Παγκόσμια Τράπεζα: Η ανοικοδόμηση της Ουκρανίας θα απαιτήσει τουλάχιστον 450 δισ. ευρώ

Παγκόσμια Τράπεζα: Η ανοικοδόμηση της Ουκρανίας θα απαιτήσει τουλάχιστον 450 δισ. ευρώ

Η «αναστήλωση» της οικονομίας μετά τη ρωσική εισβολή αναμένεται να κοστίσει 486 δισ. δολάρια

2' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η «αναστήλωση» της οικονομίας της Ουκρανίας μετά τη ρωσική εισβολή –πριν από σχεδόν δύο χρόνια– αναμένεται να κοστίσει 486 δισεκατομμύρια δολάρια (πάνω από 452 δισ. ευρώ), σύμφωνα με νέα μελέτη της Παγκόσμιας Τράπεζας, των Ηνωμένων Εθνών, της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και της ουκρανικής κυβέρνησης.

Το παραπάνω ποσό είναι τουλάχιστον 2,8 φορές μεγαλύτερο από το εκτιμώμενο Ακαθάριστο Εθνικό Προϊόν (ΑΕΠ) της Ουκρανίας για το 2023.

Η εκτίμηση που δημοσιεύτηκε σήμερα, Πέμπτη, καλύπτει την περίοδο από την εισβολή της Ρωσίας στις 24 Φεβρουαρίου 2022 έως τις 31 Δεκεμβρίου 2023 και ποσοτικοποιεί τις άμεσες υλικές ζημιές σε κτίρια και άλλες υποδομές, τον αντίκτυπο στις ζωές και στα μέσα διαβίωσης των ανθρώπων και το κόστος για τη «βελτιωμένη ανοικοδόμηση», ανέφερε η Παγκόσμια Τράπεζα.

Αυτή η εκτίμηση σε βάθος δεκαετίας είναι αρκετά υψηλότερη από τα 411 δισ. δολάρια της προηγούμενης τον περασμένο Μάρτιο, με τις ανάγκες στέγασης να βρίσκονται στην κορυφή της λίστας στα 80 δισ. δολάρια ή 17%, ακολουθούμενες από τις ανάγκες μεταφορών ύψους 74 δισ. δολαρίων ή 15% και του εμπορίου και της βιομηχανίας στα 67,5 δισ. δολάρια ή 14%.

«Τα 486 δισ. δολάρια είναι ένα απίστευτα μεγάλο ποσό και, φυσικά, αντανακλά πραγματικές ανάγκες», δήλωσε ο Αρουπ Μπανέρτζι, περιφερειακός διευθυντής χώρας της Παγκόσμιας Τράπεζας για την Ανατολική Ευρώπη, αν και σημείωσε ότι το υψηλό ποσοστό ζημιών που παρατηρήθηκε τους πρώτους μήνες του πολέμου έχει επιβραδυνθεί απότομα.

Η έκθεση ανέφερε ότι οι άμεσες ζημιές από τον πόλεμο έφτασαν σχεδόν τα 152 δισ. δολάρια, με τις απώλειες να συγκεντρώνονται σε περιοχές όπως το Ντονέτσκ, το Χάρκοβο, το Λουκάνσκ, η Ζαπορίζια, η Χερσώνα και το Κίεβο.

Οι διαταραχές στην οικονομική παραγωγή και στο εμπόριο, καθώς και άλλα κόστη που σχετίζονται με τον πόλεμο, όπως η απομάκρυνση των συντριμμιών, πιθανότατα θα προσθέσουν άλλα 499 δισ. δολάρια, ανέφερε.

Η νέα εκτίμηση δεν περιλαμβάνει τις ανάγκες ανασυγκρότησης που έχουν ήδη καλυφθεί μέσω του κρατικού προϋπολογισμού της Ουκρανίας ή μέσω εταίρων και διεθνούς υποστήριξης.

Θλιβερός απολογισμός

Οι απώλειες που χαρτογραφεί είναι συγκλονιστικές, με περίπου 2 εκατ. οικιστικές μονάδες –περίπου το 10% του συνολικού οικιστικού αποθέματος της Ουκρανίας– είτε κατεστραμμένες είτε με σοβαρές ζημιές, καθώς και 8.400 χιλιόμετρα αυτοκινητοδρόμων και άλλων οδών, συν σχεδόν 300 γέφυρες.

Η έκθεση ανέφερε ότι η Ουκρανία θα χρειαστεί περίπου 15 δισ. δολάρια για να καλύψει τις πιο επείγουσες προτεραιότητες επισκευής, ανάκτησης και ανοικοδόμησης το 2024, εκ των οποίων περίπου 5,5 δισ. δολάρια είχαν ήδη καλυφθεί μέσω του κρατικού προϋπολογισμού και της στήριξης των χορηγών.

Ο κ. Μπανέρτζι επαίνεσε την ουκρανική κυβέρνηση για τη συμπίεση «κάθε σεντ που μπορούσε» από τον προϋπολογισμό της για να καλύψει το κόστος, συμπεριλαμβανομένων των κοινωνικών μεταβιβάσεων για να εμποδίσει τους πολίτες να πέσουν σε άθλια φτώχεια. Σχεδίασε επίσης να πραγματοποιήσουν περίπου 200 ξεχωριστές μεταρρυθμίσεις στη διακυβέρνηση, στην ενέργεια και άλλους τομείς, είπε.

«Καθώς γίνεται σαφές ότι ο πόλεμος θα είναι μεγαλύτερος από όσο φανταζόμασταν ή φοβόμασταν, οι περισσότεροι από εμάς… οι ίδιοι οι Ουκρανοί (λένε) ότι “πρέπει να κάνουμε τις μεταρρυθμίσεις για να αναπτυχθεί η οικονομία μας, να προσελκύσουμε επενδύσεις από τον ιδιωτικό τομέα… να αυξηθούν τα φορολογικά μας έσοδα”», είπε.

Τόνισε επίσης ότι η ουκρανική οικονομία έχει αποδειχθεί εξαιρετικά ανθεκτική έναντι του πολέμου και πρόσθεσε: «Η Ουκρανία αρχίζει να αποκτά πολύ περισσότερο την κυριότητα του μέλλοντός της».

Πηγή: Reuters

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT