Παρέμβαση διεθνών τραπεζών στο «θρίλερ» της Αργεντινής

Παρέμβαση διεθνών τραπεζών στο «θρίλερ» της Αργεντινής

4' 2" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μετά μια οργισμένη αντίδραση της προέδρου, Κριστίνα Φερνάντες, που απήντησε στους οίκους πιστοληπτικής αξιολόγησης πως η Αργεντινή δεν έχει πτωχεύσει και τη θεαματική πτώση που σημείωσε το χρηματιστήριο του Μπουένος Αϊρες, διαφαίνονται τώρα νέες προοπτικές για μια διευθέτηση του χρέους της τρίτης οικονομίας στη Λατινική Αμερική. Σύμφωνα με το Bloomberg, ομάδα διεθνών επενδυτικών τραπεζών, ανάμεσα στις οποίες οι JPMorgan Chase και Citigroup, επιχειρεί νέα προσέγγιση στα hedge funds, προτείνοντας να αγοράσει τα ομόλογα που διακρατούν για να αρθεί η απαγόρευση αποπληρωμής των υπόλοιπων ομολογιούχων, δηλαδή του 92% των πιστωτών της Αργεντινής που έχουν συναινέσει στο «κούρεμα» των ομολόγων τους. Μιλώντας στο Bloomberg, το hedge fund Aurelius Capital Management που έχει κερδίσει μαζί με το Elliott τον δικαστικό αγώνα κατά του Μπουένος Αϊρες, επιβεβαίωσε πως του έχουν γίνει κρούσεις από «ιδιωτικές πλευρές».

Τόνισε, ωστόσο, πως δεν του έχει υποβληθεί καμία αποδεκτή προσφορά ώς τώρα. Από την πλευρά του το Elliott απέφυγε να σχολιάσει. Θετική διαφαίνεται, πάντως, η αντίδραση της κυβέρνησης της Αργεντινής καθώς η πρόεδρος δήλωσε «ανοικτή σε περαιτέρω συνομιλίες» αλλά αποφασισμένη να υπερασπιστεί τα συμφέροντα της χώρας. Επανέλαβε, άλλωστε, τη θέση της πως αν πληρώσει τα hedge funds στην ονομαστική αξία των ομολόγων τους θα προκαλέσει μαζικά αιτήματα για ανάλογες πληρωμές που θα καταστρέψουν την Αργεντινή. Σαφέστερος ήταν, άλλωστε, ο υπουργός Οικονομικών, Αξελ Κισίλοφ, που τόνισε πως «η Αργεντινή δεν έχει αντίρρηση αν παράγοντες του ιδιωτικού τομέα θέλουν να διαπραγματευθούν με τα αρπακτικά funds χρησιμοποιώντας δικά τους χρήματα» . Ο κ. Κισίλοφ διευκρίνισε, πάντως, πως «το κράτος δεν μπορεί να τοποθετήσει δικά του χρήματα γιατί κάτι τέτοιο θα σήμαινε πως παραβιάζει τον νόμο και θα ήταν απάτη».

Αποτελεί πλέον «πιστωτικό γεγονός»

Nέα διάσταση λαμβάνει η υπόθεση της Αργεντινής μετά την απόφαση της Διεθνούς Ενωσης Swap και Παραγώγων (ISDA) ότι αποτελεί «πιστωτικό γεγονός». Ετσι, η Αργεντινή βρίσκεται και επίσημα σε χρεοκοπία, ξεκινώντας μια διαδικασία που θα μπορούσε να οδηγήσει στην ενεργοποίηση ασφαλίστρων κινδύνου έναντι χρεοκοπίας (CDS) της τάξεως του ενός δισ. δολ. Πέραν όλων, όμως, το μείζον ερώτημα είναι εάν στην περίπτωση αυτή σχεδόν το σύνολο των ομολογιούχων της θα μπορεί να διεκδικήσει άμεσα την πληρωμή των χρημάτων της μέσω ενδεχομένως και κατασχέσεων περιουσιακών στοιχείων της χώρας που βρίσκονται στο εξωτερικό. Το 80% της 15μελούς επιτροπής της ISDA, η οποία συνεδρίασε επί του θέματος κατόπιν αιτήματος από την ελβετική τράπεζα UBS, ήταν υπέρ της θέσης πως η στάση της Αργεντινής είναι πιστωτικό γεγονός. Σύμφωνα, βέβαια, με την εφημερίδα Ambito του Μπουένος Αϊρες, οι επαφές ανάμεσα στις τράπεζες και τα hedge funds έχουν ήδη αποφέρει καρπούς. Η εφημερίδα υποστηρίζει πως έχει συναφθεί συμφωνία ως προς ύψος του ποσού που θα καταβάλουν οι τράπεζες για την αγορά των ομολόγων των hedge funds αλλά εκκρεμούν ακόμη άλλα ζητήματα. Οπως έχει τονίσει ο Αργεντινός υπουργός Οικονομικών, Αξελ Κισίλοφ, αν είχε συναινέσει στο «κούρεμα» των ομολόγων του, το ισχυρότερο εκ των hedge funds, το NML Capital, θυγατρική του Elliott Management, θα είχε κέρδος 300% επί του ποσού που επένδυσε όταν αγόρασε τα ομόλογα της Αργεντινής. Δεν αρκείται, όμως, σε αυτά αλλά επιδιώκει να διασφαλίσει κέρδη ύψους 1.600% μολονότι έχει αγοράσει τα ομόλογα έναντι πινακίου φακής όταν η χώρα τελούσε υπό πτώχευση. Πράγματι το εν λόγω fund διεκδικεί πληρωμή της ονομαστικής αξίας των ομολόγων του ύψους 832 εκατ. δολ. για ομόλογα που αγόρασε έναντι μόνον 48 εκατ. δολ. Στο αμερικανικό δικαστήριο στο οποίο είχε προσφύγει εναντίον της Αργεντινής, πάντως, ο Πολ Σίνγκερ, ιδρυτής του Elliott, αρνήθηκε πέρυσι τις εναντίον του φημολογίες πως έχει στην κατοχή του μεγάλο όγκο ασφαλίστρων έναντι κινδύνου πτώχευσης της Αργεντινής (CDS) που θα του δώσουν τη δυνατότητα να αντλήσει τεράστια κέρδη αν η χώρα κηρύξει στάση πληρωμών.

Η στάση των οίκων αξιολόγησης

Μετά τη Standard & Poor’s που πρώτη υποβάθμισε την Αργεντινή σε «επιλεκτική χρεοκοπία», ακολούθησε η Fitch με «περιορισμένη χρεοκοπία» ενώ ο τρίτος εκ των μεγάλων οίκων πιστοληπτικής αξιολόγησης, η Moody’s, περιορίστηκε να θέσει τη βαθμολογία της σε αρνητική προοπτική. Τόσο η πρόεδρος, Κριστίνα Φερνάντες, όσο και ο υπουργός Οικονομικών, Αξελ Κισίλοφ, εξέφρασαν την πρόθεση να κάνουν χρήση όλων των νομικών μέσων για να αποδείξουν πως η χώρα δεν έχει πραγματικά πτωχεύσει αλλά παραμένει αξιόχρεη και φερέγγυα εφόσον έχει καταθέσει σε τράπεζα της Νέας Υόρκης τα απαιτούμενα κεφάλαια για την αποπληρωμή των ομολογιούχων της. Οπως τόνισε ο κ. Κισίλοφ μετά την επιστροφή του από τη Νέα Υόρκη, «αυτή η κατάσταση δεν εξετάζεται καν στα συμβόλαια αγοράς ομολόγων και η Αργεντινή διαθέτει όλα τα νομικά μέσα για να αποδείξει πως δεν επτώχευσε». Χαρακτήρισε μάλιστα κάθε επιχείρημα περί πτώχευσης «ανοησία πυρηνικών διαστάσεων». Σημειωτέον, πάντως, πως τη θέση αυτή του Μπουένος Αϊρες υποστηρίζει μερίδα αναλυτών: ο Εμιλιάνο Σουρμπάιγ της Bank Julius Baer υπογραμμίζει πως «αυτή η στάση πληρωμών οφείλεται σε μια δικαστική διαμάχη και όχι στην αδυναμία της χώρας να διαθέσει τα κεφάλαια που απαιτούνται για την εξυπηρέτηση του χρέους της» ενώ ο Μάουρο Ρόκα της Goldman Sachs επισημαίνει πως «πρόκειται για μια πολύ ιδιάζουσα στάση πληρωμών, δεν υφίσταται πρόβλημα φερεγγυότητας».

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή