παρασκευή, αλλά ελπίζει ότι η συζήτηση μεταξύ των ηγετών θα οδηγήσει σε συμφωνία στην επόμενη συνάντησή τους στις 20-21 Οκτωβρίου.

«Η ενεργειακή κρίση είναι μια πολύ σημαντική πρόκληση που πρέπει να αντιμετωπίσουμε», είπε, προσθέτοντας ότι ελπίζει να προχωρήσουν οι συνομιλίες για τη μείωση της ζήτησης, την εξασφάλιση των προμηθειών και τη μείωση των τιμών.

Υπενθυμίζεται ότι στο τραπέζι βρίσκονται δύο προτάσεις. Από τη μία υπάρχει η γαλλική, για επιβολή πλαφόν στο φυσικό αέριο για ηλεκτροπαραγωγή, την οποία απορρίπτουν η Ελλάδα και άλλα κράτη-μέλη, επειδή δεν περιλαμβάνει τα 2/3 της αγοράς φυσικού αερίου, δηλαδή αυτή που καταναλώνεται από τη βιομηχανία και για τη θέρμανση των κατοικιών. Σύμφωνα με την Αθήνα, δημιουργεί μια οικονομική υποχρέωση χωρίς ξεκάθαρο οικονομικό όριο, όπως και αντικίνητρα για χαμηλές τιμές, ενώ αυξάνει σημαντικά τη ζήτηση αερίου, αφού θα καταστήσει τον άνθρακα πιο ακριβό, κάτι που η Ευρώπη δεν επιθυμεί στην παρούσα συγκυρία.

Από την άλλη, είναι η πρόταση που προωθούν η Ελλάδα, η Ιταλία και η Πολωνία και υποστηρίζεται από 16 κράτη-μέλη. Αυτή αφορά την επιβολή πλαφόν σε όλες τις συναλλαγές χονδρικής φυσικού αερίου σε μια τιμή που θα αναθεωρείται τακτικά, λαμβάνοντας υπόψη εξωτερικά κριτήρια αναφοράς, όπως για παράδειγμα τιμές πετρελαίου, άνθρακα ή και φυσικού αερίου σε hub της Ασίας και της Β. Αμερικής, επιτρέποντας διακυμάνσεις, για παράδειγμα συν-πλην 5%. Η κεντρική τιμή θα αντιπροσωπεύει ένα ανώτατο όριο στο TTF ή σε πολλαπλούς κόμβους αερίου και θα καλύπτει όλες τις συναλλαγές (και εξωχρηματιστηριακές).

Η πρόταση του «δυναμικού διαδρόμου», όπως αποκαλείται, διαφοροποιείται βάσει τριών διαφορετικών σεναρίων, ήτοι καμίας φυσικής έλλειψης αερίου, πιθανής φυσικής έλλειψης και φυσικής έλλειψης.

Στο δεύτερο σενάριο, η πρόταση μπορεί να συνδυαστεί με ενισχυμένα προγράμματα μείωσης της ζήτησης και αλληλεγγύης. Η Κομισιόν περιέλαβε την πρόταση αυτή στην εισήγησή της προς τους Ευρωπαίους ηγέτες, έπειτα από μεγάλη πίεση από κράτη-μέλη που την υποστηρίζουν, και με μεγάλη καθυστέρηση. Ο Ελληνας πρωθυπουργός την είχε πρωτοδιατυπώσει πριν από έξι μήνες.

Με πληροφορίες από REUTERS

Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή