Αρχισαν οι αλλαγές στη Microsoft

Αρχισαν οι αλλαγές στη Microsoft

2' 22" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ζει μέσα στη Microsoft 22 χρόνια. Του αρέσει η ποίηση, μιας και του θυμίζει τη λιτότητα και τη συμπυκνωμένη έκφραση της γλώσσας του προγραμματισμού, αλλά και το κρίκετ. Γνωρίζοντας τη σημασία των φορητών συσκευών στην αγορά, αποφάσισε να προσφέρει δωρεάν το αντίστοιχο λειτουργικό πρόγραμμα Windows 8 στις κατασκευάστριες εταιρείες, ώστε να ανταγωνιστεί την Google και την Apple. Πρόκειται για τον 46χρονο Σατία Ναντέλα, τον νέο διευθύνοντα σύμβουλο της Microsoft, τον τρίτο κατά σειρά στην ιστορία της, που διαδέχθηκε τον Στιβ Μπάλμερ.

Παράλληλα, ζήτησε από τον ιδρυτή της Μicrosoft, Mπιλ Γκέιτς, να αφιερώσει περισσότερο χρόνο στην εταιρεία σε ρόλο συμβούλου, ενώ θα μειωθεί η ανάμειξή του στα διοικητικά. Θεωρείται σημαντικό το ότι ο κολοσσός της υψηλής τεχνολογίας απέκτησε νέο πηδαλιούχο εγκαίρως, πριν από την ολοκλήρωση της συμφωνίας εξαγοράς του βραχίονα κατασκευής κινητών τηλεφώνων της Nokia. Παράλληλα, συνεχίζεται η αναδιοργάνωση της Microsoft.

Ο Σατία Ναντέλα είναι ιδιαίτερα χαμηλών τόνων και επιδιώκει να επιλύει τα θέματα της Microsoft χωρίς συγκρούσεις. Oσα χρόνια εργάζεται εκεί, άλλα τόσα είναι παντρεμένος με τη γυναίκα του Ανούπουμα, με την οποία ήταν συμμαθητές. Ο Σατία Ναντέλα γεννήθηκε στην Ινδία και σπούδασε ηλεκτρολόγος μηχανολόγος στο Πανεπιστήμιο Μανγκαλόρ. Συνέχισε τα μεταπτυχιακά του στην επιστήμη των υπολογιστών στις ΗΠΑ στο Πανεπιστήμιο του Γουισκόνσιν – Μιλγουόκι.

Οταν ετοιμαζόταν να ξεκινήσει μεταπτυχιακό στη Διοίκηση Επιχειρήσεων από το Πανεπιστήμιο του Σικάγου, δέχθηκε και την πρόταση από τη Microsoft. Αποφάσισε να αναλάβει και τα δύο «πρότζεκτ» παράλληλα, ολοκληρώνοντας το μεταπτυχιακό του σε δυόμισι χρόνια. Οι «Τάιμς της Ινδίας» θεωρούν τον κ. Ναντέλα παράδειγμα προς μίμηση για τους μαθητές και τις μαθήτριες στην Ινδία, μαζί με την Ιντρα Νούι, την επικεφαλής της PespsiCo.

Επεξηγώντας τους λόγους που τον κάνουν να εργάζεται επί 22 χρόνια στη Microsoft, λέει: «Οταν τα μάτια σου έχουν δει μεγάλες επιτυχίες, τότε διψάς να δεις και άλλες». Πέραν τούτου, η εποχή παρουσιάζει και σοβαρές προκλήσεις. «Καθήκον μας είναι να διασφαλίσουμε ότι η Microsoft θα ευημερεί στον κόσμο των κινητών-φορητών συσκευών και της τεχνολογίας του λογισμικού νέφους (cloud)». Είναι αποφασισμένος, χωρίς ενοχές, να απαλλαγεί από όλα τα εμπόδια που δεν επιτρέπουν στη Microsoft να καινοτομήσει και να ανακτήσει τον πρωτοποριακό της ρόλο. Τα προϊόντα και οι υπηρεσίες της σήμερα υστερούν έναντι εκείνων της Google, της Apple και της Samsung, οι οποίες προχωρούν με υψηλές ταχύτητες στα πεδία των κινητών τηλεφώνων και των ταμπλετών. Μία ακόμα χαμένη μάχη είναι αυτή των κοινωνικών δικτύων. Τέλος, το λειτουργικό σύστημα των Windows καθώς και το Office, τα οποία αφορούν τους προσωπικούς υπολογιστές, εξασθενεί σε μερίδιο αγοράς. Βέβαια, η Microsoft πάντα κερδοφορεί.

Ο Σατία Ναντέλα αναδείχθηκε χαρισματικός και ευφυής ηγέτης εντός της ιεραρχίας της Μicrosoft, αλλά λίγοι τον ξέρουν εκτός εταιρείας.

Παρά τις προκλήσεις τα τελευταία χρόνια, κανείς δεν μπορεί να ισχυριστεί ότι η Microsoft κινδυνεύει. Εξακολουθεί να έχει υψηλή κερδοφορία και δεκάδες δισεκατομμύρια δολάρια διαθέσιμα. Επίσης, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, η επίδοσή της καλυτερεύει στο πεδίο της κάλυψης των αναγκών των καταναλωτών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή