Κριτική Ομπάμα για τη γερμανική εμμονή στη λιτότητα

Κριτική Ομπάμα για τη γερμανική εμμονή στη λιτότητα

2' 26" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αιχμές για την οικονομική πολιτική της αυστηρής δημοσιονομικής πειθαρχίας που επιβάλλει η Γερμανία στην Ευρωπαϊκή Ενωση, αλλά και για τον τρόπο που διαχειρίστηκαν την κρίση οι Ευρωπαίοι άφησε χθες ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα.

Ο κ. Ομπάμα εξέφρασε την ανησυχία του ότι «επειδή δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή χρηματοοικονομική κρίση και οι αγορές είναι σχετικά ήρεμες, δεν προσέχουμε αρκετά τη γενική αδυναμία της ευρωπαϊκής οικονομίας». Μιλώντας σε εκπροσώπους αμερικανικών επιχειρήσεων στην Ουάσιγκτον, ο πρόεδρος των ΗΠΑ εκτίμησε ότι το περιβάλλον στην Ε.Ε. «θέτει περισσότερους κινδύνους αποπληθωρισμού και χρόνια αδύναμης ζήτησης απ’ ό,τι υπερθέρμανσης της οικονομίας και πληθωρισμού». Οπως το έθεσε ο Αμερικανός πρόεδρος, «υπάρχει μία διαμάχη στην Ευρώπη μεταξύ της λιτότητας και της σύνεσης που προωθούν οι Γερμανοί και μιας επιθυμίας για πιο χαλαρή δημοσιονομική πολιτική που επιθυμούν οι χώρες του Νότου».

Αστειεύτηκε μάλιστα ότι ο ίδιος και ακόμη περισσότερο οι υπουργοί του των Οικονομικών –ο Τζακ Λου και προηγουμένως ο Τίμοθι Γκάιτνερ– είναι πλέον επίτιμα μέλη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, καθώς «έχουμε ξοδέψει πολύ χρόνο προσπαθώντας να διαχειρισθούμε τις διάφορες κρίσεις που ξεφυτρώνουν στην Ευρώπη». Οπως μάλιστα τόνισε, οι ΗΠΑ συνεχίζουν να σπρώχνουν τους Ευρωπαίους να τονώσουν τις επενδύσεις και τη ζήτηση «ώστε να βγουν από την τρύπα» και να μειώσουν τα ελλείμματα μέσω της ανάπτυξης, όπως έκαναν οι ΗΠΑ.

Ο κ. Ομπάμα σημείωσε ότι «στην πραγματικότητα, η Ισπανία, η Γαλλία, λιγότερο η Ιταλία, οι περισσότερες από τις μεγάλες χώρες του Νότου προωθούν σοβαρές διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις». Αν και παραδέχθηκε ότι «έχουν ακόμη αρκετά να κάνουν για να καταστήσουν πιο ευέλικτη την αγορά εργασίας, για παράδειγμα, έχουν κάνει σημαντική πρόοδο σε πολλά θέματα».

Αύξηση αποσχόλησης

Την ίδια στιγμή, τα στοιχεία για την απασχόληση δείχνουν να δικαιώνουν το αμερικανικό μοντέλο αντιμετώπισης της κρίσης. Οι αμερικανικές επιχειρήσεις εξακολούθησαν και τον Νοέμβριο να δημιουργούν θέσεις εργασίας με ικανοποιητικό ρυθμό και ο τομέας των υπηρεσιών αναπτύχθηκε σημαντικά, στοιχεία που υποδηλώνουν ότι η επιβράδυνση της παγκόσμιας οικονομίας δεν έχει επηρεάσει την αμερικανική οικονομία.

Ωστόσο η ενίσχυση των μισθών εξακολουθεί να παραμένει αδύναμη στις ΗΠΑ, και ο πληθωρισμός κινείται κάτω από τον στόχο του 2%. Τα στοιχεία αυτά μπορεί να οδηγήσουν τους Αμερικανούς κεντρικούς τραπεζίτες να καθυστερήσουν την πρώτη αύξηση των επιτοκίων δανεισμού από το 2008, αύξηση που η αγορά τοποθετεί στο διάστημα μεταξύ Απριλίου και Σεπτεμβρίου του 2015.

Η απασχόληση στον ιδιωτικό τομέα ενισχύθηκε κατά 208.000 νέες θέσεις εργασίας τον Νοέμβριο, ενώ τον Οκτώβριο είχε αυξηθεί κατά 233.000. Περισσότερες από 200.000 θέσεις εργασίας προστέθηκαν κάθε μήνα στη διάρκεια των επτά από τους οκτώ τελευταίους μήνες. Η απασχόληση ενισχύθηκε στους περισσότερους τομείς της οικονομίας, αν και η αύξηση ήταν λίγο χαμηλότερη από την προβλεπόμενη στις υπηρεσίες και στον τομέα της παραγωγής αγαθών. Η πλειοψηφία των οικονομολόγων εξακολουθεί να προβλέπει ότι η ευρύτερη έκθεση για τις προσλήψεις στην οικονομία, που θα ανακοινωθεί την ερχόμενη Πέμπτη από το αμερικανικό υπουργείο Εμπορίου, αναμένεται να επιβεβαιώσει τη δημιουργία περισσοτέρων των 200.000 νέων θέσεων εργασίας. Ο δε δείκτης δραστηριότητας του τομέα των υπηρεσιών αυξήθηκε τον Νοέμβριο στο 59,3 από 57,1

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή