Σε ιστορικό υψηλό οι τιμές του χυμού πορτοκαλιού

Σε ιστορικό υψηλό οι τιμές του χυμού πορτοκαλιού

Ο καιρός και το πρασίνισμα των εσπεριδοειδών οι σημαντικότερες παράμετροι

1' 14" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στο υψηλότερο επίπεδο από την έναρξη διαπραγμάτευσης των συμβολαίων μελλοντικής εκπλήρωσης το 1966 εκτινάχθηκαν σήμερα οι τιμές του χυμού πορτοκαλιού, καθώς οι προβλέψεις για μειωμένη παραγωγή στις ΗΠΑ, τη Βραζιλία και το Μεξικό ενίσχυσαν το ενδιαφέρον των επενδυτών. 

Το συμβόλαιο Ιανουαρίου για παγωμένο χυμό πορτοκαλιού στο Intercontinental Exchange (ICE) σημείωσε ιστορικό υψηλό στα 4,17 δολ. ανά λίβρα, πριν υποχωρήσει στα 3,83 δολ. ανά λίβρα. 

«Μερικές φορές, αυτές οι αγορές ξεπερνούν ακόμα και τις πιο τρελές προσδοκίες. Περίμενε κανείς τον χυμό πορτοκαλιού στα 4 δολ; Τα δυνητικά κέρδη είναι εκπληκτικά», σχολίασε ο Ντέιβ Ρέιτερ, trader της Reiter Capital Investments LLC στο X, όπως μεταδίδει το Reuters. 

Την ίδια ώρα το πρασίνισμα των εσπεριδοειδών –μια ασθένεια που μεταδίδεται από έντομα που ρουφούν τον χυμό που καθιστά τους καρπούς από μολυσμένα δέντρα «πράσινους, δύσμορφους και πικρούς»– έχει επηρεάσει επίσης την παραγωγή από τότε που εντοπίστηκε για πρώτη φορά στις ΗΠΑ το 2005. 

Στη Φλόριντα, η οποία συνήθως παράγει το μεγαλύτερο μέρος του χυμού πορτοκαλιού που καταναλώνεται στην Αμερική, οι τυφώνες Ian και Nicole το φθινόπωρο του 2022, καθώς και ένας αργοπορημένος παγετός, κατέστρεψαν τις καλλιέργειες που είχαν ήδη αραιωθεί από την ασθένεια των εσπεριδοειδών, σύμφωνα με το CNN. Παράλληλα η Βραζιλία και το Μεξικό, μεγάλοι διεθνείς εξαγωγείς, αντιμετωπίζουν τα δικά τους προβλήματα λόγω κακοκαιριών.

Με πληροφορίες από Reuters, CNN

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή