BofA: Καμπανάκι για στασιμοπληθωριστικό σοκ λόγω γεωπολιτικών εντάσεων

BofA: Καμπανάκι για στασιμοπληθωριστικό σοκ λόγω γεωπολιτικών εντάσεων

Ενας από τους βασικούς κινδύνους για τις προοπτικές της παγκόσμιας οικονομίας είναι η επιδείνωση του γεωπολιτικού περιβάλλοντος στη Μέση Ανατολή, τονίζει η Bank of America

2' 32" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε αναβάθμιση των προβλέψεών της για τη φετινή ανάπτυξη της παγκόσμιας οικονομίας, στο 3%, προχωρά η Bank of America, καθώς υιοθετεί μια πιο αισιόδοξη στάση για την Κίνα και την Ευρωζώνη. Όμως, ο αμερικανικός επενδυτικός οίκος εκφράζει την ανησυχία του για την κλιμάκωση των γεωπολιτικών εντάσεων στη Μέση Ανατολή και τις επιπτώσεις που αυτή θα έχει στην αγορά της ενέργειας, προειδοποιώντας για ένα πιθανό στασιμοπληθωριστικό σοκ.

Όπως σημειώνουν οι αναλυτές της BofA, οι μεγάλες οικονομίες του πλανήτη δεν φαίνεται να συγκλίνουν στο μονοπάτι της ανάπτυξής τους, καθώς οι περισσότερες θετικές εκπλήξεις έρχονται από τις ΗΠΑ, ενώ στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, η ανάπτυξη σε Ευρώπη, Μέση Ανατολή και Αφρική παραμένει υποτονική, παρά τις κάποιες ενδείξεις ανάκαμψης.

Ένα ισχυρότερο των προβλέψεων πρώτο τρίμηνο στην Κίνα γεννά κάποιες ελπίδες για τις αναδυόμενες οικονομίες, αλλά πολλά θα εξαρτηθούν από τη δημοσιονομική στήριξη, σημειώνει ο οίκος, προειδοποιώντας για επιβράδυνση της κινεζικής οικονομίας στο υπόλοιπο έτος, εάν το Πεκίνο δεν λάβει πρόσθετα μέτρα στήριξης.

Η Bank of America αναβαθμίζει τις προβλέψεις της για την ανάπτυξη της Κίνας στο 5% για το 2024 (από 4,8%) και στο 4,7% για το 2025 (από 4,6%). Για την Ευρωζώνη, η ανάπτυξη αναμένεται στο 0,5% (+10 μονάδες βάσης) για το 2024 και στο 1,1% για το 2025. Για το Ηνωμένο Βασίλειο, ο οίκος περιμένει ρυθμούς 0,3% φέτος και 0,9% το 2025 (+10 μονάδες βάσης). Αντίθετα, στην περίπτωση της Ιαπωνίας, η πρόβλεψη για την ανάπτυξη του 2025 υποβαθμίζεται κατά 20 μονάδες βάσης.

Η γεωπολιτική αβεβαιότητα ήρθε για να μείνει

Ενας από τους βασικούς κινδύνους για τις προοπτικές της παγκόσμιας οικονομίας είναι η επιδείνωση του γεωπολιτικού περιβάλλοντος στη Μέση Ανατολή, τονίζει η Bank of America.

Η στροφή του Ιράν και του Ισραήλ από μία σύγκρουση δια αντιπροσώπων σε μία απευθείας διαμάχη μπορεί να έχει σημαντικές μεσοπρόθεσμες οικονομικές και γεωπολιτικές συνέπειες, εκτιμούν οι αναλυτές.

Η εκτίναξη των τιμών των εμπορευμάτων λόγω των γεωπολιτικών εξελίξεων μπορεί να αποτελέσει ένα από τα χειρότερα εξωγενή σοκ για τις αγορές, καθώς έχει δυνητικά στασιμοπληθωριστική επίδραση, εξηγεί ο οίκος.

Σύμφωνα με τα σενάρια που έχει επεξεργαστεί, ένας άμεσος πόλεμος Ιράν-Ισραήλ θα οδηγούσε τις τιμές του πετρελαίου κατά 30-40 δολάρια/βαρέλι υψηλότερα. Εάν ο πόλεμος γενικευτεί στην περιοχή, το πετρέλαιο θα φτάσει στα 150 δολάρια και θα μείνει εκεί για αρκετούς μήνες.

Όπως σημειώνει η BofA, εάν οι τιμές του πετρελαίου αυξηθούν για καιρό, οι οικονομίες της Ευρωζώνης, της Ιαπωνίας και της αναδυόμενης Ευρώπης, Μέσης Ανατολής και Αφρικής  θα είναι οι πιο ευάλωτες, καθώς οι τιμές της ενέργειας επηρεάζουν περισσότερο τον συνολικό πληθωρισμό τους.

Σε ό,τι αφορά τις πιθανές αντιδράσεις των κεντρικών τραπεζών σε αυτά τα σοκ, η BofA θεωρεί ότι οι αυξήσεις επιτοκίων παραμένουν απίθανες σε όλα τα ήπια σενάρια. Δεν αποκλείεται, όμως, οι κεντρικές τράπεζες –συμπεριλαμβανομένων των ΕΚΤ και Fed- να αναγκαστούν να κρατήσουν τα επιτόκιά τους σε υψηλότερα επίπεδα για περισσότερο καιρό.

Το χειρότερο πιθανό σενάριο –που έχει, βέβαια, τις μικρότερες πιθανότητες- θα μπορούσε να οδηγήσει ειδικά την ΕΚΤ σε μια αύξηση των επιτοκίων, καθώς πρόκειται για την κεντρική τράπεζα με τη μεγαλύτερη ευαισθησία στις τιμές του πετρελαίου και τον πληθωρισμό.

Πηγή: MoneyReview

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή