Eurostat: Επισήμως σε ύφεση η Ευρωζώνη στο πρώτο τρίμηνο

Eurostat: Επισήμως σε ύφεση η Ευρωζώνη στο πρώτο τρίμηνο

Αναθεώρηση προς τα κάτω της εκτίμησης της ευρωπαϊκής στατιστικής υπηρεσίας σε συρρίκνωση 0,1%

1' 4" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η ζώνη του ευρώ μπήκε σε ύφεση το πρώτο τρίμηνο του 2023, το δεύτερο συνεχόμενο τρίμηνο που το ΑΕΠ της ζώνης μειώνεται κατά 0,1% σε ετήσια βάση, σύμφωνα με τα τελικά στοιχεία της Eurostat που δημοσιεύτηκαν την Πέμπτη.

«Η μείωση του ΑΕΠ της ζώνης του ευρώ το τέταρτο τρίμηνο του 2022 και το πρώτο τρίμηνο του 2023 ήταν 0,1% σε ετήσια βάση», ανέφερε η Eurostat.

Ετσι, σύμφωνα με τη στατιστική υπηρεσία της Ε.Ε., από το πρώτο τρίμηνο η ζώνη του ευρώ «βρίσκεται σε κατάσταση ύφεσης», ο ορισμός της οποίας είναι μια διαδοχική οικονομική συρρίκνωση για δύο συνεχόμενα τρίμηνα.

Στις προκαταρκτικές εκτιμήσεις της, η Eurostat ανέφερε ότι το τέταρτο τρίμηνο του 2022 το ΑΕΠ της ζώνης του ευρώ αυξήθηκε κατά 0,1% και το πρώτο τρίμηνο του 2023 η ανάπτυξη επιταχύνθηκε στο 0,2%. Τα ίδια στοιχεία χρησιμοποίησε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στις εαρινές οικονομικές προβλέψεις της που δημοσιεύτηκαν τον Μάιο, όταν ανακοίνωσε πως η Ευρωζώνη «είχε αποφύγει ελάχιστα την ύφεση».

Η Eurostat αποδίδει αυτή τη σημαντική αναθεώρηση της στατιστικής της εκτίμησης σε μια βιομηχανική ύφεση μεγαλύτερη από την αναμενόμενη. Κατά κύριο λόγο, αυτό αφορά τη μεγαλύτερη οικονομία της Ε.Ε., τη Γερμανία.

Πηγή: AFP, TASS

⇒ Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή