Δράση κατά του νοθευμένου μελιού με σιρόπι από την Κίνα ζητούν οι Ευρωπαίοι

Δράση κατά του νοθευμένου μελιού με σιρόπι από την Κίνα ζητούν οι Ευρωπαίοι

«Πρόκειται ουσιαστικά για ζαχαρόνερο» δήλωσε ένας αξιωματούχος. To 74% των 89 παρτίδων μελιού από την Κίνα κρίθηκε ύποπτο, όπως σχεδόν το σύνολο εκείνων που εισήχθησαν από την Τουρκία (14 στις 15).

2' 6" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Περίπου οι μισές από τις παρτίδες μελιού που εισάγονται στην Ευρωπαϊκή Ενωση φέρονται να είναι νοθευμένες, κυρίως μέσω της προσθήκης σιροπιών ζάχαρης, σύμφωνα με έρευνα των ευρωπαϊκών αρχών.

Η Ε.Ε. εισάγει σχεδόν το 40% του μελιού που καταναλώνεται στις χώρες-μέλη της, γεγονός που την καθιστά τον δεύτερο μεγαλύτερο εισαγωγέα παγκοσμίως μετά τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Η μελέτη της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Καταπολέμησης της Απάτης (Olaf), που δόθηκε πρόσφατα στη δημοσιότητα, δείχνει ότι σε 320 δείγματα που ελέγχθηκαν πρόσφατα σε 16 κράτη-μέλη, για σχεδόν το 46% υπήρξαν έντονες υποψίες ότι παραβιάζουν τους κανόνες της Ε.Ε. Το ποσοστό αυτό είναι πολύ παραπάνω από το 14% της τελευταίας μελέτης το 2015-2017.

Συγκεκριμένα, το 74% των 89 παρτίδων μελιού από την Κίνα κρίθηκε ύποπτο, όπως σχεδόν το σύνολο εκείνων που εισήχθησαν από την Τουρκία (14 στις 15).

Η νοθεία γίνεται μέσω της προσθήκης σιροπιών ζάχαρης (από ρύζι, σιτάρι ή παντζάρι) για να μειωθεί η τιμή, αλλά η έκθεση αναφέρει επίσης τη χρήση χρωστικών ουσιών.

Η κατάσταση ανησυχεί τα κράτη-μέλη της Ε.Ε.: τον Ιανουάριο, περίπου είκοσι από αυτά, συμπεριλαμβανομένης της Γαλλίας, ζήτησαν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να αυστηροποιήσει τις απαιτήσεις διαφάνειας στην αναμενόμενη αναθεώρηση των υφιστάμενων κανονισμών του 2001.

Αθέμιτος ανταγωνισμός

«Το ανησυχητικό αυτό αποτέλεσμα αποδεικνύει ότι η ευρωπαϊκή αγορά επιτρέπει στους απατεώνες να διοχετεύουν τα νοθευμένα προϊόντα τους», αντέδρασε η ΜΚΟ προστασίας των καταναλωτών Foodwatch.

«Υπάρχει αθέμιτος ανταγωνισμός που προέρχεται από χώρες εκτός της Ε.Ε., κυρίως από την Κίνα», δήλωσε ο Ιβάν Χενόν, μελισσοκόμος με 300 κυψέλες στο Houllin της βόρειας Γαλλίας. «Δεν είναι πραγματικό μέλι, και αυτό κάνει την τιμή να πέφτει κατακόρυφα».

Ο Ι. Χενόν δήλωσε ότι ενώ οι πωλήσεις της φάρμας του πήγαν καλά, οι τιμές που λάμβανε από τους χονδρέμπορους είχαν πέσει τα τελευταία χρόνια. Χρεώνει στους χονδρέμπορους τουλάχιστον 3,50 ευρώ ανά κιλό μελιού, αλλά το εισαγόμενο μέλι μπορεί να αγοραστεί με λιγότερο από 1 ευρώ το κιλό, ασκώντας πίεση στις τιμές.

Στα 21 δείγματα που ελήφθησαν στη Γαλλία, μόνο 4 ήταν «αγνό μέλι». Στη Γερμανία, που συγκεντρώνει το ένα τρίτο των ευρωπαϊκών εισαγωγών, τα μισά από τα 32 δείγματα που ελήφθησαν ήταν ύποπτα.

Το Foodwatch ζητεί «μια εναρμονισμένη μεθοδολογία για τον εντοπισμό της απάτης» και κυρίως «να διορθωθεί επειγόντως η αδιαφάνεια» σε ό,τι αφορά τη σύνθεση του μελιού κατά περίπτωση.

«Οι σημερινοί κανόνες εξισώνουν του παραγωγούς μελιού και τους παραγωγούς μιγμάτων μελιού», αναφέρεται σε δήλωση που συντάχθηκε από τη Σλοβενία και υποστηρίχθηκε από 19 άλλα κράτη.

Με πληροφορίες από Financial Times

⇒ Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή