ΗΠΑ: Γιατί οι αλυσίδες fast food κάνουν «σαφάρι» για μικρά κοτόπουλα

ΗΠΑ: Γιατί οι αλυσίδες fast food κάνουν «σαφάρι» για μικρά κοτόπουλα

Υποστηρίζουν ότι τα μικρότερα σε μέγεθος πτηνά είναι πιο τρυφερά και γευστικά από τα μεγαλύτερα.

1' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η αυξανόμενη ζήτηση για σάντουιτς με τραγανό κοτόπουλο έχει οδηγήσει τα εστιατόρια και τις αλυσίδες fast food να ψάχνουν «μανιωδώς» για μικρά πτηνά του είδους. 

Οι εταιρείες εστιατορίων, συμπεριλαμβανομένων των KFC και Chick-fil-A, έχουν αρχίσει να αναζητούν κοτόπουλα που ζυγίζουν περίπου 2 κιλά καθώς υποστηρίζουν ότι τα μικρότερα σε μέγεθος είναι πιο τρυφερά και γευστικά από τα μεγαλύτερα.

Η Chick-fil-A, η μεγαλύτερη αμερικανική αλυσίδα κοτόπουλου βάσει πωλήσεων, βασίζεται εδώ και καιρό σε μικρά πτηνά για τα σάντουιτς της. Η KFC, η δεύτερη μεγαλύτερη αλυσίδα ανέφερε σε εσωτερικά μηνύματα προς τους ιδιοκτήτες franchise στις ΗΠΑ φέτος ότι το φρέσκο κοτόπουλο με το κόκαλο – σήμα κατατεθέν της αλυσίδας- θα οδηγήσει σε αύξηση του κόστους. 

Οι προμηθευτές όπως η Tyson Foods, η Pilgrim’s Pride και η Wayne-Sanderson Farms, δίσταζαν να παράγουν τα μικρότερα κοτόπουλα όλα αυτά τα χρόνια, επειδή είναι λιγότερο κερδοφόρα από τα μεγαλύτερα που παράγουν «περισσότερο κρέας», σύμφωνα με στελέχη και αναλυτές του κλάδου. 

«Το κόστος για την παραγωγή ενός κοτόπουλο 2 κιλών και ενός 4 κιλών είναι παρόμοιο, αλλά όταν οι τιμές ανεβαίνουν, το βαρύτερο πτηνό είναι πιο επικερδές για τους μεταποιητές», δήλωσε ο πρόεδρος της FarmEcon LLC, μιας γεωργικής συμβουλευτικής εταιρείας. 

Οι προμηθευτές κοτόπουλων στράφηκαν προς την παραγωγή μεγαλύτερων πτηνών πριν από χρόνια, περιορίζοντας την προσφορά του μικρότερου των 2 κιλών, δήλωσαν στελέχη του κλάδου στην «WSJ».

Ο αριθμός των μικρών κοτόπουλων που σφάζονται εβδομαδιαίως μειώνεται από σχεδόν 30% της αγοράς το 2005 σε περίπου 15% το 2023, σύμφωνα με στοιχεία του Υπουργείου Γεωργίας των ΗΠΑ.

Το κρέας κοτόπουλου γενικά ήταν σε ανεπάρκεια μετά την έξοδο από την πανδημία, καθώς η ζήτηση ξεπέρασε την παραγωγή σε ολόκληρη τη βιομηχανία, στέλνοντας τις τιμές των στήθους και των φτερών στα ύψη.

Τους τελευταίους μήνες, οι συσκευαστές κρέατος έχουν στελεχώσει τις γραμμές επεξεργασίας και οι τιμές έχουν μειωθεί για τα πιο ευρέως παραγόμενα μεγάλα πτηνά.  

Πηγή: Wall Street Journal

⇒ Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή